• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Мењач

Advert

JejaS

New Rider
Hub Hero

Поздрав! Пратила сам мало твоје видее на јутјубу, хоћу да куим бицикл па сам тражила нешто о величини рама и мењачима, тј. брзинама. Треба ми обичан градски бицикл. Можеш ли ми рећи је ли бољи избор Шимано нексус са 3 брзине у задњој глави или они Шимано мењачи са 6 брзина (конкретно за Полар Грација бицикле, женске). Досад сам имала Нексус са 3 и 6 брзина, били су ок и тај са три је савладавао блаже успоне без проблема (иаче, из Зр сам, можда имамо само 2-3 благе узбрдице у целом граду 😄), половни бицикли из иностранства су били, међутим после пар година почели да прескачу, нема поправке. Сад сам мислила да купим у радњи нови, али и они дају само 2 год гаранцију. Још увек не могу да одлучим да ли да узмем М или Л рам, а проблем је што овде код нас нема тај модел, у ствари има на једном месту али не дају да се проба. Немамо Полариву радњу, него неке приватнике који држе понеке њихове моделе и може се поручити преко нета. А како да поручим бицикл да га не пробам. Молила бих те за одговор у вези мењача.

Поздрав! Пратила сам мало твоје видее на јутјубу, хоћу да куим бицикл па сам тражила нешто о величини рама и мењачима, тј. брзинама. Треба ми обичан градски бицикл. Можеш ли ми рећи је ли бољи избор Шимано нексус са 3 брзине у задњој глави или они Шимано мењачи са 6 брзина (конкретно за Полар Грација бицикле, женске). Досад сам имала Нексус са 3 и 6 брзина, били су ок и тај са три је савладавао блаже успоне без проблема (иаче, из Зр сам, можда имамо само 2-3 благе узбрдице у целом граду 😄), половни бицикли из иностранства су били, међутим после пар година почели да прескачу, нема поправке. Сад сам мислила да купим у радњи нови, али и они дају само 2 год гаранцију. Још увек не могу да одлучим да ли да узмем М или Л рам, а проблем је што овде код нас нема тај модел, у ствари има на једном месту али не дају да се проба. Немамо Полариву радњу, него неке приватнике који држе понеке њихове моделе и може се поручити преко нета. А како да поручим бицикл да га не пробам. Молила бих те за одговор у вези мењача.

Ćao i dobrodošla na BikeGremlin forum, :)

Shimano Nexus i slični menjači sa brzinama su malo nezgodni kada treba zameniti/zakrpiti gumu, a i servis je problematičan u većini servisa. Zbog toga ih ne bih preporučio.

Što se garancije tiče:
Radikalno skraćeno & uprošteno - danas ne prave stvari da traju, i sve što se ne pokvari u prvih mesec do godinu dana je tehnički ispravno i svaki kvar nakon toga je projektovani kvar usled upotrebe (kako je i projektovano).

Vezano za to - bicikl koji je napravljen sa jednostavnim delovima, tako da ne bude nepotrebno skup, a robustan, sada u ponudi ne postoji (ni kod nas, ni u inostranstvu). Danas možemo da biramo između Juga/Stojadina nižeg kvaliteta, Ferarija (koji ne može da se popne na bankinu), i fensi džipa koji traži skupo održavanje ako se vozi po džombama - nema više da se kupi Golf 2.
Nadam se da je ova analogija dovoljno jasna, ne pada mi ništa pametnije na pamet trenutno. :)

Sa tim svim na umu, i spram planirane namene, Polar Grazia bi mogao biti OK (najmanje loš, da tako kažem).

Ovo je Polarova tabela veličina ramova:
https://planetbike.rs/media/smartweb/pdf/PB_size_chart_bike_2022_1.pdf

Po tome je M veličina za do 175 cm visinu, a L za više bicikliste.

Da ne zaboravim: taj menjač sa 6 brzina je po meni manje loše rešenje. Daleko od idealnog, ali radiće OK, a servis i zamena su jednostavni i relativno jeftini (ništa danas nije jeftino spram naših plata).

Pitaću Miloša iz Bike Team servisa ima li neku preporuku, može li nešto ponuditi (ili nešto ispraviti ako sam pogrešio u ovom postu). Znam da on često u ponudi ima restaurirane bicikle koji su u ispravnom stanju, pa bih ga i zbog toga pitao (potrebno je znati visinu bicikliste zbog veličine rama/bicikla).
Edit:
Pitao sam. Kaže Miloš da je to-to i da će Grazia biti sasvim OK rešenje.

Nadam se da sam bar malo pomogao. :)

Relja

P.S.
Vodič za kupovinu gradskog bicikla

Хвала на исцрпном одговору, пуно си помогао. Још само два потпитањца.
Висока сам 168цм, тачно сам на доњој граници за Л, а плашим се да ми М не буде мали, шта мислиш да је боље да узмем? Код тих бициклова је 2цм разлика у дужини и 4 цм разлика у висини рама, не звучи пуно, али кад не знам каква је то разлика при вожњи, посебно та 2цм ближе или даље кад је корман.

И друго, да ли се код таквих мењача брзине пребацују у покрету, док се окрећу педале или може и при стајању, или је свеједно? Како на пример ако станем на семафору у већој брзини, могу у моровању да пребацим у мању?

Хвала унапред, и нећу више детаљисати 😊

Хвала на исцрпном одговору, пуно си помогао. Још само два потпитањца.
Висока сам 168цм, тачно сам на доњој граници за Л, а плашим се да ми М не буде мали, шта мислиш да је боље да узмем? Код тих бициклова је 2цм разлика у дужини и 4 цм разлика у висини рама, не звучи пуно, али кад не знам каква је то разлика при вожњи, посебно та 2цм ближе или даље кад је корман.

И друго, да ли се код таквих мењача брзине пребацују у покрету, док се окрећу педале или може и при стајању, или је свеједно? Како на пример ако станем на семафору у већој брзини, могу у моровању да пребацим у мању?

Хвала унапред, и нећу више детаљисати 😊

Ja bih gledao manji ako je na granici veličina. Može se uvek staviti duža/viša lula i šticna (cev za montiranje sedla). Od prevelikog je teže napraviti da pasuje.

Za menjanje brzina - kod tih klasičnih menjača menja se u pokretu (tako da treba na vreme planirati promenu brzine prilikom stajanja).

Ovde sam na 5:45 objasnio tehniku menjanja brzina:

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom