• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

We're glad to have you here! Whether you're a cycling enthusiast, a bicycle mechanic, or just curious about bikes (or computers), you've come to the right place. Here, you'll find discussions on everything from bike maintenance and cycling tips to computer-related topics and much more.

As a guest, you can browse our threads and get a feel for the community. To fully participate, consider registering for a free account, which will allow you to:

• Ask questions and share your knowledge
    • Join ongoing discussions
    • Access exclusive content
    • Receive updates on new topics

We encourage you to introduce yourself in the New Members section. Our friendly community is here to help, so don’t hesitate to ask if you have any questions!

Happy cycling and welcome to the Bike Gremlin family!

AVID Elixir 1

kicaBo

Saddle Sage
Pitao me rođak da mu sredim bajs koji se ne vozi već duže vreme i nisam mogao da odbijem :). Dakle, generalka :).
U pitanju je jako dobar MTB sa 26" točkovima i dobrom opremom - Deore, XT, AVID, pogon mi se čini da je SRAM. Prvi put se srećem sa AVID kočionim sistemom. Pre nego postavim nešto slika, priupitao bih:
  1. Diskovi su Shimano, paknove bih trebao da koristim one na bazi resina - barem tako kaže Shimano?
  2. Kočiono ulje, koje verovatno ne bi bilo loše promeniti, bi moglo da bude DOT 4, 100% sintetika?
  3. Imam komplet za zamenu ulja, ali nisam siguran da li u kompletu imam potrebne adapterčiće za ovaj kočioni sistem - nisam proveravao, pa ako neko može da potvrdi da je OK.
  4. Jednu unutrašnju moram promeniti, pa bih pazario 26x1,75-2,5.
I nešto slika:

SGCAM_20240922_145355048.webp

SGCAM_20240922_145336447.webp

SGCAM_20240922_145327139.webp

SGCAM_20240921_174343507.webp

SGCAM_20240922_145609391.webp

Pitao me rođak da mu sredim bajs koji se ne vozi već duže vreme i nisam mogao da odbijem :). Dakle, generalka :).
U pitanju je jako dobar MTB sa 26" točkovima i dobrom opremom - Deore, XT, AVID, pogon mi se čini da je SRAM. Prvi put se srećem sa AVID kočionim sistemom. Pre nego postavim nešto slika, priupitao bih:
  1. Diskovi su Shimano, paknove bih trebao da koristim one na bazi resina - barem tako kaže Shimano?
  2. Kočiono ulje, koje verovatno ne bi bilo loše promeniti, bi moglo da bude DOT 4, 100% sintetika?
  3. Imam komplet za zamenu ulja, ali nisam siguran da li u kompletu imam potrebne adapterčiće za ovaj kočioni sistem - nisam proveravao, pa ako neko može da potvrdi da je OK.
  4. Jednu unutrašnju moram promeniti, pa bih pazario 26x1,75-2,5.
I nešto slika:

View attachment 393
View attachment 394
View attachment 395
View attachment 396
View attachment 392

Ćao,

Odgovoriću na pitanja, redom.

Pakne​

Ako na Shimano diskovima piše da su za organske ("resin") pakne, onda bi trebalo takve koristiti. Ako ne piše ništa, resin su sigurica (obrnuto je nezgodno, ako se metalne koriste na diskovima za organske).

Kočiona tečnost​

Avid Elixir 1 kočnice koriste DOT kočionu tečnost (dakle, nikako mineralno hidraulično ulje).

Adapteri za zamenu tečnosti​

Bitna napomena, za svaki slučaj:
Gumice za dihtovanje DOT tečnosti su različitog sastava u odnosu na gumice za mineralno ulje.
Mešanje različitih baza kočionih tečnosti nije preporučivo, pogotovo korištenje DOT tečnosti sa gumicama za mineralno ulje (obrnuto je manje kritično).

Pošto svaki proizvođač izvodi neki svoj standard, jedini način da se potvrdi da li adapteri odgovaraju je da se polako, nežno, krene uvrtati onaj čiji navoj najviše liči na izvrnuti šraf. Često ne bude baš dovoljno navoja da se može lako izmeriti spoljni prečnik (šublerom) i korak navoja (alatom za merenje koraka navoja - Amazon.de affiliate link), tako da ostaje samo pažljiva proba.

Sretan rad - čekam(o) slike gotovog "projekta." :)

Relja

Kupio pakne i unutrašnju u PB NS, ulje DOT4 TRW lokalno / 500 din 500ml. Rasturio bajs do poslednje šajbne, oprao sve, odmastio, itd, itd... Potpuni servis. Dugo nije vožen, ali dobro da nije kisnuo. Bilo je i masti u količini da neda delovima da propadnu. Šolje OK, pogon industrijski ležajevi OK (zatvoreni). Sredio tenzije žica i nacentrirao. Sredio nable, namastio, podešene vrhunski. Oko menjača je bilo pipavije za podesiti, 3 x 10, ali je i to sređeno. Zamena ulja sa dva šprica, jako jednostavno. Jedan se napuni, drugi manje, recimo jedan prst ulja. Bitno je da špricevi stoje uspravno da mehurići odlaze na gore. I onda naizmenično iz šprica u špric kroz kočioni sistem, može i malo druk na kočnicu. Ispadne vrhunski na kraju. Diskovi oprani, malo ošmirglani, odmašćeni 96% alkoholom, kao i ležište za paknove. I to sada radi/koči perfektno. Bajs je od AL, mislim da je XL ram, iznenađujuće komotan za vožnju / ja sam 185cm. Opasno ide, lagan je. Svakako je vredeo ove zanimacije :).

1727550190553.webp
1727550273690.webp
1727550362545.webp

SGCAM_20240928_180825556.webp

SGCAM_20240928_180726481.webp

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom