• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

This is the place for cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers). You're in the right place!

Feel free to register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works even with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Problem sa svetlom

lotesla

New Rider
Hub Hero
Imam KTM sa dinamom u nabli. Nakon dve godine rada svetla se ponašaju čudno. Naime po danu i kad je osvetljen put svetla rade i sve je super. Kad padne mrak svetla prestaju da rade. Zna li neko nešto o tome. Hvala

Nisam sto posto siguran, ali prvo što mi pada na pamet:
Neke lampe imaju senzor, da se uključuju po mraku. Takve obično imaju i prekidač sa tri položaja: uključeno (uvek), isključeno (uvek) i senzor (da se same uključuju kada je mrak).
Možda je neko kolo, ili kontakt na tom senzoru u kvaru, pa propušta napon "kontra" (umesto kada je mrak, propušta ga kada nije mrak).

Za slučaj da je nešto spojeno kontra - logička šema povezivanja svetala na dinamo:

Relja

Svetlo uistinu ima senzor "dan-noć" (dioda plava kao na vrhu daljinskog upravljača za TV) i ima prekidač (jedno dugme). Taj prekidač kad pritisnem svetlo uopšte ne radi (ni po danu). Kad ga ponovo pritisnem ponaša se kao što sam opisao u prvom postu

Svetlo uistinu ima senzor "dan-noć" (dioda plava kao na vrhu daljinskog upravljača za TV) i ima prekidač (jedno dugme). Taj prekidač kad pritisnem svetlo uopšte ne radi (ni po danu). Kad ga ponovo pritisnem ponaša se kao što sam opisao u prvom postu

Ako prekidač ima samo dva režima, pretpostavljam da svetlo ne nudi opciju rada bez senzora. OK.

Po tome što svetlo sija po danu, pretpostavljam sledeće (najverovatnije):
  • Dinamo nabla daje napon.
  • Žice sprovode napon do svetla.
  • Sijalica na svetlu radi.
Rekao bih da je problem do senzora, ili do elektronike unutar svetla koja na osnovu signala sa senzora pušta, ili prekida dovod napona na sijalicu svetla.

Ja bih na Guglu tražio:
"model-svetla shines only during the day"
čisto da vidim je li još neko imao takav problem i možda napisao rešenje.

Pretpostavljam da će biti potrebno rasklapanje svetla i popravka (bilo da se premosti senzor, bilo da se neki kontakt popravi, ili zameni neki element unutra).

Relja

Našao sam "uputstvo". Moje svetlo je baš ovako. Može se desiti da neka od dioda ne valja i da zeza stvar

Attachments

• Screenshot_2023-10-27-19-05-40-047_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2023-10-27-19-05-40-047_com.android.chrome.webp
    23.7 KB · Views: 41
Solution
Još jedno pitanje. Gde i koje svetlo sa istim ili sličnim karakteristikama kupiti u Srbiji kao zamensko za ovo moje čudo. Ima li ko kakav predlog

Još jedno pitanje. Gde i koje svetlo sa istim ili sličnim karakteristikama kupiti u Srbiji kao zamensko za ovo moje čudo. Ima li ko kakav predlog

I mene to zanima čuti.

Uzimao sam iz Nemačke uvek i jedino - kod nas nisam nalazio krštena LED svetla za dinamo nablu.

Ovo je kvalitetno da vidiš put i rupe (i bez ulične rasvete):

Busch + Müller Lumotec IQ Cyo Premium T Senso Plus Front Light - 1752QTSNDI

Ovo je u suštini samo za da tebe vide:

Busch + Müller Lumotec IQ Avy N Front Light - 162RN

Relja Svitac Novović
🙃

Ovo od 50ak evra stvarno moćno deluje jedino što ne vidim u karakteristikama da li ima izvod za zadnje svetlo i malo me buni što piše da nema reflektor uz sebe

Ovo od 50ak evra stvarno moćno deluje jedino što ne vidim u karakteristikama da li ima izvod za zadnje svetlo i malo me buni što piše da nema reflektor uz sebe

Mislim da nema reflektor, ali ima senzor za dnevno svetlo (meni radi dobro :) ).

Ima izvode za zadnje svetlo.

Cena je oko 65€ u nemačkoj.

Za izvan EU je oko 50€ (nema nemačkog PDV-a), ali je poštarina onda oko 20€, plus 10% carine plus 20% naš PDV na sve to.

Boga Oca - nakarika se.

Sad u zimskom periodu (kad budem imao manje posla i obaveza) ću pokušati da rehabilitujem moje svetlo ako ne uspem onda valja za proleće spremiti oko 100€ i kupiti pravo svetlo. Do tada baterijsko iz Lidla.....

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom