💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Capriolo i Totalbike kraduckaju?

Advert

BikeGremlin

Ultimate Tourer
Wheel Wizard

Ili: kako domaći brendovi "pozajmljuju" sadržaj bez pitanja​

Je l’ ima neko u Srbiji da ne kopira tekstove sa BikeGremlin sajta?
Pitam za prijatelja... :)

Ali stvarno - nailazim na situacije gde se čitavi članci, ili pak "samo" pasusi sa mojih sajtova pojavljuju na drugim sajtovima, bez navođenja izvora, bez linka, i naravno - bez dozvole (neki čak i pitaju za dozvolu, ali ih odbijanje očigledno ne sprečava).

Ovde ne pričamo (samo) o nekoj anonimnoj FB stranici sa 30 pratilaca.
Ne. Pričamo i o velikim domaćim brendovima poput:
Oba su mi "uletela" u radar sa sadržajem koji neverovatno liči 1-na-1 kopira moj - toliko da Google to ne razlikuje.

Primer? Evo​

Kopiran kompletan pasus sa BikeGremlin sajta - doslovno

Impresivno, zar ne?

U čemu je problem?​

Sadržaj na BikeGremlin sajtovima je besplatan za čitanje. Cilj je edukacija i deljenje znanja. Ali to ne znači da je dozvoljeno da neko samo "pozajmi" delove teksta bez ikakvog navođenja izvora (i hiperlinka ka istom).

U nekim zemljama (SAD, npr.), brendovi koji prodaju bicikle i opremu često sponzorišu sajtove i YouTube kanale koji edukuju ljude na tu temu (poput BikeGremlin-a). Zašto? Jer znaju da je poverenje u takve izvore dragoceno, i da to doprinosi celoj zajednici - pa i njihovoj prodaji.

Kod nas?
Mi još vežbamo copy/paste.
I nadamo se da niko neće primetiti.

Dodatni biser je što Gugl sajt plagijatora rangira više od originala (gugl pretraga je sve gora iz godine u godinu). :)

Zaključak​

Ima više godina otkako sam primetio da se ovo dešava. Borba protiv toga je poput borbe sa vetrenjačama - previše ima krađe da bi čovek sve stigao da isprati, a kamoli da reši, pa ni ne trošim energiju na to. Ovo je samo jedan primer, ali dosta slikovit i zaključio sam da je OK napisati nešto o tome, bez iluzija da će to išta promeniti.

Last edited:
Sponzorstvo je najpraktičnije rešenje, obostrano korisno. Ali ta sitna ćar, ta sitna duša, nikako da izađe, da ispari sa ovih prostora. Edukaciju i sam način na koji ti to radiš već jako dugo, je možda jedinstvena u svetu (moguće da ima sličnih sajtova, verujem foruma, ali ne pratim u toj meri). Profesorski tačno, taksativno, slikovito, uz sjajnu dozu humora - jedinstveno. Realno, više si ti objašnjavao vezano za modele bajseva, delove, sa njihovih sajtova no oni sami navedenim specifikacijama, a pozoveš li nekog iz "firme" da pitaš nešto stručnije je ravno samoupucavanju ili vraćanju pina na 9+ brzinskom lancu :).
Dakle, mali "baner vamo/link temo" će ih verovatno boleti, naviknuće se vremenom, a posle će im biti slatko i neće ni osetiti. Pa to se radi već ´iljadama godina unazad...
Evo ja predlažem da članstvo foruma, svako po volji, pošalje koju poruku domaćim firmama/sajtovima koji se na bilo koji način bave biznisom u biciklizmu i skrenu im pažnju da ima tu u komšiluku neko mesto, na par klika udaljeno, gde ljudi obitavaju i vole da pedaliraju.

Last edited:

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom