Tema za komentare u vezi BikeGremlinRS videa:
"Orion Telekom brzi, "optički" Internet - za "lažne cene" videti pinovani komentar"
Po mom iskustvu, kvalitet usluge išao je na dole od momenta objave videa. Naravno, video ne mogu izmeniti, ali tekst mogu ažurirati spram promene kvaliteta usluge. Elem:
Ovakve začkoljice i igranje na "sitna slova u ugovoru" nisam doživeo kod drugih operatera u Srbiji. Kome je novac problem - možda će značiti info. U mom slučaju radi se o razlici između ponuđenih 950 din. za prvih 10 meseci koja je "nestala" - tako da od starta plaćam punu cenu od 1.750 din. I puna cena je povoljnija od sličnih ponuda drugih operatera, ali obećani popust je nestao na čudan način - tj. nisam ga nikada dobio.
Deluje mi kao nesretan nesporazum između marketinga i računovodstva, pre nego namerna prevara, ali svodi se na isto - nepoštovanje dogovora i dovođenje u zabludu po pitanju cene i termina ugovora. Međutim, plašim se da nisam jedini koji je tako prošao. Ovo pišem kako bi ljudi znali da obrate pažnju, a i u nadi da će Orion više paziti kako radi promocije i pravi ugovore.
** Od novembra 2022, račun je uvećan za dodatnih 350 dinara jer uvode dodatne troškove održavanja.
Ponuda za koju sam mislio da sam potpisivao ugovor je glasila na 950 din. u prvih 10 meseci, a kasnije 1750 din - pretvorila se u 1750 din u prvih 10ak meseci, a onda s ovim poskupljenjem će ići na preko 2000 dinara. Majstorski potez. 
Takođe, brzina nije ni blizu ugovorenih 500 Mbps, već dosta često pada na oko pola te brzine. Uz nestabilnost (česti prekidi).
Zvao sam tehničku podršku, pisao i tiket na tu temu, javljali su se, kažu da su nešto radili, ali ovi problemi se stalno javljaju.
Jagoda na šlagu torte je što na poslednji tiket nisam dobio nikakav odgovor.
Sva merenja sam radio sa računara povezanog kablom - kako bih izbegao da eventualni problemi sa samim Wi-Fi signalom utiču na rezultate.
Ovde možete videti kako izgleda (ne)stabilnost konekcije (tekstualni fajl):
https://io.bikegremlin.com/wp-content/uploads/2023/11/orion-nestabilni-internet.txt
Statistika za pola dana (nešto preko 14 sati merenja) - zip-ovan tekstualni fajl:
https://io.bikegremlin.com/wp-content/uploads/2023/11/orion-statistika-za-preko-pola-dana.zip
Ovde je Windows Power Shell komanda za snimanje rezultata "ping" komande u tekstualni fajl (taj članak se bavi Linuks komandama, ali dodao sam i to za Windows):
https://io.bikegremlin.com/26283/spisak-linuks-komandi/#powershell
Ostale mane pomenute u videu (čudno rešeni portali za pregled računa i korisničku podršku) i dalje su prisutne, tj. po tom pitanju nisu ništa ni probali da poprave.
Odlučio sam da na lokaciji gde trenutno koristim Orion pređem na MTS optički Internet čim se stvore tehnički uslovi.
Ljudi iz Orion Telekoma s kojima sam komunicirao su maksimalno ljubazni i tu nemam nikakve zamerke. Verujem i da su dobri u svom poslu. Ipak, to i dalje ne rešava problem sa kvalitetom usluge (pretpostavljam da to ima veze sa infrastrukturom i organizacijom poslovanja).
Na osnovu povratnih informacija drugih korisnika (ovo nisam lično proverio pa uzmite sa rezervom), Orion i za pakete brzine preko 2000 Mbps daje rutere koji nemaju brzinu preko 1000 Mbps ni na jednom portu. Meni to zvuči sumanuto (da ne kažem kao prevara), ali ne mogu reći da me čudi, niti da mi zvuči neverovatno na osnovu mog dosadašnjeg iskustva sa tom kompanijom.
Po svemu sudeći, ne postoji adekvatna tehnička dokumentacija o infrastrukturi.
Na prostom srpskom: nemaju pojma kuda im idu kablovi.
U dva navrata morao sam pokazivati ekipi Oriona kuda su oni pre njih sproveli kablove kroz zgradu, gde je montirana glavna antena, kako se do nje dolazi i slično.
Po mom iskustvu, ni SBB nije ništa bolji po tom pitanju.
Koliko znam, jedino je još u MTS-u ostalo nešto ljudi koji znaju šta rade i kuda su vukli kablove.
MTS je daleko od odličnog, na žalost, ali rekao bih da je od domaćih Internet provajdera verovatno najmanje loš.
Mislim, nije problem sam po sebi ako kompanija angažuje podizvođače da provuku kablove. Problem je ako se to radi bez dogovora i dokumentacije. Meni to govori o odnosu prema poslu (i klijentima).
Relja
"Orion Telekom brzi, "optički" Internet - za "lažne cene" videti pinovani komentar"
Po mom iskustvu, kvalitet usluge išao je na dole od momenta objave videa. Naravno, video ne mogu izmeniti, ali tekst mogu ažurirati spram promene kvaliteta usluge. Elem:
1. Orion lažne cene i nepoštovanje ugovorne obaveze
Orion je nudio promociju i popust za prvih 10 meseci ako potpišem ugovor na 24 meseca. Međutim, računi dolaze na punu cenu od samog starta. Zvao sam da proverim o čemu se radi i kažu da ne znaju ništa o tome i da ugovor glasi na punu cenu i to je to što se njih tiče. Raskid ugovora košta 20.000 dinara, koliko cene ugradnju (to sam spomenuo u videu - možete odustati, ali u praksi vas izađe skoro kao i da niste odustali).Ovakve začkoljice i igranje na "sitna slova u ugovoru" nisam doživeo kod drugih operatera u Srbiji. Kome je novac problem - možda će značiti info. U mom slučaju radi se o razlici između ponuđenih 950 din. za prvih 10 meseci koja je "nestala" - tako da od starta plaćam punu cenu od 1.750 din. I puna cena je povoljnija od sličnih ponuda drugih operatera, ali obećani popust je nestao na čudan način - tj. nisam ga nikada dobio.

Deluje mi kao nesretan nesporazum između marketinga i računovodstva, pre nego namerna prevara, ali svodi se na isto - nepoštovanje dogovora i dovođenje u zabludu po pitanju cene i termina ugovora. Međutim, plašim se da nisam jedini koji je tako prošao. Ovo pišem kako bi ljudi znali da obrate pažnju, a i u nadi da će Orion više paziti kako radi promocije i pravi ugovore.
** Od novembra 2022, račun je uvećan za dodatnih 350 dinara jer uvode dodatne troškove održavanja.

2. Internet konekcija se često prekida uz manju brzinu
Ažuriranje, avgust 2023: Pri svakom jačem vetru ili pri pljusku (i bez jakog vetra) dolazi do prekida. Nekad od par minuta, nekad duže.Takođe, brzina nije ni blizu ugovorenih 500 Mbps, već dosta često pada na oko pola te brzine. Uz nestabilnost (česti prekidi).
Zvao sam tehničku podršku, pisao i tiket na tu temu, javljali su se, kažu da su nešto radili, ali ovi problemi se stalno javljaju.
Jagoda na šlagu torte je što na poslednji tiket nisam dobio nikakav odgovor.
Sva merenja sam radio sa računara povezanog kablom - kako bih izbegao da eventualni problemi sa samim Wi-Fi signalom utiču na rezultate.
Ovde možete videti kako izgleda (ne)stabilnost konekcije (tekstualni fajl):
https://io.bikegremlin.com/wp-content/uploads/2023/11/orion-nestabilni-internet.txt
Statistika za pola dana (nešto preko 14 sati merenja) - zip-ovan tekstualni fajl:
https://io.bikegremlin.com/wp-content/uploads/2023/11/orion-statistika-za-preko-pola-dana.zip
Ovde je Windows Power Shell komanda za snimanje rezultata "ping" komande u tekstualni fajl (taj članak se bavi Linuks komandama, ali dodao sam i to za Windows):
https://io.bikegremlin.com/26283/spisak-linuks-komandi/#powershell
3. Ostale prednosti i mane
Prednosti pomenute u videu i dalje stoje - čak i sa poskupljenjem cena je niža od "konkurencije." Problem je što u praksi ne dobijam to što piše na papiru, ni blizu - dobijam nestabilan, a i sporiji Internet.Ostale mane pomenute u videu (čudno rešeni portali za pregled računa i korisničku podršku) i dalje su prisutne, tj. po tom pitanju nisu ništa ni probali da poprave.
Odlučio sam da na lokaciji gde trenutno koristim Orion pređem na MTS optički Internet čim se stvore tehnički uslovi.
Ljudi iz Orion Telekoma s kojima sam komunicirao su maksimalno ljubazni i tu nemam nikakve zamerke. Verujem i da su dobri u svom poslu. Ipak, to i dalje ne rešava problem sa kvalitetom usluge (pretpostavljam da to ima veze sa infrastrukturom i organizacijom poslovanja).
Na osnovu povratnih informacija drugih korisnika (ovo nisam lično proverio pa uzmite sa rezervom), Orion i za pakete brzine preko 2000 Mbps daje rutere koji nemaju brzinu preko 1000 Mbps ni na jednom portu. Meni to zvuči sumanuto (da ne kažem kao prevara), ali ne mogu reći da me čudi, niti da mi zvuči neverovatno na osnovu mog dosadašnjeg iskustva sa tom kompanijom.
4. Tehnička dokumentacija
Ovo mislim da je važno da kažem. Pogotovo što je to problem koji sam primetio kod svih operatera sa izuzetkom MTS-a! O čemu se radi?Po svemu sudeći, ne postoji adekvatna tehnička dokumentacija o infrastrukturi.
Na prostom srpskom: nemaju pojma kuda im idu kablovi.
U dva navrata morao sam pokazivati ekipi Oriona kuda su oni pre njih sproveli kablove kroz zgradu, gde je montirana glavna antena, kako se do nje dolazi i slično.
Po mom iskustvu, ni SBB nije ništa bolji po tom pitanju.
Koliko znam, jedino je još u MTS-u ostalo nešto ljudi koji znaju šta rade i kuda su vukli kablove.
MTS je daleko od odličnog, na žalost, ali rekao bih da je od domaćih Internet provajdera verovatno najmanje loš.
Mislim, nije problem sam po sebi ako kompanija angažuje podizvođače da provuku kablove. Problem je ako se to radi bez dogovora i dokumentacije. Meni to govori o odnosu prema poslu (i klijentima).
Relja
Last edited: