• Welcome to the Bike Gremlin Forum!

This is the place for cycling enthusiasts, bicycle mechanics, and anyone curious about bikes (or computers). You're in the right place!

Feel free to register for a free account and dive into the discussions.

Our forum works even with an AdBlocker, but if you’d like to support us, consider backing us on Patreon.

Zamena pogona - sa KryptonX THUN na Shimano FC-MT210-3

kicaBo

Pace Setter
Saddle Sage
Imam ovaj bajs i mnogo sam ga zavoleo za cimanje po gradu:

Jedino što me nervira jeste srednji pogon, jednostavno mi nije nešto kako treba... :)

Postoji li mogućnost da se se isti zameni sa FC-MT210-3 3x9 44-32-22T? Za isti imam SM-BB52, mislim da bi pasovalo.
Izmerio sam cev za srednju glavu - dužina je 68mm, spoljnji prečnik 44mm, unutrašnji oko 35mm.

Kaseta je MF-TZ500-7 14-28T. E tu bi mogao da nastane problem, jer je trenutni pogon 48/38/28T. Mislim na ostvarene prenose i brzine :). Nema nekog izbora kad su navojne kasete sa 7 brzina u pitanju.

Eto, sad je glas razuma potreban :)

PS: ili da pazarim neki drugi sličan monoblok pogona, kvalitetniji?

SGCAM_20241017_134324606.webp

SGCAM_20241017_134332936.webp

SGCAM_20241017_134344811.webp

SGCAM_20241017_173338775.webp

Last edited:
Imam ovaj bajs i mnogo sam ga zavoleo za cimanje po gradu:

Jedino što me nervira jeste srednji pogon, jednostavno mi nije nešto kako treba... :)

Postoji li mogućnost da se se isti zameni sa FC-MT210-3 3x9 44-32-22T? Za isti imam SM-BB52, mislim da bi pasovalo.
Izmerio sam cev za srednju glavu - dužina je 68mm, spoljnji prečnik 44mm, unutrašnji oko 35mm.

Kaseta je MF-TZ500-7 14-28T. E tu bi mogao da nastane problem, jer je trenutni pogon 48/38/28T. Mislim na ostvarene prenose i brzine :). Nema nekog izbora kad su navojne kasete sa 7 brzina u pitanju.

Eto, sad je glas razuma potreban :)

PS: ili da pazarim neki drugi sličan monoblok pogona, kvalitetniji?

Za svaki slučaj - generalno:

Kako utvrditi na koju stranu se odvrće pogon
Kada se leva šolja odvrne i premeri njen spoljni prečnik - ako je ispod 35 mm, onda je sigurno u pitanju britanski standard (previše je to nov bicikl da bi bio francuski i slično). Mada, čim je školjka 68 mm (a ne 70), onda gotovo sigurno nije italijanski.
Dakle, desna šolja se onda odvrće u smeru kretanja kazaljke na satu (levi, kontra navoj).

Za taj standard (na tom bajsu je britanski) će pasovati Shimano Hollowtech II patrone pogona za engleski/britanski standard, a pasovaće i patrone na četvrtku.

Hollowtech II je bolji u svakom smislu, sem što je skuplji i ležajevi kraće traju. Shimano patrone na četvrtku (sa odgovarajućim pogonom) imaju ovu manu, inače ležajevi traju dugo i relativno su jeftini delovi.

Što se prenosa tiče, postoje 7-fazne "Shimano Megarange" kasete, koje imaju 34 zuba na najvećem lančaniku (ili barem 32).

Za gradski bicikl (bez velikih uspona, vožnje van asfalta i u gustom saobraćaju), rado vozim pogone na četvrtku. Za ostalo - više volim Hollowtech II.

Relja

Trenutno uložak je THUN 119mm. Ne znam da li bi moglo nešto od ovoga, mada nisu 119mm: https://www.capriolo.com/search?pretraga=alivio+monoblok
Imaš li nekog favorita?

Taj pogon nije baš neki kvalitet. Shimano tripl pogoni na četvrtku nisu skupi (i za njih obično ide 122.5 mm D-NL patrona - ima na stanju kad se u padajućem meniju izabere ta 122.5 mm opcija).

Znači, ovaj pogon FC-MT210-3 3x9 44-32-22T bi mogao da ide bez problema na kasetu sa 7 lančanika?
Patrone SM-BB52 kao što rekoh imam, kao i rezervne ležajeve...

Pogonu je u suštini sve jedno sa koliko lančanika je kaseta.

Da, unutrašnja širina lanaca za 9+ brzina je nešto manja nego kod onih za 8 i manje. Tako da u teoriji, lanac za tipa 9+ brzina može biti preuzak za pogon za 8- brzina. Međutim, svakako ima dovoljno prostora na lančaniku, jer se lanci ne prave da knap pasuju na lančanik. Tako da u praksi to radi bez problema.
Slično važi i obrnuto: pogoni za tipa 9+ brzina mogu imati nešto malo manji razmak između prednjih lančanika, pa se u teoriji lanac za 8- brzina može zaglaviti ili grebati o susedni lančanik. Međutim, razmak između prednjih lančanika je svakako dosta veći nego razmak između lančanika na kaseti (čak i 6-faznoj), tako da to u praksi ne smeta.

Patrona SM-BB52 bi trebalo da lepo radi sa FC-MT210-3 pogonom (inače, 44-32-22 je veoma dobar raspored broja zuba za veliku većinu terena).

Mislim da ću se odlučiti za FC-MT210-3 3x9 44-32-22T. Bolje patrone za postojeći KryptonX se i ne mogu naći u 119mm, a nisu ni jeftine.

44-32-22T sa 14-28T bi trebalo lepo da radi?

Mislim da ću se odlučiti za FC-MT210-3 3x9 44-32-22T. Bolje patrone za postojeći KryptonX se i ne mogu naći u 119mm, a nisu ni jeftine.

44-32-22T sa 14-28T bi trebalo lepo da radi?

Da, mislim da će raditi sasvim OK.

22-28 kombinacija će dati dovoljno kratak ("spor") prenos za 99% situacija (samo baš veoma strmi usponi na blatu - kada se mora sedeti na sedlu radi prijanjanja zadnjeg točka - sa natovarenim bajsom traže kraći prenos, tipa 32 ili čak 34 zuba pozadi sa 22 napred).

... kad bi moglo to tako, da crv ne grize :)

Nabacio. Razlika u pedaliranju je toliko primetna da je izlišno trošiti reči. Drugar koji je pravio društvo svo vreme nije mogao da veruje. Druga priča. Inače, bajs će vremenom da trpi promene na bolje u gotovo svim segmentima - zimske igrarije. Točkove i ram neću dirati, to je sasvim OK. Inače, TOURNEY RD-TY300 i FD-TY510 su baš onako, loše stvari. Uspeo sam da doteram da sve radi valjano, ali stvarno su za izbegavanje. Kako je veliki lančanik pogona bio 48H, a novi je 44H, skratih lanac za jedan par. Odma bolje :).

SGCAM_20241023_191143919.webp

... kad bi moglo to tako, da crv ne grize :)

Nabacio. Razlika u pedaliranju je toliko primetna da je izlišno trošiti reči. Drugar koji je pravio društvo svo vreme nije mogao da veruje. Druga priča. Inače, bajs će vremenom da trpi promene na bolje u gotovo svim segmentima - zimske igrarije. Točkove i ram neću dirati, to je sasvim OK. Inače, TOURNEY RD-TY300 i FD-TY510 su baš onako, loše stvari. Uspeo sam da doteram da sve radi valjano, ali stvarno su za izbegavanje. Kako je veliki lančanik pogona bio 48H, a novi je 44H, skratih lanac za jedan par. Odma bolje :).

View attachment 455

Sjajno. :)

Inače, Tourney je najniža klasa Shimano opreme. Može da radi OK (barem za 6 brzina), ali nije preterano kvalitetna. Čak i naredna klasa više, Altus, nije baš nešto (opet, za 6 pa i 7 lančanika može da posluži, pogotovo za gradsku vožnju, asfalt i slično). Acera je klasa od koje već može da se kaže da radi kako treba (ali i košta).

Može li se kod nas naći račna sa navojem za 7 brzina, kod koje je najmanji zupčanik 11T (kombinacija 11-28T)?

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Advert
Back
Top Bottom