• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Problem sa pedalama - pismo čitaoca

Advert

BikeGremlin

Cycling Icon
Wheel Wizard
Dobio sam pitanje čitaoca, a pitanje i odgovor prenosim ovde, kako bi koristili i drugima sa sličnim problemom. Elem, na BikeGremlin Facebook messengeru mi je stigla poruka:

Pozdrav, Relja. Imaš li da preporučiš neku dobru mtb flat pedalu? Trenutno su mi na biciklu Cube Acid Flat A 3, a desno gazište već ima lufta oko osovine i na brdu je počela da škripi, pa sam morao dodavati motorno ulje koji mi je dao jedan mještatin, jer sam vozio turu od 130 km. Sa njima sam, od februara ove godine, prešao već oko 3.000 kilometara.

cube-acid-flat-a-3-pedala.png

Da li može da se remontuje, nekako sredi? Sad ne škripi, ali me ovaj luft nervira..iako se i ne osjeća toliko pod cipelom. Bojim se samo da me neđe ne ostavi u planini...

Solution
Dobio sam pitanje čitaoca, a pitanje i odgovor prenosim ovde, kako bi koristili i drugima sa sličnim problemom. Elem, na BikeGremlin Facebook messengeru mi je stigla poruka:
Ako je pedala dobila lufta i vožena je tako, vrlo je verovatno da su ležajevi oštećeni.

Kod pedala sa ketridž ("industrijskim") ležajevima, oni se mogu izbiti i zameniti novim (najčešće).

Kod pedala koje imaju klasičan ležaj sa kuglicama, sama pedala i osovina čine šolje ležaja, i kad se voze sa luftom, najčešće te površine budu već oštećene, tako da neki remont (čišćenje, zamena kuglica, nova mast...) može samo donekle da ublaži simptome, ali kada je ležaj ošećen (tj. kad ima brazde na površini preko koje kuglice idu), luft se brzo ponovo...
Ako je pedala dobila lufta i vožena je tako, vrlo je verovatno da su ležajevi oštećeni.

Kod pedala sa ketridž ("industrijskim") ležajevima, oni se mogu izbiti i zameniti novim (najčešće).

Kod pedala koje imaju klasičan ležaj sa kuglicama, sama pedala i osovina čine šolje ležaja, i kad se voze sa luftom, najčešće te površine budu već oštećene, tako da neki remont (čišćenje, zamena kuglica, nova mast...) može samo donekle da ublaži simptome, ali kada je ležaj ošećen (tj. kad ima brazde na površini preko koje kuglice idu), luft se brzo ponovo vrati i nakon servisa i podešavanja predopterećenja.

Mislim da je 3000 kilometara malo za krštene pedale, ali kvalitet i dugotrajnost proizvoda više nije ono čemu proizvođači generalno teže - u biciklističkoj industriji su lep dizajn i mala težina ono što prodaje i donosi pare.

Što se novih pedala tiče, ove (link je ka Planet Bike sajtu) najviše liče na pedale koje me služe već gotovo deceniju:

PEDALE BMX FREERIDE ALU VP-531
Ako bih kupovao pedale danas, uzeo bih te (planiram uzeti još jedan par, svaki put to pomislim kad me pitaju za preporuku, a onda nikako da trknem do Planet-a da naručim :) ).

Mimo tih, ove mi deluju da možda nisu loše, ali nisam ih probao uživo (link je sa nemačkog bike24 sajta):

Crankbrothers Stamp 3

Relja

Solution

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom