Zdravo svima,
Pre nekoliko dana sam menjao gumu na biciklu i tom prilikom je okrenuo naopako. Tokom ovog procesa, primetio sam da ulje curi iz amortizera. Nakon što sam postavio novu gumu i ponovo seo na bicikl, amortizer se čini da "ulegne" i nema povratne sile – ne vraća se u svoju prvobitnu poziciju.
Kako da pristupim rešavanju ovog problema? Da li je potrebno da dopunim amortizer sa uljem ?
Hvala unapred
(P.S. Amortizer je RockShox Tora 318)
Pozdrav i dobrodošao,
Odgovoriću najbolje što mogu, uz ogradu da nisam ekspert za suspenziju, pa sve ovo treba uzeti sa rezervom i proveriti. Elem (u nadi da će me kolege ispraviti ako sam nešto pogrešio).
Kratak odgovor
Ako je ulje baš iscurelo, velika je verovatnoća da su oštećeni semerinzi (zaptivke).
Da, ulje bi trebalo dopuniti - tačnije, zameniti. Ali pre toga je važno otkloniti uzrok curenja, kako se problem ne bi ponovio i ne bi nastala veća šteta.
Drugim rečima, na osnovu opisanog stanja, najverovatnije je potreban
kompletan servis viljuške: rasklapanje, čišćenje, zamena ulja, podmazivanje (uljem i Slickoleum/SRAM Butter mašću), i najverovatnije zamena semeringa. Po potrebi i zamena drugih delova ako se utvrdi da su oštećeni ili istrošeni.
Taj model ima oko 20ak godina već ako se ne varam, a ne proizvodi se već preko 10 godina, tako je viljuška sigurno stara i razumljivo je da traži servis - ako nije već previše pohabana da bi i to pomoglo.
Servisno uputstvo za RockShox Tora 318 viljušku:
https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2010-rockshox-technical-manual.pdf
Opširnije
Po opisu bih rekao da je viljuška izgubila i vazduh i ulje.
Simptomi gubitka ulja
- Nema prigušenja - viljuška ne "odgovara" pravilno na udarce.
- Viljuška "propada" brzo i mekano, bez kontrole.
- Masne mrlje ili vidljivo curenje oko semeringa (što je ovde svakako slučaj).
Simptomi gubitka vazduha (kod Solo Air sistema kakav ima Tora 318)
- Viljuška uopšte ne pruža otpor - lako se sabija čak i pod težinom bicikla (bez bicikliste).
- Ne vraća se nakon sabijanja (nema "povratka").
- Nije moguće podesiti pritisak (ili ga pumpa ne registruje jer je komora prazna).
Vrlo je moguće da su obe komponente otkazale - i damping (ulje), i opružni sistem (vazduh). To se dešava kod starijih viljuški koje nisu redovno servisirane.
Moguće dodatne tačke oštećenja
- O-prstenovi (O-rings) u Solo Air komori.
Ako je viljuška stara i nije servisirana godinama, gumeni O-prstenovi mogu da se stvrdnu, ispucaju ili se istroše, pa ne zaptivaju dobro.To dovodi do curenja vazduha iz pozitivne ili negativne komore.
- Damping sistem - Motion Control cartridge (uložak).
Ako je došlo do curenja ulja unutar uloška, unutrašnje membrane i ventili mogu biti oštećeni. U nekim slučajevima je potrebna zamena celog damping uloška.
- Klizne čaure (eng. bushings).
Ako imaju luft ili su istrošene, mogu uzrokovati trenje i nepravilan hod, što dodatno opterećuje semeringe i ubrzava curenje. Ovo nije direktno povezano sa gubitkom vazduha, ali doprinosi opštem lošem stanju viljuške.
- Unutrašnje cevi (eng. stanchions).
Ako su ogrebane, nagnječene, ili imaju sitne pukotine, mogu da oštete semeringe i gumene zaptivke pri svakom hodu. Vizuelno ih treba pažljivo pregledati.
Kako proveriti
- Ako imaš servisni komplet (ili ako ga kupiš), možeš proveriti stanje O-prstenova i semeringa prilikom rasklapanja.
- Damping uložak kod RockShox Tora 318 je delimično servisabilan, u zavisnosti od verzije. U priručniku su opisane mogućnosti.
Potrebno za servis
- Kompletan servis set (O-prstenovi, semerinzi).
- Slickoleum mast + odgovarajuće ulje za viljuške/amortizere.
- Pumpa za viljuške (da proveriš da li Solo Air drži pritisak posle sklapanja).
Završne napomene
Servis stare pohabane viljuške se ne isplati uvek. Nekad su delovi toliko pohabani, ili skupi i teški za pronaći, da se kvar ne može otkloniti kvalitetno na duži rok. Zavisi od konkretnog modela.