• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

We're glad to have you here! Whether you're a cycling enthusiast, a bicycle mechanic, or just curious about bikes (or computers), you've come to the right place. Here, you'll find discussions on everything from bike maintenance and cycling tips to computer-related topics and much more.

As a guest, you can browse our threads and get a feel for the community. To fully participate, consider registering for a free account, which will allow you to:

• Ask questions and share your knowledge
    • Join ongoing discussions
    • Access exclusive content
    • Receive updates on new topics

We encourage you to introduce yourself in the New Members section. Our friendly community is here to help, so don’t hesitate to ask if you have any questions!

Happy cycling and welcome to the Bike Gremlin family!

Kompatibilnost nable za vintage bajk

dodo

Cadence Cadet
Pozdrav Relja,

Ako može pomoć oko kotača tj. Kompatibilnosti nable. Poslat ću link. Treba mi za rog senior specku, zadnji kotač. Račna bi išla 5fazna standard. Jedino dropove zeru raširiti zbog ove nable. No pitam zbog event. Linije lanca i samog fitinga. Ako bi pasala trebam li na što pripaziti, hvala

Kotač, a nabla bi bila ova srebrna ima dole mjere

Solution
Pozdrav Relja,

Ako može pomoć oko kotača tj. Kompatibilnosti nable. Poslat ću link. Treba mi za rog senior specku, zadnji kotač. Račna bi išla 5fazna standard. Jedino dropove zeru raširiti zbog ove nable. No pitam zbog event. Linije lanca i samog fitinga. Ako bi pasala trebam li na što pripaziti, hvala

Pozdrav,

Ovde sam objasnio kako izmeriti liniju lanca. Kada se izmeri zadnja linija lanca, treba videti kolika je prednja. Ako puno odstupa, to nije idealno. Postoje različiti načini da se prednja linija...
Pozdrav Relja,

Pozdrav,

Ovde sam objasnio kako izmeriti liniju lanca. Kada se izmeri zadnja linija lanca, treba videti kolika je prednja. Ako puno odstupa, to nije idealno. Postoje različiti načini da se prednja linija lanca podešava, u zavisnosti od vrste patrone pogona. Kod onih na četvrtku može se eksperimentisati sa različitim dužinama osovine, dok se kod Hollowtech II pogona često može u određenoj meri "igrati" sa spejserima.

Sve preko 5 mm odstupanja linije lanca može dovesti do bržeg habanja lanca, spadanja na susedni zadnji lančanik kada se pedala u nazad (ako je u iskošenoj poziciji lanac) i sporijeg menjanja brzina. Ako je rastojanje od centra osovine pogona do centra osovine zadnje nable 45 cm, ili veće, onda su ovi problemi manje izraženi (što je veće to rastojanje, manje je ukošen lanac za isto odstupanje prednje u odnosu na zadnju liniju lanca).

Dodao bih i da ima smisla izmeriti širinu prihvata zadnjeg točka na ramu. Ako odstupa od širine nable za 3 ili više mm, treba podesiti to rastojanje da bude odgovarajuće (+- 2,5 mm) kako ram ne bi stalno stajao napet (što olakšava pucanje usled zamora materijala, a i otežava montiranje i demontiranje točka).
Video na tu temu:

Relja

Solution

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom