💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Pomoć pri izboru novog bicikla za rekreaciju i prevoz deteta

Advert

StasoVP

New Rider
Hub Hero
Poštovani,

U potrazi sam za biciklom pa mi je potrebna Vaša pomoć. Kao neko ko se ne razumije puno u tematiku počeo sam da čitam i gledam razne sadržaje i naišao na Vaše društvene mreže. Značilo bi mi ako možete da pogledate dva bicikla koja sam uzeo u uži izbor i date Vaš sud. Moja visina je 188cm a težina cca 100 kg. Bicikli bi služilo za rekreativnu upotrebu, kako za samostalnu vožnju tako i sa montiranim sjedištem za prevoz djeteta. Ako imate i neki prijedlog u ovom cjenovnom rangu rado ću ga čuti.
Bicikl br. 1:
Bicikl br. 2:
Unapred zahvalan.

Poštovani,

U potrazi sam za biciklom pa mi je potrebna Vaša pomoć. Kao neko ko se ne razumije puno u tematiku počeo sam da čitam i gledam razne sadržaje i naišao na Vaše društvene mreže. Značilo bi mi ako možete da pogledate dva bicikla koja sam uzeo u uži izbor i date Vaš sud. Moja visina je 188cm a težina cca 100 kg. Bicikli bi služilo za rekreativnu upotrebu, kako za samostalnu vožnju tako i sa montiranim sjedištem za prevoz djeteta. Ako imate i neki prijedlog u ovom cjenovnom rangu rado ću ga čuti.
Bicikl br. 1:
Bicikl br. 2:
Unapred zahvalan.

Pozdrav,

Odgovoriću na konkretno pitanje, uz navođenje nekoliko univerzalnijih izvora, sa idejom "nauči čoveka da peca, pa neće biti gladan nikad." :)

Sadržaj​

1. Generalne preporuke - članci
  2. Generalne preporuke - video snimci
  3. Preporuka za kupovinu
    3.1. POLAR SHADOW black
    3.2. SCOTT SUB CROSS 50 MEN
  4. Zaključak

1. Generalne preporuke - članci​

Vredi pogledati odgovor koji sam napisao juče, barem za neke generalne preporuke:
https://www.bikegremlin.net/threads/pomoc-pri-kupovini-bicikla-sa-sedistem-za-dete.476/#post-1993

Za komentar u vezi ta dva bicikla, ukratko: imaju amortizere, kvalitet komponenata je onako, a za nešto opširnije, uputio bih na članke koje sam pisao (pošto sam tu objasnio zašto nešto smatram dobrim, ili lošim izborom, šta izbegavati i slično):
- Sadržaj -

Slika govori više od hiljadu reči, pogotovo kada je pokretna: :)
- Sadržaj -

3. Preporuka za kupovinu

Za preporuku ću dati "solomonsko" rešenje - skroz drugi modeli, u sličnom cenovnom rangu:

3.1. POLAR SHADOW black

(u XL veličini za vašu visinu :) )
60 hiljada jedinica najjače valute u poznatom univerzumu

Prednosti:
  • 3x9 prenos sa 44-32-22 pogonom daje širok raspon - za vetar u leđa, a i za strme uspone.
  • Solidne Shimano hidraulične kočnice.
  • Nema amortizera i ostale nepotrebne egzotika.
  • Threadless ("A-head") cev upravljača i odgovarajuća vila, što ne bude uvek slučaj u ovom cenovnom rangu još uvek (zašto su lule sa orahom nebezbedne).
  • Shimano patrona pogona (dogotrajno).
  • Shimano nable (glavčine točkova) - solidan kvalitet.
Mane:
  • U ovom cenovnom rangu, bicikl treba da ima 8, a ne 9 brzina pozadi (nepotrebno skuplje samo).
  • Bužiri i sajle idu kroz ram - što otežava i komplikuje zamenu i servis.
  • Točkovi sa po 32 žbice (36 je bolje i jače).
- Sadržaj -

(isto XL)
72 hiljade lešnika

Prednosti:
  • 3x8 prenos (zahvalnije od 3x9), mada je pogon sa nešto više zuba (ali i dalje dobar raspon prenosnih odnosa) 48-38-28.
  • Spolja rutirane sajle i bužiri.
  • Ram i viljuška su lepši i kvalitetniji u odnosu na Polar (što je srce i kičma bicikla).
Mane:
  • Ostalo je sve za nijansu slabije u odnosu na Polar, ali nije baš loše.
- Sadržaj -

4. Zaključak​

Nadam se da ovaj odgovor pomaže - i vama, a i svima drugima koji ovih dana imaju slične dileme.

Relja

- Sadržaj -

Pozdrav,

Odgovoriću na konkretno pitanje, uz navođenje nekoliko univerzalnijih izvora, sa idejom "nauči čoveka da peca, pa neće biti gladan nikad." :)

Sadržaj​

1. Generalne preporuke - članci
  3. Preporuka za kupovinu
    3.1. POLAR SHADOW black
  4. Zaključak

1. Generalne preporuke - članci​

Vredi pogledati odgovor koji sam napisao juče, barem za neke generalne preporuke:
https://www.bikegremlin.net/threads/pomoc-pri-kupovini-bicikla-sa-sedistem-za-dete.476/#post-1993

Za komentar u vezi ta dva bicikla, ukratko: imaju amortizere, kvalitet komponenata je onako, a za nešto opširnije, uputio bih na članke koje sam pisao (pošto sam tu objasnio zašto nešto smatram dobrim, ili lošim izborom, šta izbegavati i slično):
- Sadržaj -

Slika govori više od hiljadu reči, pogotovo kada je pokretna: :)
- Sadržaj -

3. Preporuka za kupovinu

Za preporuku ću dati "solomonsko" rešenje - skroz drugi modeli, u sličnom cenovnom rangu:

3.1. POLAR SHADOW black

(u XL veličini za vašu visinu :) )
60 hiljada jedinica najjače valute u poznatom univerzumu

Prednosti:
  • 3x9 prenos sa 44-32-22 pogonom daje širok raspon - za vetar u leđa, a i za strme uspone.
  • Solidne Shimano hidraulične kočnice.
  • Nema amortizera i ostale nepotrebne egzotika.
  • Threadless ("A-head") cev upravljača i odgovarajuća vila, što ne bude uvek slučaj u ovom cenovnom rangu još uvek (zašto su lule sa orahom nebezbedne).
  • Shimano patrona pogona (dogotrajno).
  • Shimano nable (glavčine točkova) - solidan kvalitet.
Mane:
  • U ovom cenovnom rangu, bicikl treba da ima 8, a ne 9 brzina pozadi (nepotrebno skuplje samo).
  • Bužiri i sajle idu kroz ram - što otežava i komplikuje zamenu i servis.
  • Točkovi sa po 32 žbice (36 je bolje i jače).
- Sadržaj -

(isto XL)
72 hiljade lešnika

Prednosti:
  • 3x8 prenos (zahvalnije od 3x9), mada je pogon sa nešto više zuba (ali i dalje dobar raspon prenosnih odnosa) 48-38-28.
  • Ram i viljuška su lepši i kvalitetniji u odnosu na Polar (što je srce i kičma bicikla).
Mane:
  • Ostalo je sve za nijansu slabije u odnosu na Polar, ali nije baš loše.
- Sadržaj -

4. Zaključak​

Nadam se da ovaj odgovor pomaže - i vama, a i svima drugima koji ovih dana imaju slične dileme.

Relja

- Sadržaj -
Hvala na detaljnom odgovoru. Kada bi birali između dva bicikla koja sam Vam naveo koji bi bio Vaš izbor?

Hvala na detaljnom odgovoru. Kada bi birali između dva bicikla koja sam Vam naveo koji bi bio Vaš izbor?

Prvi - jer nema lulu sa orahom, prvenstveno, a i paktreger mi deluje da je klasična konstrukcija.

To ako baš moram birati između ta dva.

Kako Vam se čini ovaj bicikl? Je li cena ok? Imate li iskustva sa ovim prodavcem?

Generalno - kako proceniti bicikl pre kupovine​

Ovo u suštini važi za sve bicikle, bilo nove, bilo polovne.

Konkretno - vezano za linkovani bicikl​

Loše

Dobro

Ovo danas postaje retkost i lepo je videti bicikl sa tim proverenim, dobrim i praktičnim sistemom.
  • Nema previše "brzina".
    Bilo bi još lepše da pozadi ima 8 umesto 9 lančanika, ali i ovo je relativno prosto i jeftinije za zamenu u odnosu na sisteme sa 10, 11 i više zadnjih lančanika.
  • Ugrađeni delovi su dobre klase.
    Klase delova (opreme) bicikla - objašnjeno.
  • Ram ima prihvate za klasičan, kvalitetan paktreger.
    Čak i ako je fabrički paktreger upitan, vidim da ram ima šrafove za montažu klasičnog paktregera što je prednost.
  • Dinamo nabla i svetla na dinamo nablu.
    Dinamo u glavi (nabli) i LED svetla za bicikl - video objašnjenje.

Zaključne napomene - za sve koji kupuju bicikl ovih dana

Ovo je sugestija namenjena za sve koji narednih par meseci traže pomoć u kupovini bicikla.

Kreće sezona i pitanja u vezi kupovine su veoma učestala u ovom periodu. Često se desi da se polovni bicikl proda dok ja stignem odgovoriti.

Pisao sam uopštene vodiče za kupovinu bicikala (kao i opreme i alata) i pravio videe na temu kupovine - sa idejom da pomognem svakom da može sam(a) za sebe videti i naći šta je dobro za željenu namenu i budžet.

Ne mrzi me pisati mišljenje i komentar za svaki pojedinačni model, ali to onda ne ostavlja vremena za pisanje novih članaka i snimanje novih videa, kao i odgovore na pitanja za koja nisam još stigao napisati uopštenije vodiče.

Zbog toga molim za razumevanje u slučaju da ne odgovorim ažurno na pitanja u vezi kupovine bicikla.

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom