• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

We're glad to have you here! Whether you're a cycling enthusiast, a bicycle mechanic, or just curious about bikes (or computers), you've come to the right place. Here, you'll find discussions on everything from bike maintenance and cycling tips to computer-related topics and much more.

As a guest, you can browse our threads and get a feel for the community. To fully participate, consider registering for a free account, which will allow you to:

• Ask questions and share your knowledge
    • Join ongoing discussions
    • Access exclusive content
    • Receive updates on new topics

We encourage you to introduce yourself in the New Members section. Our friendly community is here to help, so don’t hesitate to ask if you have any questions!

Happy cycling and welcome to the Bike Gremlin family!

Računanje dužine lanca

kicaBo

Saddle Sage
A menjao i lanac tada... Ah, to iskustvo 🙂...

Eh da, pitanjce - ako postavim kasetu sa najvećim od 36 pozadi, a napred je najveći sa 48, hoće li lanac sa 116 karika biti OK, tj. postoji li kakav proračun?

Last edited:
A menjao i lanac tada... Ah, to iskustvo 🙂...

Eh da, pitanjce - ako postavim kasetu sa najvećim od 36 pozadi, a napred je najveći sa 48, hoće li lanac sa 116 karika biti OK, tj. postoji li kakav proračun?

Ja uvek merim na licu mesta. Postoje proračuni, morao bih guglati neki online kalkulator (treba da se izmeri rastojanje, pa saberu prečnici itd.), ali uvek mi je lakše da samo izmerim lancem.

Mislio sam hoće li 116 karika pokriti 48-36 kombinaciju :)
Trebalo bi da hoće. Ne sećam se tačno koliko sam karika skinuo kad sam menjao lanac za 48-32 kombinaciju, ali bilo je >4 ako se dobro sećam...

Mislio sam hoće li 116 karika pokriti 48-36 kombinaciju :)
Trebalo bi da hoće. Ne sećam se tačno koliko sam karika skinuo kad sam menjao lanac za 48-32 kombinaciju, ali bilo je >4 ako se dobro sećam...

Zavisi od rastojanja između zadnjeg točka i pogona, kao i od veličine lančanika. Ne znam napamet. Ako je četiri karike bilo viška za 32 zuba, možda će i pasovati na 36.

Setih se - imam kasetu sa 10 lančanika od bajsa koji trenutno sređujem, mislim da je 11-36, pa ću nabaciti za probu.

Prebrojao karike, 112 komada na 48-32, centri osovina na 440mm i to se slaže ovim kalkulatorom https://www.bergfreunde.eu/chain-length-calculator/

SC_0321.webp

Sa 36 pozadi, broj karika bi bio 114:

SC_0322.webp

I da malo laže ovaj calc, tu su još dve karike viška, te bi trebalo da sve bude OK.

Da te citiram:

Kako to utvrditi?

Kada se napred prebaci na najmanji lančanik, a pozadi na najveći, treba gledati koliko je daleko gornja rolnica zadnjeg menjača od najvećeg lančanika. Zadnji menjači obično imaju b-šraf za podešavanje tog rastojanja u određenom rasponu. Da li se menjač može podesiti tako da stoji na preko 1 cm dalje od najvećeg lančanika (kada su brzine podešene kako sam objasnio na početku pasusa)? Ako može, onda će verovatno moći da se montira 11-28 kaseta, dok za 11-30 (i 11-32) treba imati oko 1,5 do 2 cm razmaka.

Relja

Verujem da bih ovo trebao proveriti pre prelaska/kupovine zadnje 12-36 kombinacije? Sada je 11-32.

Da te citiram:

Verujem da bih ovo trebao proveriti pre prelaska/kupovine zadnje 12-36 kombinacije? Sada je 11-32.

Treba proveriti kad god se uzima veća kaseta.

Ako specifikacija menjača kaže da može, onda super. Ako je po specifikaciji menjač za par zuba manji lančanik, onda vredi premeriti i probati jer su specifikacije često dosta “konzervativne.”

Uz napomenu da je 36 zuba izvan dohvata mnogih drumskih zadnjih menjača (osim novijih modela sa specifikacijom za do 34 zuba - ili više).

Model je SLX RD-M662. Sad vidim da ga ima u dve varijante - GS i SGS / dužina kaveza /.
Ne nađoh info koja je razlika u dužinama...?
Sad premerih - centri rolnnica su na 10cm rastojanja.

Last edited:

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom