• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Jeftini alati sa AliExpressa? - i cene servisa

Advert

BikeGremlin

Cycling Icon
Wheel Wizard
Pitanje koje sam dobio preko komentara na YouTube snimku:

Pozdrav svaka čast na vašim video materijalailma zaista ste kvalitetni pa sam samo htio dodati za nas koji sebi popravljamo biciklova a ne želimo dati baš previše novaca za alate za popravak bicikla ako ne moramo gledao sam neke video materijale na Youtubeu o alatima sa Amazona i Aliexpresa koji su se pokazali dobrim u recenzijama i stvarnoj upotrebi pa da li preporučate kupnju alata koji se pokazao dobar za rad a koji nije presku. Ovdje kod nas u Hrvatskoj servisi bicikala su otišli u nebo i neisplati se voziti u servis nego si sam kupiti neki dobar alat bilo gdje bilo kakav nešto skuplji ili jeftiniji i sam si popravljati i učiti preko YouTubea i u praksi.

Solution
Dobro i logično pitanje. Pokušaću odgovoriti najbolje što mogu.
- U posebnom članku na sajtu pisao sam o Internet prodavnicama delova i alata za bicikle koje preporučujem.

Sadržaj:

Generalno​

Alat koji ima velik broj dobrih ocena kupaca ima šanse da bude OK. Nevezano za to odakle se kupuje. Idealno je kada preporuka dođe od nekog u čiju preporuku imam poverenja (mada čak i to uzimam sa dozom rezerve - jer nemaju svi ljudi iste kriterijume, ukuse, prioritete...)...
Dobro i logično pitanje. Pokušaću odgovoriti najbolje što mogu.
- U posebnom članku na sajtu pisao sam o Internet prodavnicama delova i alata za bicikle koje preporučujem.

Sadržaj:

Generalno​

Alat koji ima velik broj dobrih ocena kupaca ima šanse da bude OK. Nevezano za to odakle se kupuje. Idealno je kada preporuka dođe od nekog u čiju preporuku imam poverenja (mada čak i to uzimam sa dozom rezerve - jer nemaju svi ljudi iste kriterijume, ukuse, prioritete...).

Međutim, imajte na umu da ako proizvod stekne reputaciju kao kvalitetan i dobar, proizvođač je lud ako ne podigne cene. To je osnovna stvar u kapitalizmu. Pravljenje brenda traži vreme, novac i dosta truda. Kada proizvođač/brend stekne dobru reputaciju, sigurno će podizati cene. Jedini način da dobijete kvalitet za malo novca je da rizikujete sa brendovima koji još nisu stekli sjajnu reputaciju. To je uvek rizično i može izaći skuplje (ako niste zadovoljni alatom koji ste kupili - što mi se desilo dosta puta u životu).

AliExpress alati​

Za AliExpress nemam previše ličnog iskustva, ali za to što sam naručivao, za Srbiju (Novi Sad): dugo se čeka na dostavu, zna paket da zaglavi na carini (vrate novac, uredno, bez problema, ali nemaš alat).

Kvalitet je otprilike 2:1 spram cene. Šta mislim pod time?
Ako ključ košta 50 evra u nemačkoj, onda je sličan kvalitet oko 25 evra na AliExpress-u (a oko 70 evra u Srbiji).

Za mene su glavni problemi kupovine sa AliExpress-a u odnosu na nemački Amazon sledeći:
  • Nepoznatost kvaliteta brendova i alata (ne znam koji kvalitet da očekujem).
  • S tim vezano - manja pouzdanost recenzija kupaca (u odnosu na nemce kada se raspišu).
  • Manjak ponude alata koji nisu previše jeftini (džaba mi je što dobijem duplo bolji kvalitet za novac u odnosu na nemačku, ako je taj kvalitet i dalje nizak).
  • Dugo čekanje na alat i nepouzdana dostava (srećom, novac barem uredno vraćaju).

Amazon.de alati​

Dosta alata (i drugih stvari) kupujem sa nemačkog amazon.de (affiliate link ka mojoj "prodavnici").

• Dostava za nemačku je brza i jeftina (puno stvari ne dostavljaju za Srbiju).
  • Ponuda je široka.
  • Recenzije kupaca su iznenađujuće dobre u odnosu na mnoge sajtove, uključujući tu i američki amazon.com!
    Na primer: volim pogledati šta komentarišu ljudi koji daju četvorke i trojke (ocene su od 1 do 5). Ako navedu mane koje meni nisu bitne, onda je to odlično. Ima komentara sa dosta detaljno podeljenim iskustvom. Uz napomenu da uglavnom kupujem stvari u koje se razumem, pa lako prepoznam kad kupac ne zna o čemu priča, ili je plaćen/namešten komentar.
Mana je što ima dosta lažnjaka (bilo preprodaje sa AliExpress, bilo kopija poznatih brendova). Tako da je, ko se ne razume, možda bolje kupiti odmah kineza sa AliExpressa (to je onda dosta jeftinije, a i stvarno je taj XLKFJ brend koji piše).

Jeftini, a dobri alati?​

Kad naiđem na alat koji je dobar, trudim se u najkraćem roku napisati recenziju (ili snimiti video) - sa detaljima koje bih voleo da spominju svi kada rade recenzije (retko nailazim na takve recenzije).

Digresija:
Ovo su moje recenzije alata (većinu toga sam uradio na oba jezika, ali nešto ipak ima samo na našem, a nešto samo na engleskom):

Nastavak, posle digresije:
Uglavnom se dobije onoliko koliko se plati. Kod manje poznatih brendova cena je niža (kod Kineza sa AliExpress-a cena je otprilike upola), ali i dalje cena obično prati kvalitet. Svi znaju šta prodaju, i neće se zeznuti da premalo naplate za nešto dobro.

Ali, ima začkoljica: što je alat skuplji, to je veća samo verovatnoća da je dobar, ali to nije uvek zagarantovano! Ima skupih alata koji nisu sjajni (opet, da napomenem - jeftini koji su sjajni su kao jednorog). To nas vodi do sledećeg poglavlja:

Punto - Golf 2 :)

Ono što većina ljudi traži i čime su zadovoljni je klasa alata tipa Fiat Punto / Volkswagen Golf 2, da se poslužim auto analogijom. Alati koji nisu vrhunski, ali imaju dovoljno kvaliteta da pouzdano služe.

Na žalost, proizvođači gledaju zaraditi što više, pa praktično svaki brend za koji znam ima fuš/loših modela, čak i ako im je većina alata dobro (samo je razlika u procentu loših u odnosu na dobre).

Uz gore-navedenu ogradu na umu, izdvojio bih sledeće brendove kao OK, a ne preskupe:
  • KS Tools (kineska kompanija)
    - njihovi nasadni ključevi su veoma dobri - set koji koristim već godinama (Amazon.de affiliate link).
  • Unior ("naša" kompanija)
    Koliko znam, dostupni su rezervni delovi za većinu alata u svim našim zemljama (bivša Juga), a cene su često sasvim OK spram kvaliteta.
  • BIKE HAND (tajvanska kompanija)
    Solidan kvalitet spram cene.
Dopisaću još neke ako se setim. :)

Ali meni treba samo za hobi?!​

Ovo često čujem kad pričam o alatima - i logično je. Elem, "hobi upotreba" je podskup skupa "retke upotrebe" alata.

Iskusan majstor može retko koristiti neki alat (tipa alat koji mi stoji u torbici za kad zatreba na putu), ali ima znanja i iskustva da kompenzuje za mane alata ako je alat lošiji.

Hobi majstor koji retko koristi alat često ne ume prepoznati kada ga zeza alat, a kada je problem do nedostatka veštine. Tako loš alat može učiniti učenje sporijim, i otežati da se posao uradi kako treba.

Zbog toga mislim da za retku upotrebu jeftin alat može da prođe (imam i koristim takav alat), ali ga barem ja ne bih preporučio za hobi upotrebu.

Naravno, to je neko moje, generalno mišljenje. Ko ima želje i afiniteta sigurno će se izboriti i sa lošijim alatom, uz sve učenje polako.

Drugo mišljenje

Svestan sam da nisam idealan čovek za odgovor na ovo pitanje. Daću sebi slobodu da davim i Miloša iz Bike Team servisa da baci oko i kaže svoje mišljenje - kad/ako stigne. Miloš je vrhunski biciklista i mehaničar, a po karakteru je nešto fleksibilniji i skloniji improvizacijama (što smatram i govorim u kontekstu vrline, ne kritike) - tako da će možda iz glave znati da izbaci par dobrih AliExpress kupovina i slično.

Cene servisa bicikala​

Ovo moram da prokomentarišem. Gledao sam na Internetu cene servisa u hrvatskoj, pa na osnovu toga pričam (dsg.hr, hohnjecsport.hr, i topsport.hr).

To su cene po kojima se ne može puno zaraditi, ako se radi kvalitetno.

Samostalna popravka bicikla je fenomenalna jer čovek stiče više znanja, iskustva, lakše će rešiti problem na putu, biti pametniji i iskustniji, i moći popraviti svoj bicikl kada njemu to odgovara (bez da ga nosi u servis, pa čeka). Ušteda novca je tu najmanja prednost i ona je najupitnija (pošto košta i alat, a i vreme i prostor se troše). Ukratko: kome to nije merak, ne isplati se, ne zbog uštede novca.

Još jedna bitna stvar je kvalitet urađenog posla. Tu je, barem u Srbiji, problem sa velikim procentom servisa. Džaba i ako je jeftino, ako nije dobro, ili ako se mora ponovo ići na "doradu" (što kažu: "bolje da pričaju da sam skup, nego da pričaju da sam loš").

Ovo pišem čisto na osnovu ličnog iskustva: ušteda u novcu, pogotovo ako čovek nema baš puno vremena (pa ga i to košta na neki način) je tu slaba. Ali samostalna popravka ima puno drugih prednosti (i ne može se sve meriti novcem).

Nadam se da ovo barem malo pomaže.

Relja

P.S.
Za malo da zaboravim. Ovde od 38:40 diskutujem sa Danijelom o YouTube recenzijama (i affiliate linkovima od 42:16). Na engleskom je, ali YouTube automatski titl prevodi su sasvim OK i mogu pomoći onima koji ne razumeju:
Video bi trebalo da odmah krene od 38:40

Last edited:
Solution

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom