• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Koju tečnost staviti u hidraulične kočnice bicikla?

Advert

BikeGremlin

Cycling Icon
Wheel Wizard
Pitanje koje sam dobio mejlom:

Poštovanje,
Ja sam cenzurisano-zbog-zaštite-privatnosti imam cenzurisano-zbog-zaštite-privatnosti godina i pratim Vaš kanal već duže vreme. Pošto sam hteo da zamenm ulje u hidrauličnim kočnicama na mom biciklu, našao sam se u nedoumici. Pogledao sam Vaš video o zameni kočione tečnosti, ali nigde nisam uspeo da pronadjem o kojoj tečnosti se radi. Da li se radi o mineralnoj kočionoj tečnosti ili DOT kočionoj tečnosti ili skroz nekoj drugoj? Hvala unapred!

Solution
U videu o zameni tečnosti u hidrauličnim kočnicama koristio sam mineralno hidraulično ulje.

U tom konkretnom videu koristio sam Total LHM Plus mineralno hidraulično ulje (Amazon.de affiliate link). Ono je odlična zamena za puno skuplja Shimano i Magura kočiona ulja, a do sad nisam primetio da radi išta lošije, niti sam imao ikakvih problema sa njim.

Ovo ulje kupujem obično u KIT Commerce prodavnici u Novom Sadu, a na njihovom sajtu je spisak prodavnica po ostalim mestima u Srbiji:
https://kitcommerce.rs/maloprodajni-objekti-kit/

Međutim, neke kočnice koriste DOT kočionu tečnost, a ne ulje.

To zavisi od proizvođača (nekad i od modela). SRAM (otkupili su Avid), na primer, koristi DOT...
U videu o zameni tečnosti u hidrauličnim kočnicama koristio sam mineralno hidraulično ulje.

U tom konkretnom videu koristio sam Total LHM Plus mineralno hidraulično ulje (Amazon.de affiliate link). Ono je odlična zamena za puno skuplja Shimano i Magura kočiona ulja, a do sad nisam primetio da radi išta lošije, niti sam imao ikakvih problema sa njim.

Ovo ulje kupujem obično u KIT Commerce prodavnici u Novom Sadu, a na njihovom sajtu je spisak prodavnica po ostalim mestima u Srbiji:
https://kitcommerce.rs/maloprodajni-objekti-kit/

Međutim, neke kočnice koriste DOT kočionu tečnost, a ne ulje.

To zavisi od proizvođača (nekad i od modela). SRAM (otkupili su Avid), na primer, koristi DOT tečnost u svojim kočnicama (ako postoji izuzetak u njihovom programu, ja ne znam za njega).

Spisak proizvođača spram tipa tečnosti koje koriste u svojim kočnicama​

Mineralno hidraulično ulje​

• Giant (u zavisnosti od modela)
  • Magura
  • Shimano
  • Tektro

DOT kočiona tečnost​

• Avid / SRAM
  • Bengal
  • Clarks
  • Formula
  • Giant (u zavisnosti od modela)
  • Hayes
  • Hope
  • Quad
Relja

Solution
Upravo danas pazario :)

Sprej / Teflon Motip 500ml
Hidraulično / Ulje Total Lhm Plus Mineralno 1 L
Sprej / Čistač Kočnica Motip 500ml
Modriča / Optima Testerol 1 L
Mast / Litijumova Višenamenska Maziva Mast For 2 0.8/1

Famol PT nema nigde, a HT sam našao u KŠ po ceni od 3600 din 0,8kg. Nisam pazario, nemam potrebe za tom količinom, a i cena je jaka.

Upravo danas pazario :)

Sprej / Teflon Motip 500ml
Hidraulično / Ulje Total Lhm Plus Mineralno 1 L
Sprej / Čistač Kočnica Motip 500ml
Modriča / Optima Testerol 1 L
Mast / Litijumova Višenamenska Maziva Mast For 2 0.8/1

Famol PT nema nigde, a HT sam našao u KŠ po ceni od 3600 din 0,8kg. Nisam pazario, nemam potrebe za tom količinom, a i cena je jaka.
Odličan izbor - pogotovo sa aspekta odnosa plaćeno / dobijeno. :)

Za Famol PT nisam siguran postoji li još u proizvodnji i prodaji, pošto sam pre skoro godinu dana poslednji put dokupio kanticu, a baš dugo traje (još nisam načeo tu dokupljenu).

Za Famol HT mislim da je cena OK spram kvaliteta, ali za "kućnu" upotrebu je ta količina prevelika.

Motorex Copper Paste je kvalitetna alternativa u manjem pakovanju (od 100 grama).

Kod nas je prodaje MotoLand, po ceni od oko 15 evra (za 100 grama):
https://www.motoland.rs/proizvod/1333/motorex-copper-paste-100gr-bakarna-mast

To je dosta lošiji odnos plaćeno / dobijeno, za proizvod koji nije ništa bolji, ali za kućnu upotrebu će i to trajati godinama, a ipak se da manje novca odjednom (i manje mesta zauzme na polici :) ).

Previše jeftine montažne paste najčešće nemaju dovoljnu koncentraciju čestica koje sprečavaju koroziju - tj. više liče na "malo zamuljane masti." Famol HT mi se odlično pokazala i na biciklima, a i na motociklima i automobilima (PT koristim samo za bicikle jer nije za ekstremno visoke pritiske i temperature).

Dodao bih i da uz redovan servis (maksimalno na 6 meseci ako se vozi po zimi, ili jednom godišnje ako se vozi samo tokom proleće-leto perioda) i obična mast može raditi posao - ali ako se ne nanosi redovno, neće sprečiti koroziju (a ne seti se svako jednom godišnje, ili na 6 meseci, odvrnuti svaki šraf, očistiti, namazati, pa opet zavrnuti...).

To je glavna prednost montažnih pasti - što pružaju praktično trajnu zaštitu od korozije.

Relja

Famol HT je stigao. Ako nekom zatreba neka količina, nek se javi porukom. Sebi ću ostaviti pola pakovanja (400gr, da bih mogao nekom i pokloniti ako zatreba), ostatak mogu ustupiti.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom