💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Izbor gradskog E bicikla

Advert

Dule75

Frequent Pedaler
Hub Hero
Planiram kupovinu prvog e bicikla za klasičnu gradsku vožnju (Bg i okolina..praktično 100% asfalt),viđam često dve stvari: 1)ram bez top tube-a ali je osnovni ram više nego masivan-da li ovo treba izbegavati ako je vozač većih gabarita 110-115 kg i preko 190 cm 2) ima u ponudi modela sa Nexus menjačem-kako su se pokazali na E-biciklima...hvala unapred!

Solution
Planiram kupovinu prvog e bicikla za klasičnu gradsku vožnju (Bg i okolina..praktično 100% asfalt),viđam često dve stvari: 1)ram bez top tube-a ali je osnovni ram više nego masivan-da li ovo treba izbegavati ako je vozač većih gabarita 110-115 kg i preko 190 cm 2) ima u ponudi modela sa Nexus menjačem-kako su se pokazali na E-biciklima...hvala unapred!

Konstrukcija rama​

Ako je bicikl napravljen kako treba (što kažu "od renomiranog proizvođača"), onda će ti "ženski" ramovi biti konstruisani sa dovoljno jakim cevima da podnesu opterećenje, uprkos nešto većoj težini. Glavna prednost "muških" ramova je što se potrebna snaga i krutost rama dobija sa manje teškim cevima (može i manji promer, i tanji zidovi).

Naravno, svaki...

Konstrukcija rama​

Ako je bicikl napravljen kako treba (što kažu "od renomiranog proizvođača"), onda će ti "ženski" ramovi biti konstruisani sa dovoljno jakim cevima da podnesu opterećenje, uprkos nešto većoj težini. Glavna prednost "muških" ramova je što se potrebna snaga i krutost rama dobija sa manje teškim cevima (može i manji promer, i tanji zidovi).

Naravno, svaki kršten bicikl ima deklarisanu nosivost i taj podatak bi trebalo da je dostupan pre kupovine. Tako da dizajn rama sam po sebi ne mora biti ništa loše, "čak" i ako je "ženski" ram.

Marke i modeli električnih bicikala​

S tim u vezi, preporučio bih modele proizvođača "Gazelle" i "Trek."
Preporučio bih izbegavanje "Giant" električnih bicikala, kao i sve male privrede (nepoznati proizvođači, bez servisne mreže, rezervnih delova, uputstava, garancija itd.).

Bosch, Yamaha i Shimano motori i baterije samo. Ostalo je mačka u džaku. Mada je i za ove u Srbiji još uvek relativno teško naći dobru servisnu podršku i delove, ali ih ima barem u Nemačkoj, dok je za ove ostale malo teže (može, rade sve ljudi, ali mora se čovek dosta dovijati).

Zadnja nabla​

Obične Shimano Nexus nable ne trpe jake obrtne momente. Mogu možda da prođu sa nekim baš slabim električnim motorom.

Shimano Nexus Inter-5E (i Rohloff) nable su solidno jake i mogu raditi i sa nekim malo jačim motorom.
Uz sve prednosti i mane brzina u glavi.

P.S.
Možda vredi baciti oko i na ovu temu vezanu za kupovinu električnog bicikla:
https://www.bikegremlin.net/threads/pitanje-u-vezi-kupovine-elektricnog-bicikla.314/

Relja

Solution
Hvala puno na brzom i pedantnom odgovoru!..Upravo sam video jednu Gazelu u NS koja je uparena sa Bosch motorom od 250w pa se nadam da to svakako nije prejak motor..a sa druge strane ima u ponudi i jedan Diamantfahrrad koje sam viđao po De i Ch a oni se verovatno ne bi igrali sa "mačkama u džaku"..svakako hvala još jednom!

Hvala puno na brzom i pedantnom odgovoru!..Upravo sam video jednu Gazelu u NS koja je uparena sa Bosch motorom od 250w pa se nadam da to svakako nije prejak motor..a sa druge strane ima u ponudi i jedan Diamantfahrrad koje sam viđao po De i Ch a oni se verovatno ne bi igrali sa "mačkama u džaku"..svakako hvala još jednom!

Vsf Fahrradmanufaktur su dobri (mada nisam video da prave električne bicikle), dok sa Diamantfahrrad nisam imao iskustava, ali ako se masovno prodaju po Nemačkoj, pretpostavljam da se ne igraju sa kvalitetom delova i servisne podrške. Ako je sve komplet Bosch, Shimano, ili Yamaha (motor i baterije), onda verovatno nije loše (a, na žalost, ni jeftino).

250W nije prejak motor (sve ispod 350W bih kategorisao kao "slabiji"; od 350W do 600W bi bili "srednji"; a sve preko toga bih karakterisao kao "jaki").

Relja

Back
Top Bottom