Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!
Register for a free account and dive into the discussions.
Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.
A menjao i lanac tada... Ah, to iskustvo...
Eh da, pitanjce - ako postavim kasetu sa najvećim od 36 pozadi, a napred je najveći sa 48, hoće li lanac sa 116 karika biti OK, tj. postoji li kakav proračun?
Mislio sam hoće li 116 karika pokriti 48-36 kombinaciju
Trebalo bi da hoće. Ne sećam se tačno koliko sam karika skinuo kad sam menjao lanac za 48-32 kombinaciju, ali bilo je >4 ako se dobro sećam...
Kako to utvrditi?
Kada se napred prebaci na najmanji lančanik, a pozadi na najveći, treba gledati koliko je daleko gornja rolnica zadnjeg menjača od najvećeg lančanika. Zadnji menjači obično imaju b-šraf za podešavanje tog rastojanja u određenom rasponu. Da li se menjač može podesiti tako da stoji na preko 1 cm dalje od najvećeg lančanika (kada su brzine podešene kako sam objasnio na početku pasusa)? Ako može, onda će verovatno moći da se montira 11-28 kaseta, dok za 11-30 (i 11-32) treba imati oko 1,5 do 2 cm razmaka.
Relja
Da te citiram:
Verujem da bih ovo trebao proveriti pre prelaska/kupovine zadnje 12-36 kombinacije? Sada je 11-32.