💡 Like BikeGremlin? Support us on Patreon
  • Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Prednja nabla Shimano hb-M525 - popravka

Advert

lmilannnn

New Rider
Hub Hero
Poštovani,
Imam problem sa nablom na prednjem točku. Počelo je da se čuje pucketanje, rasturio sam je i video da je leva strana oštećena. Ostecen je konus i kuglice. Problem mi je gde to da nabavim, pa vas molim da me uputite gde bih to mogao da potražim u Nišu.
Unapred hvala.

Pozdrav

Poštovani,
Imam problem sa nablom na prednjem točku. Počelo je da se čuje pucketanje, rasturio sam je i video da je leva strana oštećena. Ostecen je konus i kuglice. Problem mi je gde to da nabavim, pa vas molim da me uputite gde bih to mogao da potražim u Nišu.
Unapred hvala.

Pozdrav

Ćao,

U Planet Bike imaju i levi i desni na stanju:
Sa disk nablama, čak i kod prednjih bude razlika u levoj i desnoj, mada ako me sećanje ne vara, sami konusi (nevezano za prašinare, platne i kontra-matice) ipak budu simetrični (ako se ostali delovi sačuvaju od starog konusa).

Samo da napomenem da treba dobro pogledati šolje i potvrditi da na njima nema ošećenja. Kada se oštete i konusi i kuglice u većoj meri, onda često i šolje budu već "načete" i tada se ne isplati menjati delove - obično je najjeftinije uzeti drugi točak, ali tehnički se može i preplesti postojeća felna na novu nablu.

Relja

P.S.
Za Shimano nable generalno nije lako naći zamenske delove - čak i u inostranstvu, a u Srbiji pogotovo (da sam cinik, rekao bih da to Shimano radi namerno kako bi prodavali više nabli :) ).

Da stvari budu još gore, Shimano pravi dosta različitih konusa, nemaju tipa svega 4-5 modela koji odgovaraju za većinu nabli. Razlikuju se po debljini (levo-desno dimenzija na osovini) samog konusa, po prihvatu prašinara, a nisam siguran za samu zakrivljenost konusne površine (to nemam kako precizno da izmerim).

Hvala mnogo na odgovoru.
Zagledao sam malo bolje i video da je i solja ostecena.
Verovatno nije moguce naci solju i zameniti je. :(
Tako da mi preostaje da zamenim nablu ili tocak.

Hvala mnogo na odgovoru.
Zagledao sam malo bolje i video da je i solja ostecena.
Verovatno nije moguce naci solju i zameniti je. :(
Tako da mi preostaje da zamenim nablu ili tocak.

U teoriji se može izbiti postojeća i nakucati nova šolja - uz pažnju da lepo legne i poravna se.
U praksi je teško i naći zamensku šolju, a ostatak procedure bih rekao da traži i malo spretnosti i sreće.

Relja

Vredi li nesto ovaj tocak?

Vredi li nesto ovaj tocak?

Vector je prodavao točkove sa Quando nablama - to vredi pitati.
I vredi pitati Bike Team imaju li 26" (ako se takvi traže) točkova sa Shimano nablom.

Te "Guli" nable ne znam kakve su.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom