💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Češanje kočnica

Advert

rangeros

New Rider
Hub Hero
Zdravo,

Postavljao sam skoro pitanje vezano za kupovinu bicikla. Uglavnom, bicikl sam kupio, ali već prvog nakon preuzimanja bicikla iz servisa, javljaju se prvi problemi. Naime, serviser je ozbiljan car i čini mi se da je odlično sredio bajs, ali mi se dešava da puca guma i posle vraćanja prednjeg točka nazad, čujem češljanje disk kočnica.
Ne čuje se kada se bicikl vozi, ali kada se bajs podigne i okrene prednji točak, tada se čuje i točak se definitivno teže okreće.
Pročitao sam članak koji već postoji na sajtu i probao sve, problem nisam uspeo da rešim. Čini mi se da je pločica kočnice (ako se tako zove) sa unutrašnje strane bicikla blago naslonjena na disk dok je spoljašnja pločica kočnice blago odaljenja, valjda kako i treba da bude.

Prilažem fotografije na kojima će se nadam se videti ovo o čemu pričam:

NwBiVUe.webp

u55B9qi.webp

U pitanju su hidraulične disk kočnice Shimano BR-RX810.

Ono što sam pokušao do sada:
- Popustio dva šrafa, dok držim kočnicu pritisnutu zategao ih opet (ovaj korak sam ponovio dosta puta) - bez uspeha
- Izvadio pločice i malo "nagurao" ono što gura pločice. - bez uspeha

Šta mi je dalje činiti?

Hvala!

Zdravo,

Postavljao sam skoro pitanje vezano za kupovinu bicikla. Uglavnom, bicikl sam kupio, ali već prvog nakon preuzimanja bicikla iz servisa, javljaju se prvi problemi. Naime, serviser je ozbiljan car i čini mi se da je odlično sredio bajs, ali mi se dešava da puca guma i posle vraćanja prednjeg točka nazad, čujem češljanje disk kočnica.
Ne čuje se kada se bicikl vozi, ali kada se bajs podigne i okrene prednji točak, tada se čuje i točak se definitivno teže okreće.
Pročitao sam članak koji već postoji na sajtu i probao sve, problem nisam uspeo da rešim. Čini mi se da je pločica kočnice (ako se tako zove) sa unutrašnje strane bicikla blago naslonjena na disk dok je spoljašnja pločica kočnice blago odaljenja, valjda kako i treba da bude.

Prilažem fotografije na kojima će se nadam se videti ovo o čemu pričam:

View attachment 525
View attachment 526

U pitanju su hidraulične disk kočnice Shimano BR-RX810.

Ono što sam pokušao do sada:
- Popustio dva šrafa, dok držim kočnicu pritisnutu zategao ih opet (ovaj korak sam ponovio dosta puta) - bez uspeha
- Izvadio pločice i malo "nagurao" ono što gura pločice. - bez uspeha

Šta mi je dalje činiti?

Hvala!

Pozdrav,

Ako se problem javlja nakon vraćanja točka (nakon krpljenja gume), onda bih probao proveriti da li je točak lepo legao u prihvat.

Ako točak ima quick-release montiranje (ili sa punom osovinom i maticama), popustion bih quick-release dok je bicikl na zemlji, na točkovima, pomerio točak rukom u gornjem delu malo levo-desno, da potvrdim da je legao do kraja u prihvate, pa onda (dok stoji svojom težinom na točku) pažljivo zabravio quick release ručicu (ili zatezao postupno matice - levu pa desnu, po malo, naizmenično).

Ovo zvuči komplikovanije nego što jeste. Tek nakon toga vredi naštelovati čeljust - i ako se točak vraća na isti način kasnije pri zameni gume, verovatnoća ponovnog češanja je manja (ali nikad isključena, što je jedna od mana disk kočnica).

Za rešavanje problema:

1) Sređivanje klipova
Ako klipovi ne vraćaju ravnomerno, češanje se pre vraća. Video na engleskom (trebalo bi da lepo rade naši titlovi ako je potrebno) o čišćenju klipova - detaljno, korak-po-korak pokazano i objašnjeno:
https://www.bikegremlin.com/1024/fixing-a-stuck-bicycle-disc-brake-piston/

2) Podešavanje čeljusti (i montiranje točka)
U ovom videu, pred kraj, pričam o montiranju/vraćanju točka i eliminisanju češanja (pri sredini poravnavam čeljusti da ne češu - videi imaju poglavlja za skok na delove):
https://www.bikegremlin.com/1022/replacing-shimano-disc-brake-pads/

3) Zatezanje quick-release igle
Kako pravilno zategnuti quick-release iglu (ako je takav sistem kvačenja točka na biciklu):
https://www.bikegremlin.com/1162/zatvaranje-quick-release-igle/

Uspelo je! Hvala puno!

Preskakao sam deo sa čišćenjem ovaj put jer trenutno nemam mogućnosti za to, bicikl je u dnevnoj sobi...

Ono što sam uradio je da sam opet izvadio pločice i onda pritisnuo kočnice da klipovi izađu, zatim ih bolje i jače nagurao što više da uđu nazad. Kada sam vratio pločice već sam primetio, čini mi se, da ima više mesta između nego ranije. Onda sam vratio točak i ono što je bilo ključno je da sam štelovao postepeno zatezanje kočnice za viljušku, pazeći da drugom rukom ispravim kočnicu u odnosu na disk dok zatežem šrafove.

Sada se apsolutno ništa ne čuje, i točak se okreće dugo kad ga zavrtim! Ranije se okrene par krugova i stane... Hvala još jednom!

Interesantno koliko sve mora milimetarski biti precizno namešteno. Iskreno malo me to plaši. Deluje mi kao da ako naletim slučajno na neki kamen ili malo nezgodniji ivičnjak da će se opet sve poremititi. Nadam se da nisam u pravu?

Kada sam već tu sa ovom temom, postavio bih još jedno pitanje: Kada se tek javio ovaj problem, i pre nego što sam utvrdio da zvuk definitivno dolazi od kočnica, a ne zbog suvih kuglica u nabli, razmišljao sam da otvorim nable i stavim novu mast na kuglice. Naime, to sam već radio prema tvom uputstvu na nekom starom biciklu i prošlo je super! Ali na tom starom biciklu sam imao V-brake kočnice. S obzirom da ovde imam disk, interesuje me, kada jednog dana budem hteo to da uradim i stavim novu mast, kako mogu da skinem ovaj disk da bih pristupio kuglicama?

YK4sCh6.webp

Uspelo je! Hvala puno!

Preskakao sam deo sa čišćenjem ovaj put jer trenutno nemam mogućnosti za to, bicikl je u dnevnoj sobi...

Ono što sam uradio je da sam opet izvadio pločice i onda pritisnuo kočnice da klipovi izađu, zatim ih bolje i jače nagurao što više da uđu nazad. Kada sam vratio pločice već sam primetio, čini mi se, da ima više mesta između nego ranije. Onda sam vratio točak i ono što je bilo ključno je da sam štelovao postepeno zatezanje kočnice za viljušku, pazeći da drugom rukom ispravim kočnicu u odnosu na disk dok zatežem šrafove.

Odlično - u tome je suština: da se postupno i naizmenično zatežu šrafovi, kako ne bi zatezanje (samo) jednog šrafa zarotiralo kočione čeljusti. Kratak video na tu temu:
Pravilno zatezanje šrafova čeljusti disk kočnice

Sada se apsolutno ništa ne čuje, i točak se okreće dugo kad ga zavrtim! Ranije se okrene par krugova i stane... Hvala još jednom!

Interesantno koliko sve mora milimetarski biti precizno namešteno. Iskreno malo me to plaši. Deluje mi kao da ako naletim slučajno na neki kamen ili malo nezgodniji ivičnjak da će se opet sve poremititi. Nadam se da nisam u pravu?

Ovde sam u više detalja objasnio mane disk kočnica (na biciklu), a pri kraju tog kratkog članka nalazi se video poznatog bicikliste na tu temu: :)
https://bicikl.bikegremlin.com/4259/prednosti-i-mane-disk-kocnica-za-bicikl-u-odnosu-na-obicne/#2

Kada sam već tu sa ovom temom, postavio bih još jedno pitanje: Kada se tek javio ovaj problem, i pre nego što sam utvrdio da zvuk definitivno dolazi od kočnica, a ne zbog suvih kuglica u nabli, razmišljao sam da otvorim nable i stavim novu mast na kuglice. Naime, to sam već radio prema tvom uputstvu na nekom starom biciklu i prošlo je super! Ali na tom starom biciklu sam imao V-brake kočnice. S obzirom da ovde imam disk, interesuje me, kada jednog dana budem hteo to da uradim i stavim novu mast, kako mogu da skinem ovaj disk da bih pristupio kuglicama?

View attachment 528

Dobro pitanje.

Servis nable treba raditi redovno - jednom u 12 meseci ili na pređenih kilometara (šta god da dođe prvo - eventualno dve godine ako se prelazi manje od 2000 kilometara godišnje i ne vozi u previše prašnjavim, blatnjavim, ili kišnim uslovima).

Na tu temu:
Servisni intervali za održavanje bicikla

Kolega @VlPo je postavio sliku alata koji odgovara za skidanje tog tipa disk kočnice. To je alat za Shimano kasete, a sistem montiranja diska je Shimano Centerlock sa zubima unutra (ima i modela sa zubima spolja, koji se skidaju alatom za Hollowtech II patrone pogona).

Video 1:
Princip rada Shimano Centerlock sistema montiranja kočionog diska

Video 2 (pokazao sam za sve popularne sisteme kako se radi):
Kako skinuti, i montirati disk (rotor) točka bicikla

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom