• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Registracija preko temp mail

Advert

JelenaP

Frequent Pedaler
Hub Hero
Ćao.
Pokušala sam nedavno da otvorim nalog preko temp maila no nije mi uspelo. Na ana.rs sam registrovana preko temp mail bez problema i godinama koristim taj nalog. Razlog je što je mi je lakše, brže, bezbednije, jer ne moram kao sad da ostavljam regularni "normani" mejl.
Tvoj forum mi deluje bezbedno pa sam ostavila svoj gmail. Na drugim mestima koristim samo temp mail ili odustanem od registracije. Da li postoje temp mailovi koje bi tvoj forum prihvatio za registraciju?

Ćao.
Pokušala sam nedavno da otvorim nalog preko temp maila no nije mi uspelo. Na ana.rs sam registrovana preko temp mail bez problema i godinama koristim taj nalog. Razlog je što je mi je lakše, brže, bezbednije, jer ne moram kao sad da ostavljam regularni "normani" mejl.
Tvoj forum mi deluje bezbedno pa sam ostavila svoj gmail. Na drugim mestima koristim samo temp mail ili odustanem od registracije. Da li postoje temp mailovi koje bi tvoj forum prihvatio za registraciju?

Odlično pitanje. Potrudiću se dati pun odgovor, tako da bude razumljiv i onima koji "nisu u struci". Koristiću baš svoj domen ("Bikegremlin" "moj server" i slično) kao primer, ali praktično sve napisano važi generalno.

Reputacija domena​

BikeGremlin ne šalje spam (ovo važi i za bikegremlin.com sajt, a i za bikegremlin.net forum).

Svaki korisnik foruma može u opcijama svog naloga isključiti bilo koje mejl obaveštenje (ili sva).

Ne šaljem ni masovne mejlove (zvane na eng. "newsletter") - osim u baš izuzetnim situacijama. Nikakve reklame i slično. Vodim se ovim:
Ako nije dovoljno važno da bih telefonom zvao prijatelje da javim, onda ne šaljem ni pretplatnicima mejlove. Možda sam u poslednjih 10ak godina poslao nekih 5 newslettera ukupno.

Zahvaljujući dobroj desetogodišnjoj istoriji, domen ima veoma dobru reputaciju pri slanju mejlova (najbolje što je moguće za privatni domen koji nije u vlasništvu velike korporacije - nisam još u rangu Gugla :) ).

Trudim se to održati.

Problem sa privremenim mejlovima (eng. "throwaway," "temporary")​

Privremeni mejlovi, kako im samo ime kaže, imaju ograničen rok trajanja (nekad i manje od mesec dana). To pravi problem iz sledeća tri razloga/scenarija:

1) Prijem obaveštenja
Ako korisnikov mejl prestane biti dostupan, svako slanje mejlova na tu adresu rezultovaće odbijanjem (eng. "bounced email"). Ovo onemogućava kontakt, a i narušava reputaciju domena koji šalje mejl (tj. bikegremlin.net domena u ovom slučaju).

2) Zaboravljena lozinka
Ako korisnik zaboravi lozinku, ja ne želim znati novu lozinku korisnika - hoću da bude privatna, čak i od mene (lozinke su kriptovane na serveru). Način za reset lozinke je da korisnik zahteva slanje privremenog linka na mejl, koji bi omogućio unošenje nove lozinke. Naravno, slanje se vrši na mejl koji je registrovan pri otvaranju naloga (inače bi korisnik mogao nekom drugom resetovati lozinku).
Pri tome, SPF, DKIM i DMARC DNS podešavanja BikeGremlin domena sprečavaju da neko drugi, lažno, u ime BikeGremlin-a pošalje ovakav mejl, a da on ne bude blokiran kao spam.

3) Ogroman procenat spama i drugih ružnih stvari
Privremeni mejlovi (i "trajni" sa određenih domena) se koriste za spam, slanje phishing linkova i ostale ružne stvari. Zabrana korištenja privremenih mejlova olakšava zaštitu svih korisnika putem administriranja foruma i blokiranja takvog sadržaja.

Ovo nas dovodi do sledećeg poglavlja:

U posebnom članku objasnio sam zašto vam se forwardovanje mejlova može obiti o glavu.

Zaštita privatnosti korisnika​

• Mejlovi korisnika nisu javno vidljivi.
  • Korisnici ne mogu učiniti svoj mejl javno dostupnim čak i da hoće
    (ili, verovatniji scenario, ako slučajno kliknu na opciju/"čekboks" za javno prikazivanje mejla).
Međutim, pošteno je naglasiti, same mejl adrese nisu kriptovane, tako da bi hakovanje foruma dalo hakerima spisak mejl adresa (lozinke naloga jesu kriptovane, tako da one ne bi bile dostupne hakerima).

Tako da svakako ima smisla koristiti poseban mejl za registracije na forume i slično, samo je bitno (barem što se BikeGremlin-a tiče) da taj mejl bude pravi, dostupan (a ne privremen).

Rešenje i preporuka?​

Lično imam poverenja u kompaniju Proton i njihovu uslugu privatnog mejl naloga koja ne deli privatne podatke:
https://proton.me/mail

Usluga besplatno nudi 1 GB skladišnog prostora za mejl, što je sasvim dovoljno (mejl ne treba da služi kao bekap i skladištenje podataka - mada ogroman procenat ljudi greši u tom smislu, ali to je posebna tema).

Dakle, ovo nije temp mejl, već pravi, trajni, ali sa zaštitom privatnosti.

Završne napomene​

Mislim da je zaštita privatnosti važna, ali da se može izvesti i bez korištenja privremenih mejlova.

Iz gore-navedenih razloga odlučio sam ne prihvatati registracije članova sa privremenih mejlova.

Nije mi cilj da po svaku cenu bude što više ljudi na forumu, i sasvim je OK ako se neko neće registrovati jer ne može sa privremenim mejlom.

Dodatni izvori i informacije​

Koga je ovo zainteresovalo, evo par korisnih i edukativnih članaka:

Relja

Last edited:
Relja, detaljan i pošten odgovor od tebe uvek bio. Ko poštuje tvoj rad nije teško da ispoštuje, jer stvarno malo tražiš a mnogo nudiš.
Proton mejl otvoren za 3 minuta bez broja telefona.

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom