• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Bicikl za duže ture - do 500 evra

Advert

Ivana333

New Rider
Cadence Cadet
Zdravo,

Potrebna mi je pomoc pri kupovini bajsa. Procitala sam za MTB/treking to su bajsevi koji me zanimaju. Posto planiram malo duze rute voznje po Srbiji, bitno mi je da bude prilagodjen i za zemljani, brdski, put i za gradski. Tvoje preporuke su sjajne ali kako vecina tih modela kod nas nema da se kupi i cene su jace treba mi pomoc za 2,3 modela sto sam nasla. Neki budzet je do 500 eur za to prvo vreme, a da me ne izda na 20km 😂
U nastavku saljem linkove za neke koje sam nasla pa me zanima tvoje misljene ili ako mozes da preporucis nesto za nase trziste za iole valja.

Hvala ti unapred na odogovoru.

Ivana

Zdravo,

Potrebna mi je pomoc pri kupovini bajsa. Procitala sam za MTB/treking to su bajsevi koji me zanimaju. Posto planiram malo duze rute voznje po Srbiji, bitno mi je da bude prilagodjen i za zemljani, brdski, put i za gradski. Tvoje preporuke su sjajne ali kako vecina tih modela kod nas nema da se kupi i cene su jace treba mi pomoc za 2,3 modela sto sam nasla. Neki budzet je do 500 eur za to prvo vreme, a da me ne izda na 20km 😂
U nastavku saljem linkove za neke koje sam nasla pa me zanima tvoje misljene ili ako mozes da preporucis nesto za nase trziste za iole valja.

Hvala ti unapred na odogovoru.

Ivana

Ćao Ivana,

Situacija je dosta tužna po pitanju ponude već godinama. Odgovor je gotovo identičan kad god me ljudi pitaju za savet, a traže nešto robusno i pouzdano (a da nije preskupo, mada je i sa većim budžetom problem). Ovde sam pričao na tu temu (neki generalni saveti):

Shvatam da to ne rešava problem - u ponudi ima to što ima. Dodao bih još:
važno je krenuti sa vožnjom, a ostalo će se rešavati usput već nekako, čak i ako nije idealno.

S tim u vidu, ja bih birao ovaj - sa idejom da dodam prednji menjač, ručicu prednjeg menjača, i tripl pogon - umesto postojećeg 1x pogona:

https://www.decathlon.rs/p/305016-30513-gradski-bicikl-step-over-500.html

Postojeći pogon na tom bajsu je sa 36 zuba, što možda bude OK, ali ako na dugim, strmim usponima sa natovarenim biciklom bude preteško, verovatno da je najbolje rešenje gore-pomenuto dodavanje prednjeg menjača i tripl pogona (tipa 22-32-42 i slično). Mada se može desiti da i ovako kako je radi posao - zavisi od terena i kilometraža koje se prelaze (i ličnih preferencija i prioriteta).

Taj model mi se sviđa jer ima jednostavne (lako i jeftino zamenjive) delove, paktreger, kao i svetla i blatobrane već ugrađene. Potencijalan problem može biti sprovođenje sajle i bužira za prednji menjač, što bi se moralo improvizovati nekim šelnama (u najgorem slučaju će tražiti "vijanje" strugara i pravljenje adaptera po meri).

Od linkovana tri bicikla, ni za jedan nisam siguran ima li prihvate za paktreger - što je dosta bitno za duže vožnje biciklom (po tekstu na sajtu zaključio bih da se mogu montirati paktregeri na svaki od ta tri).

Sva tri modela imaju isto samo jedan prednji lančanik (prednosti i mane 1x sistema), tako da nisu ništa bolji po tom pitanju u odnosu na model koji sam preporučio. Dodatne mane (za opisanu namenu) su prednji amortizer i disk kočnice - ima situacija kada te komponente mogu i pomoći, ali mislim da za duža putovanja samo nepotrebno komplikuju servis na putu (u slučaju kvara) i redovno održavanje. Oširnije sam pisao o tome ovde: prednosti i mane suspenzije (amortizera), prednosti i mane disk kočnica.

Prva dva imaju gume zvane 27,5" što je najnesretnija stvar (niti su "male" od 26", niti normalne od 28", već međudimenzija koja nije baš nešto zaživela - iz opravdanih razloga jer nema nikakvog smisla u suštini). Treći je sa klasičnim 622mm gumama (zvanim 28", ili 29" ako se stave na MTB bicikl - marketing je čudo).

Nadam se da ovo bar malo pomaže.

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom