• Cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers)? You're in the right place!

Register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Zamena hidrauličnih kočnica Avid sa Shimanovim kočnicama

Advert

jovcha968

New Rider
Hub Hero
Prešao bih sa Avid na Shimano hidraulične kočnice . Nabavio sam za to nove BL-M4100 ručice kao i BR-MT410 čeljusti.Na bajsu imam Avid juicy 3 kočnice i Avid rotore 185 i160 mm (6 bolt) koji još uvek nisu istrošeni. Da li postojeći rotori mogu da funkcionišu sa navedenim čeljustima ili i njih treba zameniti sa odgovarajućim Shimanovim?Brine me i to što na kormanu imam ručice menjača Shimano Deore SL-M 590 sa pokazivačima koji izgleda po mojim shvatanjima nisu kompatibilne sa gore navedenim ručicama kočnica jer smetaju jedne drugima pa je pri toj montaži gotovo nemoguće imati dobar dohvat ručica menjača.Molim za pomoć i savet: zameniti ručice kočnica nekim kompatibilnim sa mojim ručicama menjača ili...U prilogu šaljem fotografije .

Attachments

• Screenshot_20240403_180626_Video Player.webp
    Screenshot_20240403_180626_Video Player.webp
    22.2 KB · Views: 7
  • Screenshot_20240403_180909_Video Player.webp
    Screenshot_20240403_180909_Video Player.webp
    20.9 KB · Views: 7
Solution
Kratak odgovor za diskove je: da, radiće sa avid diskovima ("rotorima").

Opširnije:
  • Magura diskovi su deblji od ostalih (2 mm debljina, naspram 1,8 mm kod Shimano-a i ostalih), tako da rade samo sa Magura kočnicama.
  • Avid kočnice tipa BB7 imaju nešto šire pakne, tako da im Shimano diskovi budu preuski što se tiče kočione površine (ne debljine diska).
  • Obrnuto nije problem - pošto će Shimano pakne imati dovoljno mesta da cele legnu na (inače više nego dovoljno široku) kočionu površinu Avid diskova.
Što se ručica tiče, mislim da su "I-Spec EV" sistem, koji omogućava montiranje kompatibilnih šiftera direktno na ručice kočnica.

Kompatibilni šifteri sa šelnom su dizajnirani tako da se mogu podesiti koliko-toliko blizu šaci...
Kratak odgovor za diskove je: da, radiće sa avid diskovima ("rotorima").

Opširnije:
  • Magura diskovi su deblji od ostalih (2 mm debljina, naspram 1,8 mm kod Shimano-a i ostalih), tako da rade samo sa Magura kočnicama.
  • Avid kočnice tipa BB7 imaju nešto šire pakne, tako da im Shimano diskovi budu preuski što se tiče kočione površine (ne debljine diska).
  • Obrnuto nije problem - pošto će Shimano pakne imati dovoljno mesta da cele legnu na (inače više nego dovoljno široku) kočionu površinu Avid diskova.
Što se ručica tiče, mislim da su "I-Spec EV" sistem, koji omogućava montiranje kompatibilnih šiftera direktno na ručice kočnica.

Kompatibilni šifteri sa šelnom su dizajnirani tako da se mogu podesiti koliko-toliko blizu šaci.

Šifteri sa slike verovatno da u svakom uglu udaraju nekim delom o ručicu kočnice i ne omogućavaju montiranje dovoljno blizu šakama. Nisam siguran šta raditi. Ako su ovako neupotrebljive, pored prodaje i nabavke novih, ili polovnih, pada mi na pamet samo "Grunfovanje" odsecanjem tog indikatora brzina (trebalo bi da to ne utiče na rad samog šiftera - mada nisam još to radio da bih mogao sa 100% sigurnosti potvrditi).

Relja

Solution
Hvala puno Relja, imate pravo enciklopedijsko znanje!
Da li bi BL-MT401 bilo rešenje za moj problem?
Veliko HVALA!

Tu ima dve varijante:

Jedna je da se ručice menjača stave sa "unutrašnje" strane kormana u odnosu na šelnu ručica kočnica. Pošto su BL-MT401 ručice bez tog proširenja, mogu se one pomeriti više ka spolja (bliže rukohvatu), pa na posredan način omogućiti približavanje šiftera šaci. Mana tog rešenja je što ručice kočnica možda onda neće stajati baš idealno (pogotovo ko voli kočiti sa samo jednim ili dva prsta.

Druga varijanta je da se šifter stave sa spoljne strane, tj. bliže rukohvatu u odnosu na ručice kočnica. U tom slučaju, kod šiftera sa tim "pokazivačem brzine" možda će se morati praviti veći, ili manji kompromis u smislu ugla šiftera u odnosu na ugao ručica kočnica (mislim na ugao u smislu rotacije oko samog kormana). Ali trebalo bi da se može podesiti da bude OK (samo je nekad potrebno prvo stegnuti šraf koji drži ručicu kočnice, pa onda šrafove šiftera, ako šifter kada se zarotira u željeni položaj često blokira pristup šrafu ručice kočnice.

Relja

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom