Šta su to moment ključevi i kako se pravilno koriste - video:
EDIT:
Konačno sam napisao i potpun članak:
Vodič za kupovinu moment (“kilo”) ključeva
Pri kupovini moment ključa, bitne su dve stvari:
- Opseg sila (obrtnih momenata).
- Namena za koju se planira.
Zbog čega su bitne te dve informacije?
1. Opseg sila (obrtnih momenata)
Moment ključevi se najčešće prave za određeni raspon. Pri tome, uglavnom su manje precizni za obrtne momente koji su ispod 20% od maksimalnog momenta za koji je ključ projektovan.
Na primer:
- Ključ za 10 do 60 Nm će biti najprecizniji u opsegu od 12 Nm do 60 Nm (20% od 60 Nm je 12 Nm).
- Ključ opsega od 2 do 16 Nm će biti najprecizniji u opsegu od 3,2 Nm do 16 Nm.
Takođe, iz mog iskustva, sa većinom moment ključeva je muka raditi u rasponu od između 90% do 100% njihovog maksimalnog obrtnog momenta (teže se podešavaju, pogotovo manji ključevi, teže se primenjuje sila sa dovoljno kontrole i slično).
Dakle,
u praksi je moment ključ dobar za raspon između 20% i 90% svog projektovanog maksimalnog obrtnog momenta.
2. Namena za koju se planira
Moment ključ za sile od preko 30 Nm namenjen za mehaniku bicikala, trebalo bi da ima mogućnost merenja obrtnog momenta i u kontra smeru (na levo), jer patrone pogona (i leve pedale), na primer, često imaju kontra navoj.
Kod ključeva za auto mehaniku, sa druge strane, koliko znam nebitno je da li omogućavaju merenje momenta u oba smera.
Drugi primer je ključ za bicikle za sile do 20 Nm. Tu je poželjno da bude manjih dimenzija (pogotovo same glave ključa), kako bi se moglo lakše prići tamo gde je tesno. Kod motocikala, sa druge strane, se nisam sretao sa problemima usled veličine glave moment ključa (ne kažem da ih nema - verovatno i tu zavisi od modela i u principu više volim kad su ključevi kompaktniji, ali trudim se objasniti princip).
3. Mana svih moment ključeva
Moment ključeve je potrebno kalibrisati - što košta (ne znam da iko u Novom Sadu to radi).
Izuzetak su moment ključevi štapnog tipa (gde je tanja šipka sa strelicom koja pokazuje primenjeni obrtni momenat fiksirana na glavu ključa i rukom se može uvek "saviti" na nulu da se ključ kalibriše).
Mana moment ključeva štapnog tipa je što su veoma nepraktični i spori u radu. Između ostalog, traže da se dobro vidi skala dok se primenjuje sila, a nemaju glavu sa račnom (gedorom).
Kvalitetni digitalni moment ključevi sa taktilnom povratnom informacijom u praksi traju dugo dok se ne razdese (nije da se baš nikad ne kalibrišu, ali rekao bih da su puno zahvalniji po tom pitanju), ali traže baterije i koštaju Boga oca što se kaže.
Snap-On i
Stahlwille digitalni moment ključevi su izuzetno skupi, i izuzetno kvalitetni.
Jeftini digitalni moment ključevi su đubre.
4. Preporuka za moment ključ
Ono što sam sebi kupio, što koristim i sa čim sam u suštini zadovoljan (a najviše to koristim za mehaniku bicikala) je sledeća kombinacija:
4.1. Manji moment ključ
Effetto Mariposa Unisex Giustaforza II (Amazon.de affiliate link).
- Odličan mali ključ za obrtne momente u oba smera, i sa rasponom od 2 Nm do 16 Nm.
- Glava je sa račnom i ima prihvat 1/4" (standardne veličine prihvata gedora/račni).
- Omogućava merenje obrtnog momenta u oba smera (mada je u tom opsegu obrtnih momenata takva funkcionalnost nepotrebna jer nema tako malih šrafova sa kontra navojem, barem kod bicikala).
Prednosti
- Kvalitetan (dugotrajan i robustan spram činjenice da se radi o finom, preciznom alatu).
- Veoma precizan.
- Kompaktnih dimenzija (za moment ključ sa sistemom čegrtaljke u glavi).
- Brzo i lako se podešava željeni obrtni momenat.
Mane
- Cena, na prvom mestu, ali se isplati posle jedne do dve generacije (liči na one alate koji se nasleđuju od dede).
- Sitne oznake/podeoci za podešavanje momenta zatezanja (zbog čega sam siguran da će ga deda rado pokloniti unucima ).
U praksi je ovo odličan ključ za sve do nekih 12-13 Nm, nakon čega prelazim na sledeći:
4.2. Srednji moment ključ
Birzman BM18-TW-10-60NM (Amazon.de affiliate link).
- Solidan srednji moment ključ (za bicikle mi još nije zatrebao veći od ovog), sa opsegom od 10 Nm do 60 Nm.
- Glava je sa račnom prihvata 1/2" što savršeno odgovara za Shimano i Unior alate za kasete i patrone pogona (dok je za Park Tool potrebno koristiti adapter sa 1/2" na 3/8").
- Meri obrtni momenat u oba smera, što je kod bajseva u opsegu od 30+ Nm često potrebno.
Prednosti
- Solidnog kvaliteta.
- Optimalna dužina ručke i veličina glave (spram sila za koje je namenjen).
- Raspon obrtnih momenata je odličan za bicikle (pokriva sve osim onog za šta se koriste baš mali moment ključevi).
Mane
- Uslovno rečeno mana:
Podešavanje obrtnog momenta se automatski zabravljuje, ali je neophodno držati prsten napetim i okretati ceo ključ (video demonstracija ove mane bi bila bolja od reči). Ovo je brže od nekih drugih patenata i modela, ali i nešto manje pregledno (pošto se pri okretanju ključa skala vidi na svakih 360 stepeni okretanja). Meni je u servisu važna brzina, i smatram ovo više prednošću, nego manom.
- Cena je relativno visoka (bude povremeno na popustu, ja sam ga tako i pazario).
U praksi koristim ovaj ključ za sve preko 13 Nm, mada mi se sviđa što gore-pomenuti mali moment ključ ide sve do 16 Nm jer je nekad praktičnije raditi sa ključem koji već imaš u ili pri ruci.
5. Jeftin, a dobar moment ključ
Ne postoji.
- Jeftin
- Dugotrajan
- Precizan
Izaberite dve od te tri opcije - modeli koji obećavaju sve tri su obično prevara.
6. Ne-preskupi moment ključevi
Park Tool TW-1.2 (Amazon.de affiliate link).
- Štapni moment ključ za sile od 0 Nm do 14 Nm.
- Prihvat od 3/8" za nasadne ključeve (dakle, moraće se koristiti sa adapterom za bitove, i za ključeve koje prave Unior i Shimano).
Ima sve prednosti i mane štapnih moment ključeva.
Njegov "stariji brat," model
TW-2.2, pokriva opseg od
10 Nm do 60 Nm.
Moment ključevi sa račnom, u cenovnom rangu od 10 do 50 (možda čak i 100) evra su sa dosta šarenim rasponom preciznosti i kvaliteta. Ne znam kakav je taj sa KP oglasa.
Relja
KiloKljuč Novović