BikeGremlin servis - pitanje

BikeGremlin

Wheel Wizard
Staff member
Ovo je pitanje koje sam dobio mejlom. U nekom smislu je dosta tipično, pa ću zato odgovoriti javno - uz cenzurisanje svih privatnih podataka znakovima "###" radi zaštite privatnosti.

Pitanje:
Pozdrav Relja,
iz ### sam. Posedujem drumsko biciklo ### Disc sa Shimano Ultegra 8020 komponentama i trenažer Elite Direto XR-T.

Biciklo je bilo podešeno savršeno dok nisam kupio Smart trenažer i pokušao da ga "fino' doštelujem...

Trenažer je nov, tek kupljen, na koji sam namontirao kasetu koja je bila na točku i koju sam detaljno oprao, odmastio i očistio. Zašto sam skidao kasetu sa točka? Kasetu Shimano 105 R7000 sam kupio da bih je koristio isključivo na trenažeru, ali je proizvodila neki zvuk (kao da lanac dobro ne naleže). I tako nesiguran u kompatibilnost kaseta, reših da skinem kasetu sa točka bicikla (za koju znam da radi savršeno i da je odgovarajuća) i da je namontiram na biciklo. Lanac je dobro nalegao i neprijatni zvuk je nestao na manjim zupčanicima, dok je na većim ostao. I tako u tom mom finom doštelavanju, SVE razdesih !!! Na srednjem menjaču se sajla rascvetala i želeo bih da je zamenim. Srednji menjač više ne prebacuje sa manjeg na veći zupčanik.

Malo je reći da se osećam veoma glup...( što verovatno i jesam kada sam za dva dana uspeo da razdesim biciklo i ne podesim ga za rad sa trenažerom).

U ### nema kvalitetnih, specijalizovanih majstora za bicikle.
U ### mi traže da ostavim i trenažer i biciklo kod njih na neko vreme.

Da li bi ti mogao da mi središ i našteluješ biciklo?
Ne znam ni odakle si, ali "ulivaš poverenje.

Sportski pozdrav,
###

Solution
Pozdrav dobri čoveče,

Sa odgovorom ću krenuti "unatraške" (kako sam se i rodio :) ), počevši od poslednje "stavke:"

1. BikeGremlin servis​

Dobijam dosta sličnih pitanja. Za mene je to najiskreniji i najlepši kompliment koji mogu zamisliti.

Na žalost, imam redovan posao, puno radno vreme, vezan za računare. Porodicu, prijatelje, i dosta drugih privatnih obaveza. Zbog toga nisam vremenski u mogućnosti da radim uslužno servis.

Opširnije sam o ovome pričao u ovom YouTube videu:
Q&A 3 - Da li radim servis i prodaju? O servisima

Ukratko:
  • Novac kao takav mi nije previše bitan u životu.
  • Uživam i u...
Pozdrav dobri čoveče,

Sa odgovorom ću krenuti "unatraške" (kako sam se i rodio :) ), počevši od poslednje "stavke:"

1. BikeGremlin servis​

Dobijam dosta sličnih pitanja. Za mene je to najiskreniji i najlepši kompliment koji mogu zamisliti.

Na žalost, imam redovan posao, puno radno vreme, vezan za računare. Porodicu, prijatelje, i dosta drugih privatnih obaveza. Zbog toga nisam vremenski u mogućnosti da radim uslužno servis.

Opširnije sam o ovome pričao u ovom YouTube videu:
Q&A 3 - Da li radim servis i prodaju? O servisima

Ukratko:
  • Novac kao takav mi nije previše bitan u životu.
  • Uživam i u popravljanju bicikala, i u pisanju članaka i snimanju videa.
  • Kada popravim bicikl, pomogao sam jednom čoveku.
  • Kada napravim edukativan članak, ili video, pomognem ogromnom (da ne kažem potencijalno neograničenom) broju ljudi.
Zbog toga gledam koristiti to malo slobodnog vremena što imam za pisanje članaka i pravljenja videa (mada bi mi se u novcima verovatno više isplatilo da popravljam uslužno i naplaćujem 🙃 - video na tu temu: Može li se zaraditi novac na YouTube?).

Dosta prijatelja i rođaka voze bicikle (ima i strastvenih biciklista među njima), i to je jedino što ne mogu da odbijem. :)

Uz to, pisanje članaka (i pravljenje videa) ima i drugih prednosti, a o tome sam pisao ovde:
Zašto pišem ove članke?

Sad se nameće logično pitanje: zašto ne otvorim svoj servis?
Radim sa računarima, a uživam i u tom poslu. Za razliku od posla sa računarima, bicikl servis ima najviše posla u vreme kada je najlepše za vožnju. To je jedan od razloga iz kojih se verovatno do penzije neću baviti profesionalnom uslužnom popravkom bicikala.

Dodatna prednost posla za računarom je što čovek može raditi i kada je povređen, ili blaže bolestan - što je bitno ako nekog izdržava i ima ko zavisi od njega - kapitalizam je surov i nepravedan sistem (naravno, posao sa računarima ima i svojih mana, ali to je tema za poseban članak :) ).

2. Nema kvalitetnih servisa​

U ### nema kvalitetnih, specijalizovanih majstora za bicikle.
U ### mi traže da ostavim i trenažer i biciklo kod njih na neko vreme.
Ovo je istina, i ne samo u malim mestima (barem je to moje mišljenje, na osnovu mog iskustva). U nekoliko članaka dodirnuo sam se te teme:
Ukratko: većina ljudi kod nas nema para. Takođe, i mnogi koji imaju, nisu spremni izdvojiti novac za servis bicikla. Ljudi mogu izdvojiti 100-200 evra za bajs, i 10-20 evra za servis sa sve delovima. Sve preko toga je velikoj većini teško dostižno.

Stoga, servisi moraju raditi jeftino, a da bi preživeli, moraju raditi brzo i sa manjom kontrolom kvaliteta. Ne zaboravimo zakup prostora, amortizaciju alata, poreze, doprinose, i mafiju koja reketira (sve države imaju mafiju, a u Srbiji mafija ima državu).

Tako da je to neki začarani krug iz kojeg ne vidim da ima izlaza.

Jedini način da vlasnik servisa ima pristojnu platu je da slabo plaća majstore i prodavce, da ih angažuje mnogo, i da rade što brže. To je sve u suprotnosti sa mojom filozofijom dobrog i pravednog.

Inače, zbog organizacije posla, iz ugla servisa, sasvim mi je logično da traže da se bicikl ostavi. To je tema za poseban članak, ali to samo po sebi jeste nezgodno ako se putuje, ali iz ugla servisa često neophodno.

3. Problem sa štelovanjem​

Posedujem drumsko biciklo ### Disc sa Shimano Ultegra 8020 komponentama i trenažer Elite Direto XR-T.

Biciklo je bilo podešeno savršeno dok nisam kupio Smart trenažer i pokušao da ga "fino' doštelujem...

Trenažer je nov, tek kupljen, na koji sam namontirao kasetu koja je bila na točku i koju sam detaljno oprao, odmastio i očistio. Zašto sam skidao kasetu sa točka? Kasetu Shimano 105 R7000 sam kupio da bih je koristio isključivo na trenažeru, ali je proizvodila neki zvuk (kao da lanac dobro ne naleže). I tako nesiguran u kompatibilnost kaseta, reših da skinem kasetu sa točka bicikla (za koju znam da radi savršeno i da je odgovarajuća) i da je namontiram na biciklo. Lanac je dobro nalegao i neprijatni zvuk je nestao na manjim zupčanicima, dok je na većim ostao. I tako u tom mom finom doštelavanju, SVE razdesih !!! Na srednjem menjaču se sajla rascvetala i želeo bih da je zamenim. Srednji menjač više ne prebacuje sa manjeg na veći zupčanik.

Malo je reći da se osećam veoma glup...( što verovatno i jesam kada sam za dva dana uspeo da razdesim biciklo i ne podesim ga za rad sa trenažerom).

Sad da vidim mogu li nešto pomoći, makar ovako, "na daljinu."

Shimano sistemi sa 11 brzina imaju dosta zeznut i neintuitivan sistem štelovanja prednjeg menjača. To važi i za Shimano Ultegra R8000 sistem (link ka Shimano sajtu). Glupi su inženjeri koji su to projektovali, da se tako grubo izrazim (na ovu temu u širem smislu sam pisao u članku "Besmislice u biciklističkoj industriji").

Ovde je Shimano uputstvo za montiranje i štelovanje 11-faznih drumskih menjača.

Ukratko - "caka" je najčešće u sprovođenju sajle prednjeg menjača (odnosno. njenom fiksiranju na sam menjač - ima tačno putanju i žljeb kuda treba da ide), ili u podešavanju početnog položaja tj. zategnutosti sajle u startu.

Dok ne snimim nešto slično, ovo je odličan, detaljan video sa uputstvom - na engleskom je, ali može se uključiti da prikazuje titlove na srpskom i dosta je dobar taj automatski prevod:
Don't Forget To Stick The Plate. Shimano FD-R8000 Front Derailleur Installation / Adjustment

Za ostale "finese" (uključujući tu i štelovanje zadnjeg menjača) napravio sam detaljno YouTube video uputstvo o štelovanju menjača bicikla:
Štelovanje menjača bicikla - detaljno objašnjeno

Samo polako i strpljivo.

Na kraju, da spomenem i da neke kombinacije kaseta i lanaca hoće da prave kao "krckavi" osećaj pod pedalom, dok malo ne "ulegnu" jedno u drugo. To govorim za situaciju kada je sve naštelovano kako treba - mislim na sam kontakt lanca i kasete.

Nadam se da sam bar malo pomogao.
Ako ima još pitanja, tu sam. :)

Relja

Solution

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom