Sadržaj
- Banovan na Quori i brisan na Redditu
- Konkretan primer "nedozvoljenog" posta
- Quora, Reddit i druge cenzure/moderacije
- Nauk?
- P.S. Dodatne informacije i razmišljanje na glas
- English version of this post
Banovan na Quori i brisan na Redditu
Upravo mi je trajno blokiran nalog na Quori (link ka naslovnoj stranici tog sajta) - bez upozorenja, bez "sistema kaznenih poena", i bez mogućnosti žalbe.Evo šta su rekli kada sam ih mejlom pitao da li je u pitanju greška:
...Nakon pregleda vaše aktivnosti na Quori, zaključili smo da je vaš nalog prekršio naše Platformske smernice, konkretno zbog objavljivanja istog sadržaja, ili slanja istih poruka više puta, ili deljenja nerelevantnih odgovora/komentara u svrhu usmeravanja saobraćaja ka eksternom sajtu ili radi finansijske dobiti...
Da budemo jasni:
Nisam spemovao. Nisam promovisao nerelevantne stvari. Davao sam korisne, relevantne odgovore - često uz link ka detaljnom tekstu koji sam napisao, kada tema to zahteva.
↩ Nazad na sadržaj
Konkretan primer "nedozvoljenog" posta
Koristio sam desetine hosting provajdera-– za svoje sajtove i za sajtove klijenata (aktivan sam i u hosting i u biciklističkoj zajednici - kao posao i kao hobi). Na osnovu tog iskustva, zaključio sam da je MDDHosting odličan. Koristim i preporučujem njihove usluge (u trenutku pisanja, i ovaj forum je hostovan kod njih).Napisao sam detaljnu recenziju (zapravo više njih, kroz godine) sa testiranjem performansi i uporednim analizama. Objavio sam ih na svom sajtu. I da, koristim affiliate linkove. Dajte mi jedan dobar razlog zašto ne bih.
Ozbiljno. Koristim afilijativne linkove čak i kada kritikujem i savetujem da se ne koristi neki servis.

Kada neko pita: "Koji hosting preporučujete?" - odgovorim (moji Quora komentari su sada obrisani, ali evo istog primera sa Reddit-a - koji je takođe obrisan, slična politika moderacije):
Tema foruma o moderaciji na Redditu - na engleskom
Većinom koristim (ne postoji iskrenija preporuka od toga) MDDHosting Plaid reseller hosting. Moje beleške o dosadašnjem iskustvu:
https://io.bikegremlin.com/30329/mddhosting-plaid-hosting-review/
Veerotech je takođe vrlo dobar (imam jedan sajt i kod njih), ali MDD mi je primarni provajder da se tako izrazim:
https://io.bikegremlin.com/29081/veerotech-reseller-hosting-review/
Relja
To nije spam. To se zove koristan i transparentan odgovor.
↩ Nazad na sadržaj
Quora, Reddit i druge cenzure/moderacije
Platforme poput Quore i Reddit-a rado uklanjaju postove poput gore-spomenutog.Čak i kada:
- Su relevantni.
- Se zasnivaju na ličnom iskustvu i testiranju.
- Daju pravu vrednost čitaocu (najčešće onom koji je postavio pitanje - barem kad su moji postovi u pitanju).
Pitao sam Quoru da li je čovek (ne algoritam) zapravo pregledao moje odgovore pre nego što su me banovali. Još nisam dobio direktan odgovor (ne očekujem ni da ću ga dobiti).
↩ Nazad na sadržaj
Nauk?
Quora mi je redovno slala mejlove sa pitanjima iz raznih oblasti moje struke (automatizovanim sistemom).Tokom godina, napisao sam verovatno više od 100 odgovora. To je puno uloženog vremena kada se sabere. Sad je sve to izgubljeno. Nalog je banovan. Odgovori su po svemu sudeći obrisani.
Isto se dešavalo i na Reddit-u.
Zato sada odgovaram samo ovde, na forumu - gde ne može neki šupak samo tako da uništi sav taj rad.
Ni moj. Ni vaš. Hiljade sati uloženih u postavljanje i odgovaranje na pitanja (od strane i drugih članova foruma, a i mene).
Ovde, ono što pišemo ostaje. I pomaže.
Još uvek objavljujem edukativne videe na YouTube - pošto je za neke stvari video ipak bolji format (ili barem dobra dopuna uz tekstove). Ipak, za pitanja i diskusije, držim se foruma.
Takođe, hoš uvek u manjoj meri doprinosim forumima kao što su bikeforums.net, lowendspirit.com i 2bike.rs (ovaj poslednji je na srpskom) - jer smatram da su njihovi moderacioni kriterijumi i dalje sasvim razumni.
Relja
↩ Nazad na sadržaj
P.S. Dodatne informacije i razmišljanje na glas
Siguran sam da Quora i Reddit imaju problem sa spamom - ne osporavam to. Razumem i da nema mnogo sajtova kao što je bikegremlin.com (ni mnogo ljudi kao je Relja Novović
Smatram da je u mom slučaju takva moderacija bila besmislena - uklonili su kvalitetne odgovore koji su mogli pomagati ljudima godinama, čak i nakon što mene više ne bude.
Kompletan odgovor Quora podrške (u originalu, na engleskom):
Hi Relja,
Thank you for your patience.
Quora believes that all members of the community should make an effort to contribute helpful content to the community and, ultimately, make the site a better resource for all.
After reviewing your activity on Quora, we have determined that your account was in violation of our Platform Policies, specifically due to posting the same content, or sending the same messages repeatedly, or sharing irrelevant answers/comments for the purpose of driving traffic to an external site or for monetary gain.
To learn more about our Platform Policies, please see: https://help.quora.com/hc/en-us/articles/360000470706-Platform-Policies
And for our Acceptable Use Policy: https://www.quora.com/about/acceptable_use
Please note that this decision is final and not subject to appeal. We apologise for any inconvenience this may have caused you. We are committed to maintaining a safe and positive environment for all of our users, and we appreciate your understanding in this matter.
Sincerely,
Ime uklonjeno radi zaštite privatnosti (BikeGremlin izmena)
Izgleda da su hiperlinkovi - osnovni gradivni element Interneta - sada postali zabranjeni. Kakva luda vremena, a?

↩ Nazad na sadržaj
Last edited: