• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Problem sa dinamo nablom

Advert

BikeGremlin

Cycling Icon
Wheel Wizard
Pitanje koje sam dobio porukom:

Pozdrav Relja, da li mozda radis servis dinamo nabli?

Dinama proizvodi struju bez problema, ali ima luft i grebe kad se okrece, pa pretpostavljam da treba zameniti lezajeve.

U ***** (mesto obrisano zbog zaštite privatnosti) to niko ne radi, pa bih bio voljan da raspletem tocak i posaljem je kod tebe u Novi Sad.

Ne znam koji je tacno model nable, posto ne pise puno na njoj, u pitanju je bicikl Cube Nuroad.

Hvala

Solution
Pozdrav,

Ako je nabla dobila lufta (a nije ga imala ranije), onda je visoka verovatnoća da se nešto pohabalo - a ne znam gde uopšte naći delove.

Ako je u pitanju Shimano dinamo nabla, onda koliko znam nema da se kupi rezervnih delova (Shimano ne planira da se one servisiraju), jedino da se rastura neka sa ispravnim ležajevima (a pokidanim žicama ili oštećenim namotajima) - ako se nađe. Inače, Shimano dinamo nable su dosta dobro zaštićene od prodora vode i prljavštine, tako da traju po 10 i više godina bez servisa, ali kad se javi luft, onda je obično došlo do oštećenja - obično se prvo oštete tj. pohabaju konusi (ili kuglice ako je ulazila voda, a nema dovoljno masti), zatim kuglice, pa onda i šolje.

Nezgodna stvar kod rasklapanja...
Pozdrav,

Ako je nabla dobila lufta (a nije ga imala ranije), onda je visoka verovatnoća da se nešto pohabalo - a ne znam gde uopšte naći delove.

Ako je u pitanju Shimano dinamo nabla, onda koliko znam nema da se kupi rezervnih delova (Shimano ne planira da se one servisiraju), jedino da se rastura neka sa ispravnim ležajevima (a pokidanim žicama ili oštećenim namotajima) - ako se nađe. Inače, Shimano dinamo nable su dosta dobro zaštićene od prodora vode i prljavštine, tako da traju po 10 i više godina bez servisa, ali kad se javi luft, onda je obično došlo do oštećenja - obično se prvo oštete tj. pohabaju konusi (ili kuglice ako je ulazila voda, a nema dovoljno masti), zatim kuglice, pa onda i šolje.

Nezgodna stvar kod rasklapanja Shimano dinamo nabli je što žičica za kontakt prolazi duž šupljine osovine i mora se paziti da se ona ne pokida/otkači prilikom rasklapanja, ili sklapanja (ako se to desi, mora se pažljivo očistiti, pa zalemiti). Ne znam ni za jedan servis u Novom Sadu koji se bakće sa time, ali pokušaću napraviti video uputstvo kad stignem.

Izuzetno, ako je neka od kontra matica labava (da se može prstima odvrnuti), onda ima smisla podesiti ponovo predopterećenje ležaja, pa dobro zategnuti da se ne odvrne ponovo.

Obratiti pažnju na smer okretanja točka (ima ucrtano na samoj nabli obično).
Nije problem da se bicikl pomeri i pogura malo u rikverc, ali ako se točak stavi da se pri vožnji stalno okreće u kontra smeru, onda će se zbog povlačenja magneta razlabaviti delovi unutra i napraviće se problem.

Shimano dinamo nabla sa ucrtanim smerom okretanja

Relja

P.S.

Video uputstvo na engleskom za rasklapanje nable:

I uputsvo za servisiranje ležajeva:

P.P.S.
Ispostavilo se da nabla u pitanju uopšte nije Shimano (na Cube sajtu piše da sada za Nuroad sa dinamo nablom ugrađuju Shimano dinamo nable, koliko sam mogao videti). :)
Model je nepoznat, sa ketridž ("industrijskim") ležajevima koji se mogu zameniti kada se pohabaju, a rezervne u odgovarajućoj dimenziji (20x32x7 mm sa jedne i 18x30x7 mm sa druge strane, kod te nable) je čovek našao u prodavnici BikeSport u Kruševcu.

Last edited:
Solution

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom