• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

We're glad to have you here! Whether you're a cycling enthusiast, a bicycle mechanic, or just curious about bikes (or computers), you've come to the right place. Here, you'll find discussions on everything from bike maintenance and cycling tips to computer-related topics and much more.

As a guest, you can browse our threads and get a feel for the community. To fully participate, consider registering for a free account, which will allow you to:

• Ask questions and share your knowledge
    • Join ongoing discussions
    • Access exclusive content
    • Receive updates on new topics

We encourage you to introduce yourself in the New Members section. Our friendly community is here to help, so don’t hesitate to ask if you have any questions!

Happy cycling and welcome to the Bike Gremlin family!

Quando KT-M68F/R 36H Disc nable

kicaBo

Saddle Sage
Sinoć sam sređivao nable na Capriolo Urban Man bajsu:

https://www.capriolo.com/capriolo-b...8-2019-2020/touring-comfort/urban-man-28-sivo

Kupljen je na prošlogodišnjem sniženju za okruglo 18k dinara. Nakon ~100 km, reših da pogledam stanje nabli i da vidim kakvog su kvaliteta. Korektno je to odrađeno, ali ništa više od toga. Trajaće ako se bude redovno radilo na njima. Nema neke zaštite od prašine. Razmazio Shimano :)

Naravno, masti vrlo malo i pretegnute. Baš su fino pritegli. Sa slika se može videti trag kuglica i to samo nakon pomenute kilometraže. Lepo sam to sredio, namastio, doterao predopterećenje i priča je već drugačija. Nisam uspeo da namastim zadnju šolju/konus sa strane kasete jer se ista morala skidati (navojna), nisam imao alat pri ruci. Prvom prilikom. Verovatno pregledam i pogon.

Inače, bajs je sasvim korektan i fino se kotrlja. Sve od komponenti sa sajta je ispoštovano. Nabacio sam mu paktreger i verovatno sedište bude promenjeno.

IMG_20240207_175355_8.1.011.jpg

IMG_20240207_175416_8.1.011.jpg

IMG_20240207_175632_8.1.011.jpg

IMG_20240207_175655_8.1.011.jpg

IMG_20231209_153920_8.1.011.jpg

Sinoć sam sređivao nable na Capriolo Urban Man bajsu:

https://www.capriolo.com/capriolo-b...8-2019-2020/touring-comfort/urban-man-28-sivo

Kupljen je na prošlogodišnjem sniženju za okruglo 18k dinara. Nakon ~100 km, reših da pogledam stanje nabli i da vidim kakvog su kvaliteta. Korektno je to odrađeno, ali ništa više od toga. Trajaće ako se bude redovno radilo na njima. Nema neke zaštite od prašine. Razmazio Shimano :)

Naravno, masti vrlo malo i pretegnute. Baš su fino pritegli. Sa slika se može videti trag kuglica i to samo nakon pomenute kilometraže. Lepo sam to sredio, namastio, doterao predopterećenje i priča je već drugačija. Nisam uspeo da namastim zadnju šolju/konus sa strane kasete jer se ista morala skidati (navojna), nisam imao alat pri ruci. Prvom prilikom. Verovatno pregledam i pogon.

Inače, bajs je sasvim korektan i fino se kotrlja. Sve od komponenti sa sajta je ispoštovano. Nabacio sam mu paktreger i verovatno sedište bude promenjeno.

View attachment 196

View attachment 197

View attachment 198

View attachment 199

View attachment 195

Trag kuglica je normalno da se javi relativno brzo - to samo po sebi ne mora biti ništa loše.

Čak sam prijatno iznenađen ako su izgurale i 100 km pretegnute bez da se jave brazde i oštećenja na konusima.

Ako su to Quando nable (često budu na Capriolo biciklima), pokazale su mi se iznenađujuće dobro uz redovan servis. Da, ni kada su skroz nove ili sveže servisirane se ne vrte lepo kao Shimano (da se rukom oseti kako osovina ide glatko, a bez lufta), već se mora birati između lufta i blagog grubljeg okretanja (čak i uz nove, kvalitetne kuglice). Ipak, uprkos tome, traju dugo bez oštećenja i rade.

Kad pravim nov točak, obično dodam novaca za neke krštene Shimano nable, ali gotovi točkovi sa Quando nablama rade sasvim OK - samo treba podesiti predopterećenje ležajeva, ali to važi i za nove Shimano nable.

Relja

Da, ni kada su skroz nove ili sveže servisirane se ne vrte lepo kao Shimano (da se rukom oseti kako osovina ide glatko, a bez lufta), već se mora birati između lufta i blagog grubljeg okretanja (čak i uz nove, kvalitetne kuglice). Ipak, uprkos tome, traju dugo bez oštećenja i rade.
Upravo je takav osećaj pod rukom 🙂

Nisam uspeo da namastim zadnju šolju/konus sa strane kasete jer se ista morala skidati (navojna), nisam imao alat pri ruci.
Zadnja je ovakva:
1707483021717.png

Relja, imaš iskustva sa ovim - zašto osovina nije htela da se izvuče sa desne strane, ako sam već sve skinuo sa leve? Jednostavno nije htelo. Da li je skidanje kasete moranje da bi se prišlo kuglicama sa desne strane? Nisam primetio da kaseta nešto pritiska, čini mi se da nema dodira sa osovinom...

1707483543471.webp

1707484037236.webp

OK, čini se da je jasno zašto neće napolje - prašinar koji je na konusu nema kud jer je verovatno većeg prečnika u odnosu na deo kasete gde upada ključ.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom