• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Linija lanca za 1x11(11-51t) pogon Shimano

Advert

Andreja

New Rider
Hub Hero
Dobro veče. Imam problem. Koristim Shimano FC-M5100-1, pogon za 1x10/11 brzina i pozadi CS-M5100 kasetu iz iste serije sa 11-51t. S obzirom da mi je prihvat na ramu za patronu 68mm, montirao sam dva spejsera sa desne strane patrone, pričamo o Hollowtech II standardu. Tako dobijam napred propisani Shimano chainline za taj pogon, 52mm, ali pozadi imam oko 43.5mm 😕. Zadnja nabla je 135mm O.L.D, taj standard koristim. Kako mogu da uklopim chainline, da bude što približniji, sa dozvoljenim odstupanjem? Pogledao sam Vaše članke i video snimke na temu chainline-a, ali mi treba neko ,,najbezbolnije" rešenje u mom slučaju... Ja sam došao na ideju da spejsere sa desne strane prebacim na levu, ne znam koliko bi bilo pametno. Unapred hvala na odgovoru.

Srdačan poštovanjem,
Andreja

Pozdrav Andreja,

Nemam dovoljno informacija da bih dao neki smislen odgovor. Par pitanja:
  1. Kakav problem postoji na biciklu sada?
  2. Bitno ako postoji neki problem:
    Da li je izmereno 43.5 mm za zadnju liniju lanca (zvuči mi malo za 135 mm nablu)?
Inače, 48 do 50 mm je sasvim normalno za MTB prednju liniju lanca sa više lančanika, dok je 52 sasvim normalno za 1x MTB (zašto je 1x linija lanca veća).

Relja

Pozdrav Andreja,

Da li je izmereno 43.5 mm za zadnju liniju lanca (zvuči mi malo za 135 mm nablu)?
Inače, 48 do 50 mm je sasvim normalno za MTB prednju liniju lanca sa više lančanika, dok je 52 sasvim normalno za 1x MTB (zašto je 1x linija lanca veća).

Relja

Pozdrav Andreja,

Relja
1.Problem je velika razlika između prednje i zadnje linije lanca. Prednja 52mm, zadnja 43,5mm.
2.Tako je, to je zadnja linija lanca. Evo proračuna:
Zadnja nabla: 135mm
Visina kasete: 40,7mm
Rastojanje od lockringa do najmanjeg zupčanika: 1,5mm
Rastojanje od lockringa do rama: 2,2mm
Ako sam dobro izračunao, dobija je oko 43,5mm. Svakako, ovo je i po meni jako malo. Ne znam gde može biti problem. Ponovo, kao i prošlog puta, nadam se da je neka moja greška.

1.Problem je velika razlika između prednje i zadnje linije lanca. Prednja 52mm, zadnja 43,5mm.

Da li se javljaju neki problemi u vožnji, menjanju brzina, problemi sa spadanjem lanca, bukom i slično?

2.Tako je, to je zadnja linija lanca. Evo proračuna:
Zadnja nabla: 135mm
Visina kasete: 40,7mm
Rastojanje od lockringa do najmanjeg zupčanika: 1,5mm
Rastojanje od lockringa do rama: 2,2mm
Ako sam dobro izračunao, dobija je oko 43,5mm. Svakako, ovo je i po meni jako malo. Ne znam gde može biti problem. Ponovo, kao i prošlog puta, nadam se da je neka moja greška.

Lockring (za zabravljivanje kasete) nije bitan za liniju lanca.
Kraj nable (deo kojim se naslanja na ram) je bitan (kod nabli sa konusima to je kontra matica - "locknut").

https://bicikl.bikegremlin.com/1977/linija-lanca/#3.2

Bitno je i da li je ram simetričan, ili offset.

Da li se javljaju neki problemi u vožnji, menjanju brzina, problemi sa spadanjem lanca, bukom i slično?

Lockring (za zabravljivanje kasete) nije bitan za liniju lanca.
Kraj nable (deo kojim se naslanja na ram) je bitan (kod nabli sa konusima to je kontra matica - "locknut").

https://bicikl.bikegremlin.com/1977/linija-lanca/#3.2

Bitno je i da li je ram simetričan, ili offset.
Što se tiče vožnje, nisam ništa testirao jer tek sklapam pogon. Ranije sam imao 3x9 pogon, totalno drugačiji, pa je on dotrajao, dobio luft itd. i onda sam rešio da pređem na 1x11, Shimano Hollowtech II standard. Iskreno ne znam da li je ram offset, ali vrlo verovatno da nije. To je neki freeride tip bicikle, 150mm hoda napred, 190mm pozadi od rupe do rupe što se suspenzija tiče. Znam da prednja linija lanca treba biti izbačena 2mm za te 1x11 pogone. Maločas pogledah i jedan Parktool video gde je prednja linija lanca izbačena čak 6mm... Iskreno nisam hteo sve da sklapam i montiram jer mi je nelogična ovolika razlika između prednje i zadnje linije lanca, oko 8mm.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom