💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee Registration is free - no ads for logged-in users.

Polusintetičko Ravenol LHM+ ulje u kočnicama bicikla?

Make Search Great Again :)

Google Add BikeGremlin as a preferred source on Google
Pozdrav.
Zanima me da li mogu da koristim ulje za kocnice na kojem pise da je polusintetsko? Radi se o Ravennol LHM+ i zadovoljava standarde DIN i ISO koji su spomenuti u clanku.

Pozdrav,

U startu je važno potvrditi da kočnice koriste ulje, a ne DOT kočionu tečnost (jer to može biti skupa greška - detalji su u članku o kočionim tečnostima za bicikl).

Na sreću (ili na žalost) kad proizvođači napišu da je ulje "polusintetičko", to u praksi znači "mineralno sa nešto aditiva". Čak i kad napišu "sintetičko" to isto zna biti u bazi mineralno - jedino je "100% sintetičko" ili "fully synthetic" koliko-toliko čisto.

Povrh toga, za Ravenol LHM+ proizvođač navodi da se može mešati sa drugim LHM tečnostima - dakle razvijeno je za istu namenu i trebalo bi da tome može služiti (bez oštećenja gumenih dihtunga i slično).

To potvrđuju i standardi koje zadovoljava (trebalo bi da je čak i bolje na nižim temperaturama).
Tehničke specifikacije koje sam našao:

Ravenol LHM+
https://www.ravenol.de/storage/app/media/product-pdf/Tds_1181110_en.pdf

Total LHM+
https://totaloilnz.co.nz/technical-documents/3817.pdf

Ipak, moram reći da Ravenol LHM+ nisam još probao u praksi, pa da mogu potvrditi da se dobro ponaša i posle više godina upotrebe.

Relja

Kod mene su kocnice Tektro tako da vjerujem da mi je potrebno mineralno ulje. Hvala na odgovoru u svakom slucaju. Isprobacu pa se javim o rezultatima :)

Kod mene su kocnice Tektro tako da vjerujem da mi je potrebno mineralno ulje. Hvala na odgovoru u svakom slucaju. Isprobacu pa se javim o rezultatima :)

Mislim da ima smisla probati (uz ogradu i oprez).
Svakako bi povratne informacije pomogle većem broju korisnika.

Ja ne vozim hidraulične (pa ni disk) kočnice, tako da nisam u prilici isprobati na svom bajsu.

Back
Top Bottom