Gde kupiti novu oprugu za "road"/caliper kocnice?

bad63r

Hub Hero
Pozdrav,
primetio sam da mi je na zadnjim caliper koncincama oslabila opruga koja fakticki vraca celjusti tj. odaljuje ih od rama i zbog toga mi je otezano kocenje(da ne duzim, sigurno je oslabila jer se dugo nisam usudio da zamenim buzire i sajle, pa kad je to sve zapeklo/teze islo, sigurno opruzi nije islo u korist). Kako izgleda opruga: LINK

U pitanju je sklopivi Brompton bicikl, cisto radi reference.

Nigde nisam uspeo da nadjem u NS i Srbiji takav rezervni deo, a pre nego sto kupim nove, htedoh da pitam da li neko mozda ima ideju, jer mi je prosto glupo da kupujem komplet nove kocnice zbog opruge. Trazio sam i po aliexpressu, ali nisam nasao. Ima na nekim sajtovima iz Engleske za 20e ali to mi je prosto apsurd, kada jedan par kocnica na aliexpressu kosta 40e.

bad63r

Pozdrav,
primetio sam da mi je na zadnjim caliper koncincama oslabila opruga koja fakticki vraca celjusti tj. odaljuje ih od rama i zbog toga mi je otezano kocenje(da ne duzim, sigurno je oslabila jer se dugo nisam usudio da zamenim buzire i sajle, pa kad je to sve zapeklo/teze islo, sigurno opruzi nije islo u korist). Kako izgleda opruga: LINK

U pitanju je sklopivi Brompton bicikl, cisto radi reference.

Nigde nisam uspeo da nadjem u NS i Srbiji takav rezervni deo, a pre nego sto kupim nove, htedoh da pitam da li neko mozda ima ideju, jer mi je prosto glupo da kupujem komplet nove kocnice zbog opruge. Trazio sam i po aliexpressu, ali nisam nasao. Ima na nekim sajtovima iz Engleske za 20e ali to mi je prosto apsurd, kada jedan par kocnica na aliexpressu kosta 40e.

bad63r

Pozdrav,

Možda vredi samo vratiti oprugu u prvobitni položaj (saviti je blago u položaj suprotan od onog u kojem se krivi kada je kočnica stisnuta do felne)?

To zna nekada pomoći - barem na neko vreme, ako ne i (relativno) trajno.

Nezgodno je ako kočnice na biciklu nisu da kažem standardne, pa da se mogu po normalnoj ceni kupiti (tipa drumski kaliperi, v-brake, mini V-brake i slično). Na Brompton biciklima zna da bude tih specifičnih delova, solidnog kvaliteta, ali je nabavka zamenskih skupa i mora iz inostranstva (ne znam kakav je kvalitet zamenskih delova na AliExpress-u).

Možda vredi i guglati za neku domaću proizvodnju opruga - nadam se da nam je barem ta tehnologija preostala u zemlji i da postoji neko ko to može napraviti po uzorku.

Relja

Hvala na odgovoru. Probacu da iskrivim oprugu barem malo. Svakako mislim da je krajnja opcija kupovina novih kocnica na kraju. Bas bezveze sa stanovista ekologije :/

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom