💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Kupovina novih guma

Advert

rangeros

New Rider
Hub Hero
Zdravo,

Kupio sam Gravel bajs ali bih voleo da mu stavim nešto uže gume, pošto su gume svakako zrele za zamenu. Trenutno su na njemu gume širine 40mm. Ono što me interesuje je koliko najuže mogu da idem a da i dalje budem u mogućnosti da vozim van asfaltiranih puteva? Pod tim ne mislim na neki ozbiljan offroad ili slično, već da mogu bez brige da prođem nekim seoskim neasfaltiranim putem?

Na felni od informacija piše:
-Aluminium Alloy
-ETRTO Rim Size: 23 - 622
-Inner Rim Width: 23mm
-Recommended Tire Section Width: 30mm-64mm
29" / 700C
TSC 2.0

Znači svestan sam da tehnički na felne najuže koje mogu da stavim su 30mm, ali me interesuje koje mi preporučujete na osnovu ovoga što sam napisao?

Hvala!

Ja sam se dvoumio između 37-622 i 40-622 za trek bajs, te danas prelomio na 40-622 i naručio. Trenutno su mi čak 42-622 i dobro su (od)služile (Schwalbe Citizen). Takođe vozim po raznim terenima, pa je to možda i bilo presudno za izbor. Mislim da sa 37-622 nećeš pogrešiti, neka idealna sredina po meni po pitanju širine, udobnosti... ali zavisi i od same gume, namene. 37-622 veličinu imam na urban bajku (Continental Contact Speed) i zna da bude tvrda na nekim terenima kad se fino napumpa. Verovatno se zato i odlučih za 40-622 :).

Last edited:
Odličan odgovor kolege @kicaBo

Dodao bih samo ovo po pitanju širine:
Napravio sam konzervativnu tabelu na sajtu. Konzervativnu u smislu da tu dati rasponi širina pasuju uvek za datu širinu felne (odnosno unutar tu datih raspona je sve stvar izbora). Članak objašnjava i kako se meri širina felne (precizno merenje je često bolje od stručnih mišljenja pa čak i specifikacija proizvođača).

https://bicikl.bikegremlin.com/382/dimenzije-guma-za-bicikl/

Inače, za vožnju van asfalta ne vidim smisao guma užih od 35 mm, čak i za lagane vozače i relativno utabane staze (mada se ne mora ići baš u MTB širine za gravel, tj. ni taj ekstrem nije idealan).

Kupljene Schwalbe 40-622 Delta Cruiser Plus HS431 početkom meseca i nakon nekih 200+km, i u današnjoj vožnji osetim kao da zadnja poskakuje na jednom mestu. Mislio sam da se neki kemančić nabio, ali nije. Pogledam obode gume i primetim:

DEF_1.webp

DEF_2.webp

DEF_3.webp

Nisam skidao da proverim o čemu se zapravo radi, ali ću svakako sutra. Ispustio sam je donekle, probao sa guranjem gume da priđe felni (ali već jeste bila lepo legla), napumpao, ali se ništa nije promenilo. Prednja je isto menjana, sve OK, za sada. Po specifikacijama ide do 6 bari, ja pumpam do nekih 4.5-4.8.

Poslao prodavcu info sa slikama. Videćemo epilog :).

Inače, guma se jako fino vozi, udobna je po neravnim terenima (mada po istim skoro da nije ni vožena). Sasvim korektna, ali...

Kupljene Schwalbe 40-622 Delta Cruiser Plus HS431 početkom meseca i nakon nekih 200+km, i u današnjoj vožnji osetim kao da zadnja poskakuje na jednom mestu. Mislio sam da se neki kemančić nabio, ali nije. Pogledam obode gume i primetim:

View attachment 543
View attachment 544
View attachment 545

Nisam skidao da proverim o čemu se zapravo radi, ali ću svakako sutra. Ispustio sam je donekle, probao sa guranjem gume da priđe felni (ali već jeste bila lepo legla), napumpao, ali se ništa nije promenilo. Prednja je isto menjana, sve OK, za sada. Po specifikacijama ide do 6 bari, ja pumpam do nekih 4.5-4.8.

Poslao prodavcu info sa slikama. Videćemo epilog :).

Inače, guma se jako fino vozi, udobna je po neravnim terenima (mada po istim skoro da nije ni vožena). Sasvim korektna, ali...

Ne vidim sa fotke jasno: moguće je da guma nije legla dobro, a moguće je i da je falična (što se kaže "ima jaje").

Ako nije dobro legla, vredi proveriti i traku felne - ako je ona ukrivo, možda sprečava naleganje.

Ako je falnična - reklamacija i zamena, naravno.

Evo linka full res slika - 3 Items

Sjajno! :)

Na trećoj slici vidim liniju za praćenje naleganja kako se prostire sa praktično istim rastojanjem duž felne, ali na jednom tom mestu sama preostali deo gume štrči više ka spolja.

Na osnovu toga zaključujem da je u pitanju takozvano "jaje" odnosno da je struktura gume tu loše ispletena, ili oštećena, tj. da je guma falična i zrela za zamenu.

Ono što je isprva izgledalo kao loš ugao - mislio sam da bi bilo bolje da je fotkano sa strane, u visini "problema" (uz spuštanje kamere do poda, ili rotiranje točka da taj deo bude više) - ispalo je odličan ugao da se jasno vidi problem, samo uz višu rezoluciju i kvalitet fotografije. :)

Uradiću "embed" fotke (da je ne uploadujem na server, ogromna je, već podelim sa servisa za to):

Jaje na gumi (oštećena karkasa gume)

Kako se uradi Embed:
https://bicikl.bikegremlin.com/15378/kako-da-dodam-slike-uz-komentar/

Epilog priče:

Poštovani,

Hvala Vam što ste nas kontaktirali i prosledili slike i račun.

Molimo Vas da nam vratite gumu sa defektom – pošiljku možete poslati na našem trošku. Po prijemu reklamirane gume, poslaćemo Vam novu kao zamenu.

Molimo Vas da nas obavestite kada pošaljete paket.

Hvala na razumevanju i strpljenju!

Srdačan pozdrav,

Pohvala za korektan odnos. A za švalbe u budućnosti će razmislimo :).

Epilog priče:

Pohvala za korektan odnos. A za švalbe u budućnosti će razmislimo :).

Sasvim korektno.
Schwalbe u Srbiji poslednjih godina nisu problematične (dugo su bile, ali u poslednje vreme su ovo što ti se dogodilo retki izuzetci sudeći po iskustvu u novosadskim servisima i prodavnicama).

Za "kontaktiranje" sam već pisao - "pismenos je opasnos!" :)

Kevo, dobio sam 5 iz srpski na pismeni.

Schwalbe u Srbiji poslednjih godina nisu problematične (dugo su bile, ali u poslednje vreme su ovo što ti se dogodilo retki izuzetci sudeći po iskustvu u novosadskim servisima i prodavnicama).

Sličan info sam dobio i od prodavca, pa zato i samouvereno zavukoh ruku u džak :)

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom