Мењач

JejaS

Hub Hero

Поздрав! Пратила сам мало твоје видее на јутјубу, хоћу да куим бицикл па сам тражила нешто о величини рама и мењачима, тј. брзинама. Треба ми обичан градски бицикл. Можеш ли ми рећи је ли бољи избор Шимано нексус са 3 брзине у задњој глави или они Шимано мењачи са 6 брзина (конкретно за Полар Грација бицикле, женске). Досад сам имала Нексус са 3 и 6 брзина, били су ок и тај са три је савладавао блаже успоне без проблема (иаче, из Зр сам, можда имамо само 2-3 благе узбрдице у целом граду 😄), половни бицикли из иностранства су били, међутим после пар година почели да прескачу, нема поправке. Сад сам мислила да купим у радњи нови, али и они дају само 2 год гаранцију. Још увек не могу да одлучим да ли да узмем М или Л рам, а проблем је што овде код нас нема тај модел, у ствари има на једном месту али не дају да се проба. Немамо Полариву радњу, него неке приватнике који држе понеке њихове моделе и може се поручити преко нета. А како да поручим бицикл да га не пробам. Молила бих те за одговор у вези мењача.

Поздрав! Пратила сам мало твоје видее на јутјубу, хоћу да куим бицикл па сам тражила нешто о величини рама и мењачима, тј. брзинама. Треба ми обичан градски бицикл. Можеш ли ми рећи је ли бољи избор Шимано нексус са 3 брзине у задњој глави или они Шимано мењачи са 6 брзина (конкретно за Полар Грација бицикле, женске). Досад сам имала Нексус са 3 и 6 брзина, били су ок и тај са три је савладавао блаже успоне без проблема (иаче, из Зр сам, можда имамо само 2-3 благе узбрдице у целом граду 😄), половни бицикли из иностранства су били, међутим после пар година почели да прескачу, нема поправке. Сад сам мислила да купим у радњи нови, али и они дају само 2 год гаранцију. Још увек не могу да одлучим да ли да узмем М или Л рам, а проблем је што овде код нас нема тај модел, у ствари има на једном месту али не дају да се проба. Немамо Полариву радњу, него неке приватнике који држе понеке њихове моделе и може се поручити преко нета. А како да поручим бицикл да га не пробам. Молила бих те за одговор у вези мењача.

Ćao i dobrodošla na BikeGremlin forum, :)

Shimano Nexus i slični menjači sa brzinama su malo nezgodni kada treba zameniti/zakrpiti gumu, a i servis je problematičan u većini servisa. Zbog toga ih ne bih preporučio.

Što se garancije tiče:
Radikalno skraćeno & uprošteno - danas ne prave stvari da traju, i sve što se ne pokvari u prvih mesec do godinu dana je tehnički ispravno i svaki kvar nakon toga je projektovani kvar usled upotrebe (kako je i projektovano).

Vezano za to - bicikl koji je napravljen sa jednostavnim delovima, tako da ne bude nepotrebno skup, a robustan, sada u ponudi ne postoji (ni kod nas, ni u inostranstvu). Danas možemo da biramo između Juga/Stojadina nižeg kvaliteta, Ferarija (koji ne može da se popne na bankinu), i fensi džipa koji traži skupo održavanje ako se vozi po džombama - nema više da se kupi Golf 2.
Nadam se da je ova analogija dovoljno jasna, ne pada mi ništa pametnije na pamet trenutno. :)

Sa tim svim na umu, i spram planirane namene, Polar Grazia bi mogao biti OK (najmanje loš, da tako kažem).

Ovo je Polarova tabela veličina ramova:
https://planetbike.rs/media/smartweb/pdf/PB_size_chart_bike_2022_1.pdf

Po tome je M veličina za do 175 cm visinu, a L za više bicikliste.

Da ne zaboravim: taj menjač sa 6 brzina je po meni manje loše rešenje. Daleko od idealnog, ali radiće OK, a servis i zamena su jednostavni i relativno jeftini (ništa danas nije jeftino spram naših plata).

Pitaću Miloša iz Bike Team servisa ima li neku preporuku, može li nešto ponuditi (ili nešto ispraviti ako sam pogrešio u ovom postu). Znam da on često u ponudi ima restaurirane bicikle koji su u ispravnom stanju, pa bih ga i zbog toga pitao (potrebno je znati visinu bicikliste zbog veličine rama/bicikla).
Edit:
Pitao sam. Kaže Miloš da je to-to i da će Grazia biti sasvim OK rešenje.

Nadam se da sam bar malo pomogao. :)

Relja

P.S.
Vodič za kupovinu gradskog bicikla

Хвала на исцрпном одговору, пуно си помогао. Још само два потпитањца.
Висока сам 168цм, тачно сам на доњој граници за Л, а плашим се да ми М не буде мали, шта мислиш да је боље да узмем? Код тих бициклова је 2цм разлика у дужини и 4 цм разлика у висини рама, не звучи пуно, али кад не знам каква је то разлика при вожњи, посебно та 2цм ближе или даље кад је корман.

И друго, да ли се код таквих мењача брзине пребацују у покрету, док се окрећу педале или може и при стајању, или је свеједно? Како на пример ако станем на семафору у већој брзини, могу у моровању да пребацим у мању?

Хвала унапред, и нећу више детаљисати 😊

Хвала на исцрпном одговору, пуно си помогао. Још само два потпитањца.
Висока сам 168цм, тачно сам на доњој граници за Л, а плашим се да ми М не буде мали, шта мислиш да је боље да узмем? Код тих бициклова је 2цм разлика у дужини и 4 цм разлика у висини рама, не звучи пуно, али кад не знам каква је то разлика при вожњи, посебно та 2цм ближе или даље кад је корман.

И друго, да ли се код таквих мењача брзине пребацују у покрету, док се окрећу педале или може и при стајању, или је свеједно? Како на пример ако станем на семафору у већој брзини, могу у моровању да пребацим у мању?

Хвала унапред, и нећу више детаљисати 😊

Ja bih gledao manji ako je na granici veličina. Može se uvek staviti duža/viša lula i šticna (cev za montiranje sedla). Od prevelikog je teže napraviti da pasuje.

Za menjanje brzina - kod tih klasičnih menjača menja se u pokretu (tako da treba na vreme planirati promenu brzine prilikom stajanja).

Ovde sam na 5:45 objasnio tehniku menjanja brzina:

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom