Registracija bicikla?

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Lazarz

New member
Pozdrav Reljo
Da li se bicikle mogu registrovati?
I ako mogu gde se to radi i koliko košta, šta je potrebno za to možda broj šasije.
 
Ćao,

Koliko znam, u zemlji Srbiji to ne postoji kao zvanična opcija.

Postoji pregršt sajtova širom sveta (pravili su ljudi i kod nas neke) gde se bicikli mogu kao registrovati, na tako nekom sajtu - ali bez ikakve provere i potvrde, ništa zvanično. Kao da na ovom forumu otvorimo temu, pa svako šibne fotku svog bajsa i broj rama, i to je kao to (bez uvida u ličnu kartu, dokaz o kupovini i vlasništvu i slično od strane službenog ovlaštenog lica). Takoreći, može svako da "registruje" šta hoće.

Takođe, koliko znam, na nivou (celokupne) Srbije ne postoji jedinstvena evidencija brojeva ramova bicikala prijavljenih kao ukradeni (nisam siguran za ostale države). Bilo je nešto pokrenuto na nivou Novog Sada, ali koliko sam ispratio nije se "primilo" dalje (ako grešim, neka me neko ispravi).

Videću kako će narednih meseci i godina zakonski rešiti električne bicikle (i trotinete), pa ću sve promene dopisati u članku "Zakon o saobraćaju za bicikliste u Srbiji." Za sad, koliko znam, nikakva registracija nije moguća (opet, ako grešim, nadam se da će me neko ispraviti).

Relja
 
Koliko shvatam, uskoro (od ovog leta) će možda biti potrebno da se registruju električni bicikli i trotineti. Videćemo da li će ovo postati dozvoljeno (ili čak obavezno) i za ostale bicikle.

Naravno, zemlja Srbija, mogu se još pet puta predomisliti i promeniti planirane zakonske uredbe, pogotovo što očekujem da sva udruženja biciklista, ekologa i ciklo-kurira dignu dževu zbog ove najave.

Relja
 

Adverts

Back
Top Bottom