• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Šolje i ležajevi volana i viljuške - zamena

Advert

kicaBo

Pace Setter
Saddle Sage
Danas bacih oko na šolje volana i viljuške, i nisu baš u najboljem stanju. Gornja šolja je kao nova, ali donja je zrela za zamenu, kao i prsten koji ide na viljušku. Kuglice sam pazario.

Evo par slika:

IMG_20231230_182426_8.1.011.webp

IMG_20231230_181656_8.1.011.webp

IMG_20231230_180922_8.1.011.webp

IMG_20231230_180046_8.1.011.webp

IMG_20231230_180014_8.1.011.webp

Može li se ovo sve naći kod nas ili postoje neki zamenski delovi?

Evo nekih dimenzija (da ne skiciram, mislim da će biti jasno :D):

Šipka viljuške je 1 1/8" (28.6mm).

Šolja koja se nabija u ram je 2mm iznad rama, ~7mm unutar. Spoljni prečnik koji je iznad rama 49mm. Prvi unutrašnji prečni je 40mm. Drugi je 33,5mm - po njemu se slažu kuglice.

Visina "poklopca šolje" je nekih 6,7mm. Spoljni prečnik je 39mm i tu je debljine nekih 2mm. Prečnik užeg dela je 33mm, a unutrašnji prečnik je oko 30mm.

Prsten koji ide na viljušku je širine 38mm, pa ide 2mm ravno, smanjuje se prečnik na 34mm, pa ide kosina. Unutrašnji prečnik je dakle oko 28.6mm. Visina prstena je oko 5mm.

---

Inače, danas sam sredio srednju glavu (izgleda identično sa SM-BB52, ali nema oznake modela). Idu 3 podloške - dve kod lančanika, jedna sa leve strane. Nisam uspeo da slikam postupak :(. Originalni ležajevi su bili u jako lošem stanju. Zagrejeao sam AL šolje fenom i lagano iskuckao stare. Sve lepo očistio i odmastio. Za ubacivanje novih koristio stare za pritisak. Namazao šolje i spoljni deo ležaja montažnom mašću. Ubacio u stonu stegu i lagano pritezao. Koristio lesonit pločice (meke su) da se ne ošteti šolja kod stezanja. Novi ležajeve su 6805 2RS (25x37x7), proizvođač KYK Japan. Deluju korektno, a jedino njih i nađoh lokalno. Plastični prstenovi se ne mogu upotrebiti sa starih ležajeva, pa sam nabacio ove:
Legli su nemož bolje, nema ni mrvice lufta sa osovinom i lepo se poravnali sa AL šoljom. Prečnik im je nešto manji, 36.5mm, a unutrašnji šolje je oko 39mm, pa ima šupljine između oboda lagera i šolje, gde bi moglo da se puni prljavštinom. Kako nisam imao silikona da zalijem, nađoh nešto deblju samolepljivu diht traku (koja se koristi između kabineta i drivera kod zvučnih kutija) i ubacih je u žleb. Odlično je leglo. Lepo namastio odozgo i nabacio plastične prstenove. Za probu nabacio ih na ram, postavio pogon, pritegao koliko da ne šeta i deluje da je ovo super rešeno. Nema ni trunke lufta. Videćemo kako će se pokazati.
Inače, nova SM-BB52 je oko 13.5 doll - https://www.aliexpress.com/item/1005003843717845.html
Možda nije loše imati, za rezervu :)

Solution
Inače, danas sam sredio srednju glavu (izgleda identično sa SM-BB52, ali nema oznake modela). Idu 3 podloške - dve kod lančanika, jedna sa leve strane. Nisam uspeo da slikam postupak :(. Originalni ležajevi su bili u jako lošem stanju. Zagrejeao sam AL šolje fenom i lagano iskuckao stare. Sve lepo očistio i odmastio. Za ubacivanje novih koristio stare za pritisak. Namazao šolje i spoljni deo ležaja montažnom mašću. Ubacio u stonu stegu i lagano pritezao. Koristio lesonit pločice (meke su) da se ne ošteti šolja kod stezanja. Novi ležajeve su 6805 2RS (25x37x7), proizvođač KYK Japan. Deluju korektno, a jedino njih i nađoh lokalno. Plastični prstenovi se ne mogu upotrebiti sa starih ležajeva, pa sam nabacio ove...
Trebalo bi da su ove šolje volana OK:

I sa AE, tip 4444S:

Inače, danas sam sredio srednju glavu (izgleda identično sa SM-BB52, ali nema oznake modela). Idu 3 podloške - dve kod lančanika, jedna sa leve strane. Nisam uspeo da slikam postupak :(. Originalni ležajevi su bili u jako lošem stanju. Zagrejeao sam AL šolje fenom i lagano iskuckao stare. Sve lepo očistio i odmastio. Za ubacivanje novih koristio stare za pritisak. Namazao šolje i spoljni deo ležaja montažnom mašću. Ubacio u stonu stegu i lagano pritezao. Koristio lesonit pločice (meke su) da se ne ošteti šolja kod stezanja. Novi ležajeve su 6805 2RS (25x37x7), proizvođač KYK Japan. Deluju korektno, a jedino njih i nađoh lokalno. Plastični prstenovi se ne mogu upotrebiti sa starih ležajeva, pa sam nabacio ove:
Legli su nemož bolje, nema ni mrvice lufta sa osovinom i lepo se poravnali sa AL šoljom. Prečnik im je nešto manji, 36.5mm, a unutrašnji šolje je oko 39mm, pa ima šupljine između oboda lagera i šolje, gde bi moglo da se puni prljavštinom. Kako nisam imao silikona da zalijem, nađoh nešto deblju samolepljivu diht traku (koja se koristi između kabineta i drivera kod zvučnih kutija) i ubacih je u žleb. Odlično je leglo. Lepo namastio odozgo i nabacio plastične prstenove. Za probu nabacio ih na ram, postavio pogon, pritegao koliko da ne šeta i deluje da je ovo super rešeno. Nema ni trunke lufta. Videćemo kako će se pokazati.
Inače, nova SM-BB52 je oko 13.5 doll - https://www.aliexpress.com/item/1005003843717845.html
Evo par slika kako je ispalo:

IMG_20240107_155748_8.1.011.jpg

IMG_20240107_155733_8.1.011.jpg

IMG_20240107_160445_8.1.011.jpg

IMG_20240107_155819_8.1.011.jpg

Solution

https://www.aliexpress.com/item/1005003843717845.html

Izgleda odlično - hvala na fotkama. :)

Poručio sam par komada da probam prvom sledećom prilikom - ili ako se desi da ne mogu nabaviti "originalne" šolje za zamenu (to ne košta puno, a ni ne zauzima puno mesta da se skladišti).

Javi kako radi u praksi. :)

Relja

Kako radi u praksi... Pa, recimo da je bilo OK u startu i tu u okolini, bez mnogo kilometara i uspona, opterećenja. Danas sam izvozio finu turu sa jakim usponima i krenulo da "žvaće" iz srednje glave. Kad okrećem bez opterećenja sve OK, kad se optereti krene da grgoće. Čak se malo i pod rukom osetilo da ima lufta u pogonu (ali nisam totalno siguran) koji je recimo nestao nakon što se bajs odmorio nekoliko sati. Probao ponovo nešto kasnije i dalje se čuje.
Ne znam šta je u pitanju, ako ugrabim vremena pogledam sutra, ali najviše sumnje ide na ležajeve - bili su jeftileni, oko 200 nešto dinara komad, moguće i da nisu jadnici bili za ovakve napore...

U međuvremenu sam nabavio
2Pcs 6805 2RS Ball Bearing 25×37×7 Mm Deep Groove Carbon Steel Sealed Ball Bearing Bike Accessory For BB68-73# And BB90-92#
i

6805-RDBearing 25*37*6 mm6805RD Dedicated Bike Bottom Bracket Bearings 6805 RD MR25376 SC6805N RS Bicycle Bottom Bracket Bearing

SGCAM_20240511_194021333.webp

Eh sad, kome se carstvu privoleti :). Plastike i prašinare za ovaj 6mm imam od prethodno propalog. Videću u kakvom su stanju plastike od ovog ubačenog 7mm. Ako su OK, nisu se deformisale (pod rukom se oseti da su kao nove mekše od originalnih, ali jako dobro pasuju na osovinu pogona), možda ponovo ubacim 7mm.

Javim se... :)

...
Ipak zamenim u toku prepodneva srednju glavu novom SM-BB52 (nabavljena još prošle godine kao backup). Kad je gotovo sve menjano, ajde i to, nema razloga da stoji, da budem miran. Nisam hteo da eksperimentišem ponovo. Nabacim i nove lančanike, srednji i najveći. Lanac operem, nauljim. Dakle, za pogon se može reći da je nov.

SGCAM_20240518_153238455.jpg

SGCAM_20240518_192655886.jpg

Sednem na bajs da proverim ima li žvakanja i dalje. Ima. Pa šta je sad? Nema više da preskače na srednjem lančaniku, to je sređeno, barem to. Mislim se, da nisam premalo stegao šolje pogona, mada sam ih baš fino pritego, ne bi trebalo da je to. Proverim ima li lufta u pogonu - ni trunke. Da nisam previše stegao šraf plastični za pričvršćivanje pogona/kurble, a da nisam premalo... Da nisu pedale... Svašta kroz vrelu glavu prođe. Ostavim sve, ne pipam ništa do predvečerja, pa da ubijem koji krug. I dok tako vozim sklonim ruke sa kormana i pritisnem gornju šipku blizu viljuške - žvakanje nestane! Probam dok vozim da korman privučem sebi - nema žvakanja. Bez ruku - čuje se. Rekoh tu smo, verovatno je viljuška, jer sam tu menjao venčiće za ležajeve, pa možda nisam predopterećenje dovoljno jako. Presredim ja to, probam... Isto. Poludim, ne znam više šta možda biti. Mislim se, nemoguće da u onako očajnom stanju kad je bajs bio uzet nije bilo nikakvih problema, a sad kad je gotovo nov, zezancije koliko voliš... Ustanem samo na pedale, krenem da ga vijam baš jako, ništa se ne čuje, beščujno. Opet sumnja na viljušku, vršim sad veći pritisak na nju, a i bila je u jako lošem stanju, nešto roknulo, ko će sad sve to ponovo otvarati... I na kraju, skoro bez ideja šta bi moglo biti, uhvatim korman jednom rukom, a drugom pritisak na gornju šipku rama odmah do šipke sedišta - i bude tiho, nema ničeg. I odmah pomislim da nije šta oko sedišta... I jeste. Kad sam pripremao za farbanje, ceo ram sam gotovo maksimalno odmastio, oprao. Verovatno sam zaboravio da namastim šipku sedišta, što se i ispostavilo kao tačno. Namastim je, namastim i unutrašnji deo šipke rama sedišta i svi zvuci nestaše. Bajs potpuno beščujan i ide kao jučerašnji vetar :).

Ahhhh, hbte, koje olakšanje. Ludnica. Zapravo i nije prvi put da se neki zaheb dešava na mestima na koje skoro nikad ne pomisliš da bi mogli biti uzrok problema, u mnogim oblastima. Kada radim neke simulacije el. kola i kad nešto neće, u 90% slučajeva je neki problemčić na mestu gde nikad ne bih posumnjao.

Dakle, onaj srednji pogon (šolje) koji sam sređivao je verovatno dobar. Očistim ja to sutra, nabacim mu neke od pridošlih ležajeva i nek stoji za rezervu.

Eto... Sutra lepo vreme, mogla bi neka vožnjica :)

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom