Ili: kako domaći brendovi "pozajmljuju" sadržaj bez pitanja
Je l’ ima neko u Srbiji da ne kopira tekstove sa BikeGremlin sajta?Pitam za prijatelja...

Ali stvarno - nailazim na situacije gde se čitavi članci, ili pak "samo" pasusi sa mojih sajtova pojavljuju na drugim sajtovima, bez navođenja izvora, bez linka, i naravno - bez dozvole (neki čak i pitaju za dozvolu, ali ih odbijanje očigledno ne sprečava).
Ovde ne pričamo (samo) o nekoj anonimnoj FB stranici sa 30 pratilaca.
Ne. Pričamo i o velikim domaćim brendovima poput:
Oba su mi "uletela" u radar sa sadržajem koji
Primer? Evo
Impresivno, zar ne?
- Originalni članak na BikeGremlin RS
- Totalbike kopija
- WebArchive kopija - Capriolo kopija
- WebArchive kopija
U čemu je problem?
Sadržaj na BikeGremlin sajtovima je besplatan za čitanje. Cilj je edukacija i deljenje znanja. Ali to ne znači da je dozvoljeno da neko samo "pozajmi" delove teksta bez ikakvog navođenja izvora (i hiperlinka ka istom).U nekim zemljama (SAD, npr.), brendovi koji prodaju bicikle i opremu često sponzorišu sajtove i YouTube kanale koji edukuju ljude na tu temu (poput BikeGremlin-a). Zašto? Jer znaju da je poverenje u takve izvore dragoceno, i da to doprinosi celoj zajednici - pa i njihovoj prodaji.
Kod nas?
Mi još vežbamo copy/paste.
I nadamo se da niko neće primetiti.
Dodatni biser je što Gugl sajt plagijatora rangira više od originala (gugl pretraga je sve gora iz godine u godinu).

Zaključak
Ima više godina otkako sam primetio da se ovo dešava. Borba protiv toga je poput borbe sa vetrenjačama - previše ima krađe da bi čovek sve stigao da isprati, a kamoli da reši, pa ni ne trošim energiju na to. Ovo je samo jedan primer, ali dosta slikovit i zaključio sam da je OK napisati nešto o tome, bez iluzija da će to išta promeniti.
Last edited: