💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee Registration is free - no ads for logged-in users.

Izdržljivost street/dirt rama nakon udarca

Make Search Great Again :)

Google Add BikeGremlin as a preferred source on Google

Andreja

Frequent Pedaler
Hub Hero
Poštovanje, prošle godine smo drugar i ja kupili jednog Dirt jumpera/Street MTB sa krutom viljuškom, za trikove, dropove itd... Sredili smo ga celog - prefarbali, stavili novi pogon, patronu, gume... Kompletno smo ga restaurirali. Međutim, pošto je sticna zapekla kod prethodnog vlasnika, kada smo je izbijali, slučajno smo napravili udubljenje na gornjoj cevi, na lokaciji recimo 10-ak cm od cevi gde ide sticna, sa gornje strane. Udubljenje je nekih recimo 3-4mm u najdubljoj tački, a celo udubljenje je nekih 5cm dužine, možda su ove mere manje, ne sećam se tačno. Bitno je naglasiti da je ram od čelika, Ns bikes. Tada nisam toliko obraćao pažnju na to, pregitovao sam, ofarbao i vozili smo se, teži drugar(90kg) se spustio niz 2-3 stepenika, ja(oko 60kg) sam dropovao 2 stepenika sa njime i spustio se par puta niz normalne stepenice, radio redovno bunny hop-ove... Bicikl se relativno često vozi u sezoni, već godinu dana i tada se redovno radi bunny hop. Moje pitanje bi bilo, da li je to problem, da li ima šanse, i ako ima u kom slučaju, da ram pukne na tom mestu? Da li će se prvo dešavati nešto pa ću videti preko farbe ili će pući odmah? Znam da najveće opterećenje trpi donja cev, spoj kod patrone... Ali za svaki slučaj, moram da pitam i Vas kao velikog stručnjaka, da bih čuo i neko Vase mišljenje o tome i celoj situaciji. Unapred, najlepše hvala i srdačan pozdrav.
P.s. u prilogu ću okačiti sliku da vidite o kom biciklu je reč.
1000007949.webp

Andreja

Poštovanje, prošle godine smo drugar i ja kupili jednog Dirt jumpera/Street MTB sa krutom viljuškom, za trikove, dropove itd... Sredili smo ga celog - prefarbali, stavili novi pogon, patronu, gume... Kompletno smo ga restaurirali. Međutim, pošto je sticna zapekla kod prethodnog vlasnika, kada smo je izbijali, slučajno smo napravili udubljenje na gornjoj cevi, na lokaciji recimo 10-ak cm od cevi gde ide sticna, sa gornje strane. Udubljenje je nekih recimo 3-4mm u najdubljoj tački, a celo udubljenje je nekih 5cm dužine, možda su ove mere manje, ne sećam se tačno. Bitno je naglasiti da je ram od čelika, Ns bikes. Tada nisam toliko obraćao pažnju na to, pregitovao sam, ofarbao i vozili smo se, teži drugar(90kg) se spustio niz 2-3 stepenika, ja(oko 60kg) sam dropovao 2 stepenika sa njime i spustio se par puta niz normalne stepenice, radio redovno bunny hop-ove... Bicikl se relativno često vozi u sezoni, već godinu dana i tada se redovno radi bunny hop. Moje pitanje bi bilo, da li je to problem, da li ima šanse, i ako ima u kom slučaju, da ram pukne na tom mestu? Da li će se prvo dešavati nešto pa ću videti preko farbe ili će pući odmah? Znam da najveće opterećenje trpi donja cev, spoj kod patrone... Ali za svaki slučaj, moram da pitam i Vas kao velikog stručnjaka, da bih čuo i neko Vase mišljenje o tome i celoj situaciji. Unapred, najlepše hvala i srdačan pozdrav.
P.s. u prilogu ću okačiti sliku da vidite o kom biciklu je reč.View attachment 546

Andreja

Pozdrav Andreja,

Generalno, gornja cev na tom delu trpi manje opterećenja od donje cevi.

Viđao sam bicikle sa ulubljenjem gornje cevi većim od ovde opisanog da se voze godinama bez ikakvih problema. To je fakat.

Ipak, ono što mi se ne sviđa je što je oštećenje zagitovano, pa se ne vidi lako, da kažem direktno, šta se tu dešava. Ne mogu ničim garantovati da će eventualno pogoršanje situacije biti odmah vidljivo preko gita i farbe. Takođe, ne mogu ničim garantovati da cev neće naglo pući - to je izvan mog nivoa znanja i iskustva. Čelik ipak drugačije puca u odnosu na drvo i slične materijale.

Da odgovorim najdirektnije što se usuđujem:
  • Vozio bih takav bajs, ali bih skinuo git i farbu (pa samo ofarbao).
  • U isto vreme, po cenu da zvučim licemerno, ne bih dao svom sinu da vozi takav bajs.
Nadam se da ovaj odgovor barem malo pomaže. Na žalost nemam 100% siguran odgovor na pitanje.

Relja

Back
Top Bottom