💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee Registration is free - no ads for logged-in users.

Krckanje kod pedale na 3-4 sata?

Make Search Great Again :)

Google Add BikeGremlin as a preferred source on Google

crepi

New Rider
Hub Hero
Pozdrav,

Napisao sam članak na ovu temu: "Bicikl pravi čudne zvuke."

Ukratko: važno je kada se zvuk javlja, kao i iz kog dela dolazi. Za to kada se javlja, primer: da li se javlja samo pri pedalanju, ili i kad se ne okreću pedale? Ako se javlja pri pedalanju, da li se javlja samo pri snažnijem pedalanju, ili i pri slabijem okretanju/pritiskanju pedala.

Savetujem da pročitate članak i, čak i ako ne otkrijete odmah sami uzrok problema, da spram toga date što detaljnije informacije - kako bi se na osnovu njih mogao suziti skup potencijalnih uzroka zvuka.

Ne kažem to jer me mrzi da pomognem, već jer mi je teško na osnovu dostupnih informacija zaključiti šta je. Nije mi jasno na šta se misli pod "kada potrefim neki ugao okretanja". Da li se misli na određeni položaj kurbli kada se pritisne (tipa desna kurbla na 3 sata gledano sa desne strane bicikla)? Da li se zvuk javlja i pri brzom pedalanju bez snažnog pritiskanja pedala, ili samo kad se pedale snažno pritiskaju. I slično.

Relja
Поздрав Реља,
Ја имам тај проблем. При јачем педалирању,када упрегнем и желим да убрзам на десној курбли рекао бих и у десној педали се чује крцкање (кратко,као такт). Увек у истом положају,негде између 3 и 4 сата гледано са десне стране бицикла. Прочитао сам твоју објаву у врзи чудних звукова. Прегледао бајс,подмазао штицну,подмазао луле,подмазао педале,осовину нисам јер немам слат и даље се чује. Заменио сам педале са другим бајсом јер сам мислио да је до њих,и даље се чује. Када возим лагано,нема крцкања. Шта даље да радим? Код мајстора претпостављам

Поздрав Реља,
Ја имам тај проблем. При јачем педалирању,када упрегнем и желим да убрзам на десној курбли рекао бих и у десној педали се чује крцкање (кратко,као такт). Увек у истом положају,негде између 3 и 4 сата гледано са десне стране бицикла. Прочитао сам твоју објаву у врзи чудних звукова. Прегледао бајс,подмазао штицну,подмазао луле,подмазао педале,осовину нисам јер немам слат и даље се чује. Заменио сам педале са другим бајсом јер сам мислио да је до њих,и даље се чује. Када возим лагано,нема крцкања. Шта даље да радим? Код мајстора претпостављам

Ćao i dobrodošao,

Prebacio sam post u posebnu temu, jer je ipak u pitanju odvojen problem, da se olakša buduća pretraga za slične probleme.

Prema tvom opisu ("krckanje kao takt" pri uglu pedale kada je sila pritiska najjača, bez obzira na zamenu pedala), vrlo je moguće da je problem u ležaju pogona, labavoj kurbli, ili čak labavim šrafovima lančanika.

Može se desiti da demontaža - uz stavljanje masti (ili još bolje montažne paste) i ponovno montiranje - reši problem.

Ako ne uspeš da lociraš sam, majstor je svakako OK rešenje - pogotovo ako nemaš alat za skidanje pogona. Može pomoći i da neko vozi pored, možda bolje čuje odakle tačno zvuk dolazi - za slučaj da ram prenosi zvuk i da je izvor možda ipak negde drugde (verovatno ne, ali vredi proveriti).

Javi kako napreduje! :)

Relja

Окупила се трочлана комисија да утврди звук, два члана рекла проблем је осовина тј лежај погона, један члан да је ланцобран 😁 одвезао сам бајс мајстору,видећемо шта ће бити па ћу написати шта је био проблем. Иначе, у питању је градски бајс Stevens Galant, курбле Shimano,погон обичан (није шупљи), недавно купљен полован али је баш добро очуван (бар визуелно)

Ево да се огласим поводом крцкања. Бајс је био код мајстора, мајстор је утегао неке делове (курблу,педале,спојеве на предњем зупчанику итд) и крцкања скоро да нема. Можда крцне једном у 10,15 окретања и то углавном кад крећем,кад највише упирем снагом. А овако у вожњи не. Чудна нека ситуација. Возићу бајс док крцкање не буде чешће,нема друге. Мајстор је рекао да је следећи корак је мењање погона,лежајева,осовине, не знам ни сам више чега 😁

Back
Top Bottom