💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Kupovina točkova

Advert

j100janovic

Frequent Pedaler
Hub Hero
Pozdrav.

Dugo vremena pratim ovu stranicu i odlična mi je. Kao prvo, želim pohvaliti sav trud uložen u sve ovo što čitamo.

Ukratko, customiziram si bicikl (stavljam dropbar umjesto ravnog volana i opremu sora umjesto postojece; bic je Bergamont Sweep 7.2 iz 2012).
Moram ipak dodatno mijenjati i točkove i gume zbog istrošenosti. Gume ce vjerovatno biti schwalbe g one 32C ili 34C. Točkovi imaju tragove istrošenosti od pakni i rekao bih da je vrijeme za zamjenu.

Veliku muku mučim sa točkovima jer nikako nemogu naći nešto što će mi odgovarati. U biti ne nalazim ništa. Zadovoljan bih bio sa istom ili nešto boljom kvalitetom od postojećih točkova, a što god gledam po webu mi izgleda nenormalno skupo (300-400eur entry level?).

Chatgpt mi kaze da trebam 622-17c točkove za rim kocnice, quick release. Oprema koju stavljam na bic ce biti shimano sora.

Gdje mogu naci nesto solidno za rekreativca?
Možda ja nisam normalan jer očekujem da ću naci set tockova aluminijskih do 200eur? Necu dati 300eur vise da bih imao 200gr lakse tockove (onda mogu smrsaviti i skinuti 5kg od ukupne težine bicikla+vozača hehe).

Oprostite ako sam nalupao gluposti... 😄

Pozdrav.

Dugo vremena pratim ovu stranicu i odlična mi je. Kao prvo, želim pohvaliti sav trud uložen u sve ovo što čitamo.

Ukratko, customiziram si bicikl (stavljam dropbar umjesto ravnog volana i opremu sora umjesto postojece; bic je Bergamont Sweep 7.2 iz 2012).
Moram ipak dodatno mijenjati i točkove i gume zbog istrošenosti. Gume ce vjerovatno biti schwalbe g one 32C ili 34C. Točkovi imaju tragove istrošenosti od pakni i rekao bih da je vrijeme za zamjenu.

Veliku muku mučim sa točkovima jer nikako nemogu naći nešto što će mi odgovarati. U biti ne nalazim ništa. Zadovoljan bih bio sa istom ili nešto boljom kvalitetom od postojećih točkova, a što god gledam po webu mi izgleda nenormalno skupo (300-400eur entry level?).

Chatgpt mi kaze da trebam 622-17c točkove za rim kocnice, quick release. Oprema koju stavljam na bic ce biti shimano sora.

Gdje mogu naci nesto solidno za rekreativca?
Možda ja nisam normalan jer očekujem da ću naci set tockova aluminijskih do 200eur? Necu dati 300eur vise da bih imao 200gr lakse tockove (onda mogu smrsaviti i skinuti 5kg od ukupne težine bicikla+vozača hehe).

Oprostite ako sam nalupao gluposti... 😄

Pozdrav i dobrodošao,

Pitanje je sasvim smisleno.

Ukratko - konkretnije​

U Novom Sadu nalazim točkove sa Krypton felnom i Quando nablama. Dolaze u varijanti sa quick-release sistemom, ili sa punom osovinom, a od sistema kačenja (zadnjih) lančanika imaju i frivil i frihab opciju (ovo drugo ređe nalazim, ali ima). Cena takvog celog točka je oko 25 evra, odnosno 40ak evra ako je zadnji sa frihab sistemom.
Frivil (račna) naspram frihab-a (kaseta)

Dosta ređe nailazim na gotove točkove sa nižom klasom Shimano nabli i "no-name" alu felnama. Kada naiđem, oni koštaju oko 50 evra.

Obe gore opisane varijante se često mogu naći sa jakim duplozidnim aluminijumskim felnama i sa po 36 žbica.
Dakle: ne pretarano lagani, ali dosta jaki, a povoljni točkovi.

Opširnije - generalno​

Za gume širine od 30 do 37 mm, felna može imati unutrašnju širiniju od 17 do 19 mm.

Standarde dimenzija guma i felni, kao i koji rasponi širina guma pasuju na koje širine felni, objasnio sam u članku: Veličina guma za bicikl – standardi dimenzija.

Odnos cena i plata na koje smo navikli u vremenu od neke 2010. godine, pa do one kineske gripčine, sada je optilike prepolovljen (kupovna moć je upola manja za istu količinu rada). To važi i za bicikle i delove za bicikle.

Uz to, ponuda zdravorazumski sklopljenih točkova, sa kvalitetnim nablama, žbicama i felnama je gotovo nepostojeća, nevezano za budžet. Ako hoću točkove koji su zaista jaki, i dugotrajni, moram ih sklapati sam (ako imam sreće da nađem na stanju jake felne koje nisu baš toliko teške kao Krypton).

Što se cena tiče, okvirno:
  • Krštena nabla srednje Shimano klase je oko 30 evra (tipa Alivio).
  • Krštene žbice (Sapim Race) sa niplama (DT Swiss standard) su oko 1 evro komad (žbica+nipla).
  • Krštene felne su oko 50 evra komad (DT Swiss 535 po povoljnoj ceni u nemačkoj).
Znači oko 120 evra samo za delove, za jedan točak.
Pravljenje točka mislim da se ne isplati za puno manje od 30 evra po točku, što nas dovodi do nekih 300 evra ukupno za dva točka.

To je za točkove koji nisu superlagani (neka niža srednja klasa, recimo), ali su veoma jaki i dugotrajni. Za manju težinu bi sve koštalo više. To su cene koje su sad.

Zaključak​

Jeftini točkovi sa Krypton felnama i Quando nablama rade iznenađujuće dobro i traju dosta. Sa izuzetkom nešto veće težine, mogu biti sasvim OK rešenje za sve osim takmičarske vožnje, ekstremne off-road vožnje, ili ciklo turizma (sa natovarenim biciklom).

Relja

Hvala puno na odgovoru. Mislim da sam našao točkove koje spominješ na webshopu neke trgovine iz Novog Sada.
Ja sam iz Hrvatske pa moram provjeriti dostavljaju li u RH.

Na našim web stranicama ne nalazim baš ništa slično ovome, ali ne žurim nikuda... još ću tražiti.

Još mi se čini da je više točkova u ponudi za disk kočnice nego za ovo što meni treba i uz to imam osjećaj da papreno naplaćuju slabu kvalitetu ili za dosta love nude nešto što rekreativcu ne čini bitnu razliku :)

Advert
Back
Top Bottom