• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Postavka sedla na biciklu

Advert

Nemanja Rangelov

New Rider
Hub Hero
Dobro veče gospodine Reljo.
Prvo da pohvalim vaš rad, puno toga sam naučio i nadam se , i da se da će te u budućnosti tako raditi.
Ja bih vas hteo nešto pitati,pa vi ako budete bili u mogućnosti i ako ste voljni možda mi možete odgovoriti na jedno pitanje u vezi pozicije sedla na biciklu. Naime ja sam citao vaš članak i gledao vaš video na YouTube, i sad meni je jasno oko visine sedla i ugla,ali što se tiče pozicije napred nazad to nikako ne mogu podesiti ili možda ne razumem taj koncept uopšte. Ja kako god da postavim visak, ja uvek mogu postati nogu tako bude u ravni kao što ste vi pokazali bez promene pozicije sedla.Da li tu postoji možda neka caka koju nisam razumeo, neki početni položaj možda, ili da nekako fiksiram nogu?.A meni je glavni problem što, ili je težina na sedlu pozadi skroz na gluteusu ili ide sve na testise. Da li možda treba biti na sredini.Ja sam još početnik u ovome i uopšte ne znam šta treba da bude na sedlu,tj da li recimo testisi smeju da budu na sedlu ili ne,i kako nekako pronaći neku poziciju sedla da bude udodna za svakodnevnu vožnju,jer mene ne zanima da se time bavim takmičarski.Ram bicikla je dobar za mene,da to napomem za svaki slučaj.Probao sam par sedela ali svakako je do mog neznanja.Hvala unapred i veliki pozdrav

Solution
Pozdrav Nemanja,

Probaću objasniti redom.

Podešavanje sedla napred-nazad​

Za podešavanje sedla u smislu napred-nazad, meri se kada pedale (odnosno kurble) stoje horizontalno, a jastučić stopala naspram osovine pedale, nakon što je podešena optimalna visina sedla:

Položaj stopala na pedali

Međutim, ako položaj sedla u smislu napred-nazad nije baš ekstremno daleko od optimalnog, to ne bi trebalo da utiče na problem sa udobnošću samog sedla.

Visina i ugao sedla​

Što se same udobnosti tiče, tu puno više utiču visina i ugao sedla. Dobra polazna tačka su horizontalno (vodoravno) podešeno sedlo i visina takva da se noga može ispružiti kada se oslonimo petama na...
Dobro veče gospodine Reljo.
Prvo da pohvalim vaš rad, puno toga sam naučio i nadam se , i da se da će te u budućnosti tako raditi.
Ja bih vas hteo nešto pitati,pa vi ako budete bili u mogućnosti i ako ste voljni možda mi možete odgovoriti na jedno pitanje u vezi pozicije sedla na biciklu. Naime ja sam citao vaš članak i gledao vaš video na YouTube, i sad meni je jasno oko visine sedla i ugla,ali što se tiče pozicije napred nazad to nikako ne mogu podesiti ili možda ne razumem taj koncept uopšte. Ja kako god da postavim visak, ja uvek mogu postati nogu tako bude u ravni kao što ste vi pokazali bez promene pozicije sedla.Da li tu postoji možda neka caka koju nisam razumeo, neki početni položaj možda, ili da nekako fiksiram nogu?.A meni je glavni problem što, ili je težina na sedlu pozadi skroz na gluteusu ili ide sve na testise. Da li možda treba biti na sredini.Ja sam još početnik u ovome i uopšte ne znam šta treba da bude na sedlu,tj da li recimo testisi smeju da budu na sedlu ili ne,i kako nekako pronaći neku poziciju sedla da bude udodna za svakodnevnu vožnju,jer mene ne zanima da se time bavim takmičarski.Ram bicikla je dobar za mene,da to napomem za svaki slučaj.Probao sam par sedela ali svakako je do mog neznanja.Hvala unapred i veliki pozdrav
zaboravio sam model sedišta da napomenem.
Dobio sam ga na poklon,možda i baš u pravo vreme.Evo linka.Tako da sa njim vodim borbu oko pronalaženja najboljeg rešenja.

Pozdrav Nemanja,

Probaću objasniti redom.

Podešavanje sedla napred-nazad​

Za podešavanje sedla u smislu napred-nazad, meri se kada pedale (odnosno kurble) stoje horizontalno, a jastučić stopala naspram osovine pedale, nakon što je podešena optimalna visina sedla:

Položaj stopala na pedali

Međutim, ako položaj sedla u smislu napred-nazad nije baš ekstremno daleko od optimalnog, to ne bi trebalo da utiče na problem sa udobnošću samog sedla.

Visina i ugao sedla​

Što se same udobnosti tiče, tu puno više utiču visina i ugao sedla. Dobra polazna tačka su horizontalno (vodoravno) podešeno sedlo i visina takva da se noga može ispružiti kada se oslonimo petama na pedale (umesto jastučićem stopala kako se inače vozi), bez da nas odiže sa sedla, ili da su pedale prenisko da se gubi kontakt sa njima. Slike:

Horizontalno postavljeno sedlo:
Početni položaj sedla - horizontalno

Optimalna visina sedla - tako da, kada je pedala u najdaljoj tački u odnosu na sedlo, koleno bude ispravljeno ako se oslanjamo petom, a blago savijeno ako se oslanjamo jastučićem stopala na pedalu (voditi računa da se ne naginjemo u kukovima dok merimo):
Optimalna visina sedla

Nošenje težine bicikliste​

Oslanjanje na sedlo bi trebalo da je primarno preko karličnih kostiju, ne preko predela genitalija. Sedla sa otvorom u sredini (poput Selle Royal Respiro) pomažu da se to postigne. Naravno, karlične kosti se sužavaju kako se ide ka prednjem delu, tako da raspon tačaka oslonca (i optimalna širina sedla) zavisi od uspravnosti položaja sedenja na biciklu:

Optimalna širina sedla spram uspravnosti položaja sedenja

To bi bilo ukratko to. Članci sa više detalja:

Solution
Samo bih vas još ovo pitao jer mi je upravo palo na pamet. Naime problem sa sedištem je nastao od kada sam promeni dužinu kurbli. Od 175 ,sada je 180 mm dužina kurbli. Naime trebao sam samo zameniti lančanike ali pošto nisu hteli da se skinu sa pogona, Shimano deore xt m770, ja sam nove lančanike stavio na isti pogon,dakle Shimano deore xt m770 alu sa kurblama od 180 mm . I sad možda je i neka puka slučajnost,ali od tada nastaju problemi sa sedlom . U vašem članku o dužine kurble sam čitao o tome i ispada da sam prenizak po visini za kurble od 180 mm. Ja sam 176 cm visok.
Pa me zanima da li postoji mogućnost da je svo vreme promena u dužini kurbli napravila probleme sa sedenjem i da li je moguće to nekako uskladiti ili je najbolje da pokušam vratiti predhodne kurble od 175 mm.
Hvala unapred na odgovoru

Samo bih vas još ovo pitao jer mi je upravo palo na pamet. Naime problem sa sedištem je nastao od kada sam promeni dužinu kurbli. Od 175 ,sada je 180 mm dužina kurbli. Naime trebao sam samo zameniti lančanike ali pošto nisu hteli da se skinu sa pogona, Shimano deore xt m770, ja sam nove lančanike stavio na isti pogon,dakle Shimano deore xt m770 alu sa kurblama od 180 mm . I sad možda je i neka puka slučajnost,ali od tada nastaju problemi sa sedlom . U vašem članku o dužine kurble sam čitao o tome i ispada da sam prenizak po visini za kurble od 180 mm. Ja sam 176 cm visok.
Pa me zanima da li postoji mogućnost da je svo vreme promena u dužini kurbli napravila probleme sa sedenjem i da li je moguće to nekako uskladiti ili je najbolje da pokušam vratiti predhodne kurble od 175 mm.
Hvala unapred na odgovoru

Ukratko:
Ako su kurble duže za 5 mm, imalo bi smisla spustiti sedlo za nekih 5 mm (koliko su sad pedale dalje od sedla u najdaljoj tački).

I dalje postoji problem sa većim hodom nogu od najniže do najviše tačke (180 mm kurble su za baš dugonoge ljude), ali problem sa sedlom, ako postoji zbog toga, trebalo bi da bude rešen na ovaj način.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom