• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Kaseta

Advert

EuroTrip

New Rider
Hub Hero
Pozdrav ,
Imam pitanje u vezi kasete, da li ima smisla zameniti postojecu cs-hg200 8 12-32 zuba, za cs-hg400 8 11-40 zuba, kako bi lakse pedalirao uz brdo? Da li to zahteva i zamenu jos nekih delova npr lanac?

Pozdrav ,
Imam pitanje u vezi kasete, da li ima smisla zameniti postojecu cs-hg200 8 12-32 zuba, za cs-hg400 8 11-40 zuba, kako bi lakse pedalirao uz brdo? Da li to zahteva i zamenu jos nekih delova npr lanac?

Pozdrav,
Linkovani članci objašnjavaju ovo u više detalja (kao i kako se rešava ako se naiđe na problem).

Kaseta 11-40 je relativno teška za nabaviti i obično bude dosta skuplja. Ono što preferiram je tripl pogon sa najmanjim lančanikom od 28 ili čak "samo" 22 zuba ako treba. To omogućava odličan raspon prenosnih odnosa za najstrmije uspone natovarenim biciklom, kao i za vožnju po ravnom sa vetrom u leđa.

Kod nekih bicikala danas, na žalost, nije baš jednostavno ni jeftino ugraditi tripl pogon i prednji menjač.

Relja

Pozdrav,
Linkovani članci objašnjavaju ovo u više detalja (kao i kako se rešava ako se naiđe na problem).

Kaseta 11-40 je relativno teška za nabaviti i obično bude dosta skuplja. Ono što preferiram je tripl pogon sa najmanjim lančanikom od 28 ili čak "samo" 22 zuba ako treba. To omogućava odličan raspon prenosnih odnosa za najstrmije uspone natovarenim biciklom, kao i za vožnju po ravnom sa vetrom u leđa.

Kod nekih bicikala danas, na žalost, nije baš jednostavno ni jeftino ugraditi tripl pogon i prednji menjač.

Relja
U mom slučaju, prednji pogon je Shimano TX (fc- tx801 28,38,48)
Zadnji menjac Shimano Acera Rd M360 ERDM360SGSL, sa ovim delovima sam mislio umesto postojece kasete 12-32, staviti 11-40?

Attachments

• IMG_20241027_193117.webp
    IMG_20241027_193117.webp
    7.9 KB · Views: 3
  • IMG_20240926_114907.webp
    IMG_20240926_114907.webp
    6.7 KB · Views: 2
U mom slučaju, prednji pogon je Shimano TX (fc- tx801 28,38,48)
Zadnji menjac Shimano Acera Rd M360 ERDM360SGSL, sa ovim delovima sam mislio umesto postojece kasete 12-32, staviti 11-40?

Taj menjač je projektovan za najviše 34 zuba (ako se ne varam).

Očekujem da bi verovatno mogao izgurati i 36 zuba (vredi probati, možda bude OK).

Za 40 zuba bi verovatno morao da se dodaje adapter (produžetak) kuke menjača.

Alternativa za "kraći" prenos bi bila da se pogon zameni nekim manjim, tipa 24-34-44, ili 22-32-44 (ako se nađe) - tada bi menjač morao da se spusti nešto niže, ako to ram dozvoljava, a menjanje brzina napred verovatno ne bi bilo baš idealno (bez zamene menjača), ali trebalo bi da se može namestiti da radi prihvatljivo dobro (mada ovo zavisi i od ličnih kriterijuma).

Relja

P.S.
28-32 kombinacija je već dosta kratak prenos.
Ako bicikl nije teško natovaren, a zdravlje je OK, trebalo bi da se uz malo treninga sa takvim prenosom može stići svugde. Čisto kao opcija, ako je izvodljivo (znam da nije uvek).

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom