• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

We're glad to have you here! Whether you're a cycling enthusiast, a bicycle mechanic, or just curious about bikes (or computers), you've come to the right place. Here, you'll find discussions on everything from bike maintenance and cycling tips to computer-related topics and much more.

As a guest, you can browse our threads and get a feel for the community. To fully participate, consider registering for a free account, which will allow you to:

• Ask questions and share your knowledge
    • Join ongoing discussions
    • Access exclusive content
    • Receive updates on new topics

We encourage you to introduce yourself in the New Members section. Our friendly community is here to help, so don’t hesitate to ask if you have any questions!

Happy cycling and welcome to the Bike Gremlin family!

Zadnji lančanik - drumaš

kosticc.milan

Cadence Cadet
Pozdrav, nemam iskustva u servisiranju bajka, ali sam zaljubljenik u biciklizam.
Imam već godunu dana drumaša sa Tiagra menjačima.
Prednji lančanik 30-39-50
Zadnji lančanik 14-25 (cs-hg50)
Imam problem na ravnom gde bi mi trebao još koji lančanik kao i na uzbrdici.
Da li postoji mogucnost zameniti zadnji lančanik sa 11-28 ili 11-30 i sta bi još morao da promenim?

Pozdrav, nemam iskustva u servisiranju bajka, ali sam zaljubljenik u biciklizam.
Imam već godunu dana drumaša sa Tiagra menjačima.
Prednji lančanik 30-39-50
Zadnji lančanik 14-25 (cs-hg50)
Imam problem na ravnom gde bi mi trebao još koji lančanik kao i na uzbrdici.
Da li postoji mogucnost zameniti zadnji lančanik sa 11-28 ili 11-30 i sta bi još morao da promenim?

Pozdrav,

Ako sam dobro razumeo, potreban je veći broj zuba na najvećem zadnjem lančaniku kako bi se lakše vozilo na uzbrdicama?

Moderni zadnji menjači za drum uglavnom bez problema hvataju i do 34 zuba.
Stariji su često ograničeni na 28, nekada i manje.
Zavisi i od dužine i položaja kuke menjača u izvesnoj meri, a postoje i adapteri za produžavanje kuke menjača.

Kako to utvrditi?

Kada se napred prebaci na najmanji lančanik, a pozadi na najveći, treba gledati koliko je daleko gornja rolnica zadnjeg menjača od najvećeg lančanika. Zadnji menjači obično imaju b-šraf za podešavanje tog rastojanja u određenom rasponu. Da li se menjač može podesiti tako da stoji na preko 1 cm dalje od najvećeg lančanika (kada su brzine podešene kako sam objasnio na početku pasusa)? Ako može, onda će verovatno moći da se montira 11-28 kaseta, dok za 11-30 (i 11-32) treba imati oko 1,5 do 2 cm razmaka.

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom