• Achtung, achtung!  :)

  During July 27th 2024 (or 28th, depending on your time zone), hosting server maintenance is planned and the forum will not work normally (we'll set it to read-only mode at best, though it will be completely offline for a while). Hopefully, it will all go well and we will be back on line within less than 8 hours.

  Thank you in advance for your patience.

  Note, this has nothing to do with the planned forum upgrade to version 2.3, which will most probably happen at a later date (probably in Autumn).

  Relja

Pitanja & Odgovori - komentari sa stranice

Status
Not open for further replies.

BikeGremlin

Wheel Wizard
Staff member
Kako bih izbegao da stranice budu kilometrima dugačke, ali i sačuvao korisna pitanja i odgovore koje sam tokom vremena dobijao i davao, odlučio sam kopirati komentare sa sajta na forum - i "premestiti" dalje diskusije ovde.

Ovo su komentari vezani za članak:
Pitanja & Odgovori


Ova tema je zaključana za nove komentare

Ako ovde niste našli odgovor na svoje pitanje, otvorite novu temu sa svojim pitanjem/problemom, u odgovarajućoj sekciji foruma (ovo je sekcija Opšte (vezano za biciklizam)).

Relja
 
Last edited:
 1. Norbert
  20/07/2020 u 17:35
  Poštovani Relja,
  Prvo da Vam se zahvalim na sajtu i svim Vašim klipovima u kojima detaljno dajete sva objašnjenja u vezi održavanja, popravljanja i zamene delova na bicikli, kao i nasvim korisnim tekstovima koje sam dosad uspeo da pročitam. Verujem da sam samo jedan u masi koji Vam se zahvaljuje, što je potvrda da radite dobru i korisnu stvar. Svaka čast!
  Obraćam Vam se jer mi treba savet za moj bicikl. Ja imam drumac, GIANT karbonski ram, sa sledećim delovima:
  Zadnji menjač: Campagnolo Mirage,
  Prednji pogon: Shimano 600 (53-39)
  Prednji menjač: Campagnolo Record
  Šifteri: Campagnolo Mirage
  Kočnice: Shimano 600
  Zadnja nabla: Miche Magnum team, 36 rupa
  Kaseta: Capagnolo, 9 brzina (26, 24, 22, 20, 19, 17, 15, 14, 12)
  S obzirom da je počeo da preskače u vožnji, jasno je da treba da zamenim kasetu i lanac, za početak. Ako to ne bude rešilo problem, moraću i prednji pogon. S obzirom da imam problem sa nabavkom Campagnolo delova, ja bih prešao na Shimano (da li mislite da grešim?). Svestan sam da to traži da se svi ključni delovi menjaju (menjači i šifteri, nabla i kaseta, novi točak). Plan mi je da to radim u nekim fazama, kako bih lakše podneo finansijski momenat.
  Moje pitanje je da li mogu da zamenim postojeću nablu sa, na primer SHIMANO SORA FH-RS300 8-10 BRZINA, 36 rupa, s obzirom da je OLD na mojoj 120 mm, a na shimanovoj 130 mm. Doduše, kod mene postoji nešto što pretpostavljam da su neki spejsri (šaljem i sliku da se bolje vidi). Naravno, vrlo sam spreman da čujem i neki vaš predlog u vezi delova.
  Napominjem da su moje biciklističke sklonosti skromne kao amatera, entuzijaste koji pređe oko 150 km nedeljno.
  Hvala!
  S poštovanjem
  nor11000
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   20/07/2020 u 17:58
   Prelazak na Shimano je po meni dobar izbor, pošto su Campagnolo delovi puno skuplji, a teži za nabaviti (pogotovo u Srbiji, ali ni napolju nije tako lako kao sa Shimano delovima).
   Campagnolo kasete ne mogu se montirati na nable koje prihvataju Shimano kasete (i obrnuto).
   Isto tako, Campagnolo šifteri (i menjači) ne rade lepo sa Shimano kasetama – najčešće.
   Što u izvesnoj meri komplikuje situaciju.
   Zamena kasete za Shimano bi tražila odmah i zamenu zadnjeg točka (tj. nable), kao i šiftera, a i menjača.
   Ono što se može uraditi (po informacijama koje imam, radi sasvim dobro, iako nije idealno) je sledeće:
   Rastavljanje stare Campagnolo kasete.
   Rastavljanje nove Shimano kasete.
   Pakovanje nove Shimano kasete sa spejserima uzetih sa stare Campagnolo kasete.
   Na taj način, pored samog točka (nable) i delova koji su već pohabani i za zamenu (kaseta i lanac), šifter i menjač se mogu ostaviti od stare, Campagnolo grupe.
   Što nas dovodi do druge “začkoljice” – širina nable.
   120 mm je stari standard, čudi me da postoji karbonski ram sa zadnjim dropom širine 120 mm. To bih svakako premerio da proverim. Ako je drop širine od 127,5 mm do 132,5 mm – onda super, nabla sa OLD 130 mm će pasovati bez problema.
   Ako to nije slučaj, onda se stvar komplikuje. Kod nable sa šupljom osovinom, čak i ako se izvadi neki spejser, osovina će možda štrčati previše ka napolje, pa neće moći dobro da se zabrave brzom spojkom (quick release). To bih proverio tako što izmerim spoljnu dimenziju dropova. Ako je barem 129 mm, onda će se moći zabraviti (Shimano QR zatvarači imaju malo upuštene krajeve, pa ako osovina štrči do 0,5 mm, i dalje se mogu pritisnuti lepo uz ram, najčešće).
   Dodatna mana vađenja spejsera je što se točak mora centrirati navlačenjem felne ka desno (pošto se spejseri mogu skidati samo sa leve strane, sa desne strane mora ostati mesta za kasetu). To traži dotezanje žbica sa desne strane, a i dodatno slabi zadnji točak. O tome sam pisao u članku o prednostima i manama 1x sistema.
   Kod čeličnih ramova, dropovi se mogu razvući i poravnati na željenu širinu. Kod aluminijumskih i karbonskih, ovo nije preporučivo (oštetiće se ram). Tako da ostaje prerada nable i točka, uz prihvatanje mogućnosti da ne podnosi baš najbolje bočna opterećenja, a i da je inače točak nešto slabiji (leve žbice će biti puno manje zategnute). To se da prevazići korištenjem veoma jake felne, kao i korištenjem žbica tanjenih na sredini, barem za levu stranu nable.
   Nadam se da sam dovoljno dobro objasnio sve – ako treba nešto da se dopuni, pitajte. 🙂
  • e4f683f2aaf39e958a67e365e2dd7e19.jpg

   J
   31/07/2020 u 23:28
   Pozdrav Relja
   Unaprijed se zahvaljujem na pomoci!
   Naime imam kompletnu Sora grupa na bajku, samo zadnji mjenjac mi je Tiagra 4700. trenutno imam kazetu 9 brzina 11-32, mislio sam staviti 11-40 – 10 brzina kazetu, da li znas da li je to moguce jer jedan majstor kojeg sam zvao rekao je da se to ne moze napraviti bez da mjenjam rucicu mjenjaca koja je sora, a drugi mi je rekao da se veca kazeta uopce ne moze staviti ni 9 ni 10 brzina ako je veci broj zubi.Takodjer me zanima ako ne moze 10 brzina 11-40, da li mogu staviti 9 brzina 11-36 ili 11-40 da ne moram mjenjat rucicu mjenjaca.
   Da li trebam koristi extender zadnjeg mjenjaca https://m.aliexpress.com/item/32893...er_id=8526597d68bd44208a2cf39ae5103897&is_c=Y
   Frame type: A2-SL compact double-butted alloy w/ hydroformed top tube & down tube, integrated head tube, double water bottle mounts, A2-SL alloy tapered seatstays/chainstays w/ rack mount, forged-road dropout w/ 1 eyelet and replaceable derailleur hanger
   Fork type: FC-770 carbon integrated w/ 1 1/8″ alloy steerer
   Rims type : Vera Corsa DPM27, double wall, 700C
   Hub front: Formula, 24h
   Hub rear: Formula, 32h
   Tyres: Vera Helios, 700 x 25, 60tpi
   Front derailleur: Shimano Sora
   Rear derailleur: Shimano Tiagra, 9/10-speed
   Crankset: FSA Tempo, 50/34T
   Cassette: Shimano HG50 , 11-32T, 9-speed
   Pedals: Shimano
   Bottom bracket: FSA, sealed cartridge bearing
   Seat post: Oval Concepts 300, 3D-forged 6061 alloy, 27.2mm, double-bolt micro-adjust
   Saddle: Oval Concepts R300 w/ steel rails
   Handlebars: Oval Concepts 301, butted 6061 alloy, 31.8mm
   Stem: Oval Concepts 313, 6061 3D-forged alloy, 31.8mm, +/- 7°
   Headset: FSA, 1 1/8″ integrated
   Brakes: Alloy dual pivot, 47mm-57mm reach, rim calipers
   Chain: KMC X9, 9-speed
  • Relja
   01/08/2020 u 08:31
   Poslušao bih majstora i Vojka! 🙂
   OK, malo šale, a evo odgovora:
   – Ukratko –
   Menjač i ručica menjača, kao i kaseta, moraju biti kompatibilni (tj. usaglašeni).
   Dakle – za 10 brzina pozadi, moraće 4700 menjač (sa dužim kavezom ako se koristi veća kaseta) i 4700 ručica menjača.
   Za 9 brzina – moraće menjač za 6 do 9 brzina (svi Shimano pasuju), ili stariji drumski 10-fazni menjač (105 za 10 brzina, ili Ultegra za 10 brzina).
   Za 40 i više zuba pozadi, najčešće je potrebno staviti taj produžetak kuke zadnjeg menjača. Takođe, kako bi menjač mogao pokupiti sav višak lanca, poželjno je da bude dužeg kaveza, ako se koristi “velika” kaseta. Poželjno je i lanac da bude duži.
   – Puno opširnije –
   (po principu daj čoveku burek i nahranićeš ga za jedan dan, daj mu burek sa sirom i Bosanci će ga celog života ubeđivati da to ne postoji 🙂 ):
   Optimalna dužina lanca za bicikle sa brzinama (i šta ako je predugačak za menjač, ili prekratak za lančanike).
   Napisao sam niz članaka o kompatibilnosti (tj. šta se sa čim može kombinovati).
   Ovo je neka vrsta uputstva kako koristiti te članke – da čovek može sam za sebe videti šta je bolje, šta se više isplati i sl, u zavisnosti od raspoloživih delova:
   Uvod u kompatibilnost delova pogonskog sklopa bicikla
   Ukratko: menjač Tiagra 4700 traži više povlačenja sajle za 1mm pomeranja menjača, u odnosu na menjače za 9 brzina.
   Zbog toga, čak i sa kasetom za 9 brzina pozadi, uz šifter za 9 brzina, taj menjač će se pomerati premalo za svaki klik šiftera, pa neće dobro menjati brzine.
   Slično važi i za kasetu sa 10 brzina, uz ručicu menjača za 9 brzina. Ona, u kombinaciji sa menjačem za 9 brzina, povlači sajle tačno koliko treba da se menjač premesti sa jednog, do drugog lančanika.
   Međutim, ako se stavi kaseta za 10 brzina, tu su lančanici gušće poslagani, pa će pomeranje menjača sa svakim klikom šiftera biti preterano – pa opet neće raditi lepo.
   U gore linkovanim člancima postoje tabele, na kraju svakog članka – sa podacima koliko mm sajle vuku šifteri po jednom kliku, za koliko mm se menjač pomera po 1 mm povlačenju sajle, kao i o tome na koliko mm su poslagani lančanici na kojim kasetama.
   Jednostavnom aritmetikom, mogu se izračunati kombinacije koje nisu standardne, ali rade – bitno je samo da:
   [povlačenje sajle šiftera] * [pomeranje menjača po 1 mm povlačenja sajle] = [razmak na kojem su poslagani lančanici kasete].
   Poseban članak objašnjava detaljno zadnji menjač bicikla.
   Tu sam objasnio šta je to kapacitet menjača, kao i druga ograničenja, poput veličine najvećeg lančanika koji menjač može obuhvatiti.
   Specifikacije proizvođača za najveći lančanik budu često previše “konzervativne”, tj. menjač često hoće da obuhvati i 2 zuba više, ali ako se ide dosta preko toga, onda će verovatno morati da se stavi, ili menjač sa dužim kavezom (koji može obuhvatiti veći lančanik), ili pomenuti ekstender zadnjeg menjača (nekad i jedno i drugo).
   Sad, pošto sam i sam radoznao za ovu konkretnu kombinaciju, malo sam računao, po tabelama:
   9fazna kaseta ima lančanike složene na 4,35 mm.
   9faz. šifter povlači 2,5 mm sajle, a menjač ima indeks pomeraja 1,7, dakle: 2,5 mm *1,7 = 4,25 mm – što znači da moji podaci iz tabele nisu precizni u delić mm, trebalo bi da se dobije 4,35, mada u nedostatku zvaničnih podataka proizvođača, merenje nije uvek savšreno precizno.
   Tiagra 4700 menjač ima indeks pomeraja 1,4, a 10-fazna kaseta ima lančanike složene na 3,95 mm.
   Ako se taj menjač upari sa 9-faznim šifterom, dobija se:
   2,5 mm * 1,4 = 3,5 mm
   To je dosta manje od 3,95, tako da ne verujem da će raditi sa 10-faznom kasetom.
   Nadam se da sam dobro objasnio, ali ako ima još pitanja, tu sam. 🙂
 2. f3587f7911d40f3f11640d7a273c351d.jpg

  Norbert
  20/07/2020 u 18:22
  Aha, ja sam bio malo nprecizan u svom tekstu. Tek kada sam pročitao Vaš odgovor, shvatio sam gde sam bio neprecizan. Naime, moja nabla je starija i našao sam na internetu negde podatak da je OLD 120 mm, pa sam to tako i naveo. Međutim, izmerio sam šublerom rastojanje na zadnjem dropu na mom biciklu i iznosi 132 mm. Zaključujem da ne bi trebalo da bude problema kod menjanja nable.
  U svakom slučaju, vrlo jasan odgovor ste dali i hvala još jednom.
 3. 0ac302ec64032bfa245b9caf490919ac.jpg

  Zoran
  21/10/2020 u 11:12
  Pozdrav Relja,
  recite mi molim Vas koji zadnji menjac da kupim od ovih ponudjenih:
  1. https://fanatic.rs/menjac-zadnji-shimano-alivio-rd-t4000-sgs-9-brzina-crni-10847.html
  u linku 1 pise 9 brzina ali je u pitanju 6/7
  2. https://fanatic.rs/zadnji-menjac-shimano-tourney-rd-ty300-6-7-brzina.html
  3. https://fanatic.rs/zadnji-menjac-shimano-tourney-rd-ty21-a-ss-6-brzina.html
  4. https://fanatic.rs/zadnji-menjac-tourney-rd-ty21-b-ss-6-brzina.html
  5. https://fanatic.rs/zadnji-menjac-shimano-tourney-rd-ty300-6-7-brzina.html
  6. https://fanatic.rs/menjac-zadnji-shimano-rd-ty300d-na-sraf.html
  U pitanju je bicikl sa 6 brzina na zad. menjacu sa racnom, hvala unapred.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   21/10/2020 u 13:00
   Za svaki slučaj, da pitam kako se kači menjač – ako je na kuku, onda treba tražiti menjač sa kukom (videti članak zadnji menjač bicikla ).
   Ako je kaseta sa 14 do 28 zuba, radiće svaki od njih.
   Ako je sa 11 (ili 12) do 32 (ili 34) i sl, onda će raditi oni kao taj pod 2 i slični.
   Opet – sve pod uslovom da na ramu postoji kuka na koju se šrafi ovaj menjač (direktno).
  • 0ac302ec64032bfa245b9caf490919ac.jpg

   Zoran
   21/10/2020 u 13:53
   U pitanju je zadnji denjač sa montiranjem na kuku. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.
  • 0ac302ec64032bfa245b9caf490919ac.jpg

   Zoran
   21/10/2020 u 13:55
   Ipravka******
   U pitanju je zadnji menjač sa direktnim montiranjem. Ima na ramu predvidjeno mesto za srafljenje.
  • Zoran
   21/10/2020 u 14:06
   U pitanju je racna sa 14 do 28 zuba.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   26/10/2020 u 08:13
   Ako je to slučaj, radiće svaki od navedenih menjača.
   Ni jedan nije vrhunskog kvaliteta, ali ako se ne planira stavljanje kasete sa više zuba (tipa 14-32 i sl.), onda bih uzeo najjeftiniji od njih.
   Ako se želi mogućnost montiranja i kasete sa više zuba, onda bih uzeo menjač pod 2.
 4. b4dc8d98a0022753b5427e36bf61ca14.jpg

  Nenad
  28/10/2020 u 23:32
  Pozdrav imam problem sa zadnjom nablom ne mogu da nadjem kontabilnu nablu za sram 406. Ako imas neki savet ili predlog dobro bi dosao…. Pozdrav
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   29/10/2020 u 05:04
   Kakva je to nabla? Tj:
   Prednja, ili zadnja?
   Koliko je široka (strane koje naležu na unutrašnji deo rama)?
   Kako se kači – quick release, ili puna osovina, ili thru osovina (šuplja koja se kači u ram)?
   Ako ima disk kočnicu – da li se disk kači sa 6 šrafova, ili samo jednom maticom (centerlock)?
   Ako je zadnja – koliko lančanika ima pozadi na biciklu?
 5. b4dc8d98a0022753b5427e36bf61ca14.jpg

  Nenad
  29/10/2020 u 14:30
  https://www.dema.bike/product/default/7238 u pitanju je ovaj bajs. specifikacije su dole u opisu bajsa.
  i Zdadnja nabla je u pitanju
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   29/10/2020 u 14:46
   To je quick-release kasetna zadnja nabla, na koju se disk montira pomoću 6 šrafova.
   Sa 32 žbice.
   Za 8 do 11 brzina MTB kasete.
   Širine 135 mm.
   Sa tim podacima bi u bici-radnjama trebalo da znaju šta da (pro)daju.
   Na primer: ovako nešto će odgovarati (Planet Bike kaže da nije na stanju, ali vredi videti po ostalim radnjama):
   https://planetbike.rs/biciklizam/de...m756a-32h-8-10-brzina-disk-6-bolt-crna-1.html
   Na žalost, ne mogu sa sigurnošću reći hoće li odgovarati stare žbice. Treba premeriti postojeću nablu, pa uporediti sa dimenzijama nove. Pogotovo širinu prihvata za žbice (tj. prečnik kruga na kojem su poslagane rupe za žbice). Kako se meri nabla. Ne pamtim te stvari – mada sam počeo zapisivati dimenzije nabli, to je još samo mali broj od relativno skoro.
   Krypton felne sa Quando nablama (Fanatic i Vector u NS to prodaju) se često mogu naći da su za kasetnu glavu, sa prihvatom za disk na 6 šrafova. Tako da je to OK budžet opcija (ceo točak je oko 4000, bez potrebe za pretplitanjem točka).
 
 1. Nenad
  29/10/2020 u 15:01
  Apsolutno se slazem sa tobo tako sam i ja mislio. Iskreno potrebni su mi samo lezajevi i konusi za moju staru nablu, jer sam pre neki dan poskidao da ih podmazem i video sam da su poceli da gube cementaciju. (konusi) tako da sam krenu dalje da vidim sta bi jos mogao da sredim . Posto sam vec menjo lezajeve i konuse isto ovako , bio sam narucio slicnu nablu bez diska ( sa istom sirinom i debljinom shimano deore ) pa rekoh sebi da iskorostim ( gde dodje kaseta ne znam kako se zove 😀 ). Odvio sam taj deo sa nove nable i video da je zenski, takod a sam skinuo sa moje stare nable i video da je muski i plus skroz drugacije se monitra samim tim i skida.
  Zanima ma me da li je i ova ti sto si je naveo zenskog pola?
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   29/10/2020 u 15:25
   Konusi često ne odgovaraju kada se uzimaju sa drugih modela nabli. Nekad su dovoljno slični, nekad nisu. Kako po pitanju širine – što se da nadomestiti različitim platnama / maticama, tako i po pitanju krivine po kojoj idu kuglice (što se ne da nadomestiti).
   Ako se menja ceo freehub mehanizam (ako je šolja u njemu oštećena), onda je isto “zabavno”. Treba skinuti originalni, pa videti ko pravi takav. Plašim se da će za to odgovarati samo deo istog proizvođača.
 2. b4dc8d98a0022753b5427e36bf61ca14.jpg

  Nenad
  29/10/2020 u 15:09
  Evo nasao sam PDF za ovu nablu sto si mi poslao… Hvala u svakom slucaju Pozdrav
 3. b4dc8d98a0022753b5427e36bf61ca14.jpg

  Nenad
  29/10/2020 u 15:53
  Da toga sam se i ja plasio. Usustini javicu ovde sta sam i kako sam napravio .
  Najbolje bi bilo da ovu novu nablu koju narucim da je prepredem, ali ja to ne znam. Gledao sam tvoj video na you tube. Deluje mi bas komplikovano. 😀
 4. fea1224641cbf26736e861069cf5e676.jpg

  Dušan
  26/11/2020 u 18:09
  Poštovani,
  imam problema sa ”preskakanjem” menjača. Barem ja to tako osećam. To se dešava, ako na vreme nije prebačeno na odgovarajući prenos mada je dovoljno i naići lagano na neku manju uzbrdicu. Ako je ostala kombinacija najveći zupčanik napred, a recimo 5 pozadi počinje preskakanje. Dešavalo mi se to i na ravnom u petoj brzini. Tada sam uočio da on u stvari ne prebaci u zadatu brzinu. Malo sam podešavao šrafove menjača i sad prebacuje kako treba, ali i dalje ”preskače”. U početku sam mislio da je problem u zupčaniku, lancu ili sajli, ali što sam više razmišljao kao zaključak mi se nameće da menjač ne može da izdrži potrebnu snagu za savladavanje uspona. Da li sam u pravu? Bicikl ima 3×6 brzina. Na menjaču piše Ventura. Brzine od 1-6 se prebacuju na kliktanje, a ove tri napred na guranje.
  Vidim da cene menjača variraju od 20-30 do 200-300 eura, a to je za amatera kao što sam ja previše. Koji bi bio dovoljno dobar za beogradska brda, pod uslovom da je stvarno u pitanju menjač.
  Pozdrav
  Dušan
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   26/11/2020 u 18:33
   Preporučujem za početak gledanje videa o tome kako se menjaju brzine na biciklu (link).
   Tu sam, između ostalog, objasnio zašto kombinacija najveći napred i (drugi) najveći pozadi nije baš najzgodnija za vožnju.
   U drugom videu sam detaljno objasnio kako se šteluju menjači bicikla (link).
   Trudio sam se obuhvatiti sve moguće scenarije, tj. objasniti zbog čega se šta radi. Tako da, iako ne mogu videti bicikl, ko god da je pored bicikla i proveri sve objašnjeno u tom (podužem) snimku, računam da bi trebalo da može otkriti i otkloniti problem.
   Menjač ne podnosi teret pedalanja, čak ni uzbrdo – to rade lančanici i lanac. On samo usmerava lanac.
   Ako je dobro podešen (sa dobrim i dobro rutiranim sajlama i bužirima), i ako se pravilno koristi, eventualne probleme uzrokuje najverovatnije nešto drugo.
   Proverio bih još jednu stvar: ako sajle menjača idu preko donjeg dela bicikla (ispod patrone pogona), da li tu postoji vođica za sajle, da ne klize samo slobodno preko rama bicikla. Ako ne postoje vođice, može se desiti da malo uvijanje rama pri jačem pedalanju dovodi do efektivnog povlačenja sajle i menjanja brzina.
  • fea1224641cbf26736e861069cf5e676.jpg

   Dušan
   26/11/2020 u 20:59
   Hvala. Samo da kažem da je brzina koju sam opisivao najveći napred i drugi najmanji pozadi.
   Proveriću za sajlu.
 5. 1ddd6b5abcba46d3bc58f5d07046b096.jpg

  Dusan
  30/11/2020 u 23:45
  Pozdrav, potrebni su mi konusi za FB-M530 prednju Deore glavu.
  Da li imate informaciju gde je moguce naci ove konuse po nekoj pristojnoj ceni.
  Nasao sam ih u par internet prodavnica ali cena konusa i kuglica prevazilazi cenu nove nable.
  Dusan
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   01/12/2020 u 11:08
   Na žalost ne znam. Cene nisu preterano povoljne ni napolju (još kad se dodaju potšarine, carine…). Kod nas je veoma teško naći. Tako da je muka. Shimano je korporacija koja želi profit/zaradu. Deluje mi da su korisnici, pogotovo oni koji nemaju “švajcarsku platu”, na drugom (poslednjem?) mestu. Na žalost, ni drugi nisu bolji. Ono za šta kod nas ima uvek delova, po povoljnoj ceni, su kineske Quando nable. Traju iznenađujuće dugo, spram cene, ali jesu puno nižeg kvaliteta u odnosu na nižu/srednju klasu Shimano delova.
   Tako da, što se kaže: “kako god se okreneš, dupe ti je pozadi”. Voleo bih da mogu naći lepši komentar, ali tako je kako je.
 
 1. Stanko
  07/12/2020 u 08:42
  Relja postovanje i hvala za pomoc.
  Imam stari Scott 26″ a volan mi je malo nizak pa sam kupio i ugradio (produzetak), tj. tzv. nastavak.
  Kada sam stavio gore volan i sve zategnuo, u viljuski imam puno lufta…
  Mozes li pomoci? Gdje sam pogrijesio i sta trebam uraditi?
  Jos jednom hvala puno
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   07/12/2020 u 12:36
   U ovom videu sam objasnio kako se podešava predopterećenje ležajeva Ahead viljuške:
   Ugradnja viljuške bez navoja
   Na 8:00 sam objasnio kako se to radi kod sistema sa navojem (ako je to na biciklu).
   Ovde sam to objasnio na sajtu, u slici i reči:
   Podešavanje visine kormana.
   To je suština. Ako ovo nije dovoljno da pomogne, za neki konkretniji savet bih morao znati kakva je viljuška u pitanju (tj. kakav ležaj – s navojem, ili ahead), kao i kakav adapter se montira.
 2. 2f05e5899edb281436c95fd77ce92b8c.jpg

  Milos
  05/01/2021 u 07:27
  Postovanje,
  Imam problem sa stelovanjem menjaca zadnjeg, bicikl je KTM Life track model za 2011god, zadnji menjac je Shimano deore, kaseta 11-32 hg40 lanac je Sram PC830 a prednji menjac je Shimano fd m191 tri zupcanika napred, radio sam kompletan servis sve rasturio ocisti i podmazao, dosta sam se mucio sa stelovanjem zadnjeg menjaca za stelovanje ima samo burence na samom menjacu kacenje je na kuku, problem je npr. kada menjem od najveceg ka najmanjem zupcaniku preskace drugi zupcanik i odmah ode na treci po redu a kada vracam sa treceg normalno se popne na drugi po velicini u cemu moze biti problem? Jedino sto mi pada napamet jeste to sto zadnji tocak nije bas centriran ako to moze biti smetnja? centrirao sam ga ranijih godina dva puta u dva razlicita servisa ali brzo ponovo pocne da baca, ima li neki video kako se moze malo ucentrirati tocak bez stalka? Hvala i veliki pozdrav uzivam u svakom videu.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   05/01/2021 u 09:40
   Pozdrav,
   Centriranost točka nije nešto na šta bih sumnjao. Ako nije nešto ekstremna, ne bi trebalo da ima ikakvog uticaja (a možda čak ni ako je ekstremna).
   Ono što bih prvo proverio je poravnatost kuke menjača, kao i stanje sajli i bužira (ako je sve vizuelno naštelovano kako treba).
   Napravio sam dosta dugačak i detaljan snimak na temu: kako naštelovati menjače bicikla.
   Mislim da sam tu obuhvatio sve moguće komplikacije, probleme i kako se rešavaju. Dosta detaljno. Verujem, ako se odgleda video (jeste dugačak) i odradi/proveri sve po redu (metodom eliminacije), menjači moraju raditi (osim ako nema nekih oštećenja, ili nekompatibilnosti delova, što ovde koliko shvatam nije slučaj).
   Vezano za centriranje, napravio sam odeljak sajta vezan za pravljenje točkova bicikla.
   “Matični” članak, koji objašnjava sve što je bitno, sa linkovima ka drugim člancima (i video snimcima sa praktičnom demonstracijom) za potrebne detalje (kako kome šta zatreba), zove se “Osnove pravljenja točkova bicikala“.
   Jedino što bi vredelo dodati u odnosu na te članke je da se ram bicikla može koristiti kao stalak za centriranje. Obično koristim one zip-vezice za to. Vežem ih za ram, skratim na potrebnu dužinu, i onda njih koristim kao referentne tačke za centriranje. Puno sporije, nepraktičnije, ali radi posao.
 3. 2f05e5899edb281436c95fd77ce92b8c.jpg

  Milos
  05/01/2021 u 11:42
  Hvala na brzom odgovoru, buziri i sajle su novi stavljeni za oba menjaca kao i lanac, jedino do sada kasetu nisam menjao, moracu polako da idem sa sajlom popustanje i proba vise puta nema mi druge, prednjem sam podesio visinu i radi kako treba ali ovaj zadnji malo teze ide da ga ustelujem, gledao sam video (vise puta neke delove) i zaista jeste sve detaljno objasnjeno, skidao sam i menjac i kuku jedino vizuelno da proverim ili kuku da prislonim na nesto ravno, sto se tice tocka on mi je problematican jer dosta baca dok sam podmazivao konuse i kuglice video sam jednu zicu koja je bila skroz labava, probacu nesto da uradim (upravo gledam video za centriranje) ali to do sada nisam radio jer mi to deluje najkomplikovanije na biciklu a nemam stalak, ako ne moracu da ga odnesem u neki servis a ovde u mom kraju toga slabo ima niko ne radi bas detaljno i posveceno najblizi malo ozbiljniji servis mi je u Zajecaru, pozdrav i svako dobro u novoj godini i nadam se jos detaljnih i korisnih videa.
 4. fe89cb2d795c80c58eb9254f18a370fc.jpg

  Igor
  27/02/2021 u 17:34
  Poštovanje,
  uzeo sam drugaru da centriram točak, pošto mi iskustva iz servisa u BG govore da obično centriranje rade preko “one stvari”, malo dotegnu da bude prav na oko, a posle 3 dana opet na dotezanje. Elem, još pre nego što sam počeo raditi dosta sam se infomisao o temi, naučio teoriju, nabavio tenziometar, srafciger za niple, ostali alat. Opet, nisam serviser, ali volim drugarima i sebi da održavam bajseve kao neki hobi.
  Točkovi su Rolf Sestriere sa Rolf nablom i uparenim žicama (24kom, 2×12 pari). Proizvođeni 1997-2001 (da, rekao sam drugaru da menja točkove zbog 20 godina zamora materijala, šta god ja uradio) i nema puno informacija o njima, ali je proizvođač (Trek) bio ljubazan da mi prosledi servisno uputvo iz tog vremena za točkove sa uparenim žicama. Ne preterano korisno, ali neke detalje sam pohvatao kao i procedure, više je bilo na informativnom nivou. Tačan podatak sile zatezanja za felnu nisam našao, pa sam pretpostavio da idem na sigurno oko 120-130kg.
  Elem, nakon dana i dana agonije jedan par zica je zadavao problem i nisam mogao da ga nateram ni u 20% devijacije od srednje vrednosti. Strana sa zupcanicima je morala da se nategne baš dosta (pukao je navoj na nipli u jednom trenutku, mislim na oko 145kg sile zatezanja), dok za to vreme druga strana čim se malo dotegne (recimo 50kg) odmah izbacuje točak iz pravca. Sve sam 10x odvrtao, merio, zavrtao, beležio da bi na kraju potpuno raspleo točak, koliko god sam hteo to da izbegnem. Kada sam ga raspleo i položio na pod primetio sam da se na mestu gde je problematična žica felna blago krivi i da to “radi” na stranu gde nisu zupčanici. E sad, kako točak ima uparene žice prosto nemam žica da njima probam malo da “pripomognem” na problematičnom mestu, tako da mi je jedina opcija da ispravljam felnu. Kada točak prislonim uz pod i nagazim na jednu stranu, druga strana se podigne od poda 6-7mm.
  Ispravljanje felne je potrebno da neko to uradi kako treba, znaci da zagreje felnu i polako ispravlja. U najvećem fensi servisu za bicikle u BG-u (da ne imenujem) su mi rekli da oni alat za to nemaju, da pitam po starim servisima, gde mi je opet sumnja da će neko to uraditi propisno zbog samog aluminijuma. Da je čelik već bih skakao preko neke poluge dok ne ispravim. Ja iskreno ne znam nikoga ko bi se uhvatio u koštac sa ovim po biciklističim servisima, pa mi je palo mi je na pamet da probam kod ovih što ispravljaju automobilske felne, ali ne znam njihovu tehnologiju i da li mogu. Štap-kanap opcija mi je da odnesem felnu u selo, stavim na smederevac i opteretim nekom pločom i ciglama pa se možda ispravi tako. Verovatno nije dovoljna temperatura za nešto ozbiljnije da se uradi, ali ložim pa ložim, ništa me ne košta da probam.
  Druga opcija koja mi je pala na pamet je da probam sa debljim zicama (recimo 2.2mm) jer iz tabele za tenziometar vidim da se mogu više nategnuti. Ono što ne znam je da li onda menjati sve žice na 2.2mm ili samo te problematične da stavim deblje i da li nabla može da podnese deblje žice. Ne deluje mi kao preporučljiva stvar, ali kakvih sam se budženja nagledao na biciklima koje zapravo rade ništa me više ne iznenađuje, pa ni različite debljine žica na točku.
  Treća opcija o kojoj razmišaljem je da stavim dužu zicu (294mm umesto 288mm). Ideja mi je potekla od toga da sam skinuo niple na te dve žice dok je točak bio upleten i primetio da jedna ulazi u felnu a druga ne (izgledalo je kao da nisu iste dužine), pa ne znam da li bi time možda mogao kompenzovati to krivljenje, tj da li duže žice istog prečnika možda mogu ispraviti više ili će samo ostati manje navoja da viri ispod niple, a da se suštinski ništa neće desiti.
  Traženje felne za uparene žice je nemoguća misija (što kod nas, što u inostranstvu, pogotovu nove) tako da ne razmatram preterano tu opciju. Našao sam da se može kupiti felna za Shimano R501 koje imaju 24 rupe, ali nisu uparene, pa ne znam da li bi postojao problem kompatibilnosti nable i felne.
  Sad, nemam ovde neko konkretno pitanje u vezi situacije, dosta sam razložio na “sitna crevca” i problem i rešenja o kojima razmišljam, ali bi dobro došlo mišljenje u vezi ovoga i opcija ili skretanje pažnje na nešto što možda previđam ako ste imali iskustva sa ovakvim stvarima. U svakom slučaju taj drugar bi menjao točkove, ali meni je prosto žao bacati ovakve stvari, a ne ni ide prodavati kriv točak, treba mirno spavati.
  Pozdrav,
  sve najbolje,
  Igor
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   27/02/2021 u 20:32
   Pozdrav Igore,
   Zamena felne
   Prvo solomonsko rešenje. 🙂
   Ako nabla ima rupe za žbice na ravnomernim razmacima, onda nema potrebe za felnom sa uparenim žbicama – što je inače rešenje koje služi više za šminku, nego što daje neke praktične prednosti (naprotiv).
   Ispravljanje felne
   Ako je nabla isto “egzotična”, onda vredi razmišljati o ispravljanju felne. Kako to uraditi?
   Potrebne su dve drvene štafle. Idealno je ako je felna raspletena, da se tačno vidi na koju stranu vuče.
   1) Obeležiti deo koji ide na stranu: početak tog dela, njegov kraj, i “sredinu”, gde je krivina najizraženija, tj. najviše štrči u stranu.
   2) Uzeti dve drvene štafle (daske).
   3) Nasloniti felnu tako da početak i kraj dela koji je kriv stoje naslonjeni na prvu štaflu (da krivina “visi” izvan štafle), a suprotan kraj felne da je naslonjen na drugu štaflu.
   Krivina treba da “gleda” na gore.
   Tako će felna stajati sa delom koji je kriv izvan prve štafle, a ostatak felne će biti između štafli. Kao neka vrsta mosta, s tim što stubovi nisu na krajevima felne, već je prvi na jednom kraju felne, a drugi se završava nešto ranije, na delu gde počinje i završava se krivina felne.
   4) Stati pažljivo nogom (u patikama) na drugu štaflu – tu gde je kraj felne naslonjen.
   Drugom nogom stati na suprotan kraj felne, gde je krivina – na sam njen kraj.
   Blago pritiskati nogom felnu na dole i proveriti je li se ispravila – ako nije, ponoviti sa većom silom.
   To sve ukoliko je krivina vidna – tipa felna “beži” na tom delu za 1 mm, ili više.
   Ako beži manje – tipa 0,5 mm i manje, onda mislim da vredi ispraviti dotezanjem i popuštanjem žbica, pa po cenu da razlike u tenziji budu i malo preko 20% (najujednačenije što se može postići).
   Generalno govoreći, iskrivljena felna se menja, ne ispravlja se, ako postoji ikakva mogućnost.
   Pretpostavljam i da se servisi ovime ne bave iz više razloga – vreme (spram cene felne, većina su dosta jeftine), rizik od oštećenja (pogotovo ako je skupa felna), zaštita od odgovornosti u slučaju neke nezgode kasnije i sl.
   Na kraju krajeva: potpuno je druga priča kad čovek radi za sebe (i za, da tako kažem: “normalne ljude”) – i kada se radi u servisu, tj. registrovanoj firmi, za klijente koje ne poznaješ kakvi su ljudi.
   Grejanje felne
   Ako se alu felna greje, koliko se razumem u metalurgiju, nakon toga potrebna je termička obrada cele felne, kako ne bi bila oslabljena.
   Žbice različitih dužina i promera
   Postoje situacije kada ima smisla ići sa žbicama različitih promera i dužina… uglavnom na loše dizajniranim “egzotičnim” točkovima. 🙂
   Navešću par smernica, na osnovu kojih računam da se može izvući zaključak, spram namene:
   a) Što se žbica jače zateže (tj. što ima veću tenziju), to se više izdužuje (tj. to je bliže izlasku kroz suprotni kraj niple).
   b) Idealno je da nipla drži žbicu svim svojim navojima (detaljnije o tome: značaj korištenja žbica optimalne dužine).
   c) Što je žbica tanja, to će se više istezati pri istoj sili (tj. tenzij, u kilopondima).
   d) Vezano za to, deblje žbice se ne istežu mnogo. Ukoliko se felna u vožnji uvije (džomba, bočno opterećenje i sl.), žbica koja nije dovoljno istegnuta može u potpunosti izgubiti tenziju, privremeno (one koje su više istegnute se ponašaju malo nalik federima), pa vremenom može doći do laganog odvrtanja nipli.
   Završne napomene
   145 kiloponda nije sila na kojoj bi žbica trebalo da pukne. Dobre žbice mogu izdržati i do 300 kiloponda.
   Da li su navoji žbice (i ležište nipli u felni) bili podmazani pre dotezanja i centriranja?
   Da li je žbica izvirila iz niple prilikom zatezanja za više od 1-2 mm?
   Ako nije, a navoji su bili podmazani, možda je samo u pitanju falična žbica.
 5. fe89cb2d795c80c58eb9254f18a370fc.jpg

  Igor
  27/02/2021 u 21:23
  Relja,
  hvala na brzom i opširnom odgovoru. Probaću tu varijantu sa daskama, pa kako bude. I ovako i onako felna je neupotrebljiva, tako da nema gubitka preteranog.
  Nabla je “egzotična” izgleda. Našao sam sliku na oglasu gde je neko prodaje (ne ja). Izgleda ovako, vidi se da su sa jedne strane uparene i rupe tako da pretpostavljam da felna sa jednakim razmacima ispada iz priče. Ne znam zašto su sa druge strane useci
  https://media.2bike.rs/market/img/classifieds/26758oBQg3798478065_5df8ab8d24afb.jpeg
  Što se tiče žbica, one su fabričke DT Swiss, sve su tačne dužine 288mm (toliko i piše na točku da treba, a i premerio sam) srebrne od nerđajućeg čelika i njih bi zadržao, mislim da nisu falične. Nekako sam navikao da kod nas šta god tražim od delova, a da nije lanac za 7 brzina, najčeće nema, pa tako ni ovih žbica, ni i ovoj dužini ni boji. Jedna ispravka je da nije pukla žbica već nipla, navoj se ojeo prilikom zatezanja i žbica je izletela iz felne (uz prasak).
  Sve niple sam podmazao, iako ova felna ima ugrađene podloške na rupama tako da nipla ne dodiruje felnu nego se rotira po podlošci .
  Vrh žbice prilikom zatezanja nije mogao da dohvati ni do rupe u felni, a kad se zategne ostaje još se vidi navoj na žbici kako viri iz niple, tako da sigurno nije izvirivala na gore, nego je i falilo još oko 1/3 da navoj skroz uđe u niplu.
  Još jednom puno Vam hvala,
  pozdrav,
  sve najbolje
  Igor
 
 1. Igor
  06/03/2021 u 14:16
  Pozdrav još jednom Relja,
  ispravljanje felne je proteklo relativno ok, dovoljno je bilo ispravljeno da sam uspeo da prihvatljivo centriram (oko +-0.5mm bočno i vertikalno). Kasnije su u servisu ispravili još malo na mašini i to mu je to. Hvala još jednom na pomoći oko toga.
  Sad je došao red i da sebi sredim nešto na biciklu, tema je šoljica viljuške i, iako sam pročitao sve što si pisao na sajtu, i dalje imam određene nedoumice. Sve što sam napišem imam dokumentovano i poslaću link za slike na kraju komentara. Šoljice su bez navoja.
  Ceo volan se prilikom vožnje malo klacka, kao da ima lufta, što sam potvrdio kad sam demontirao viljušku. Na donjem ležaju se prvo vide lageri da su se utisnuli u zatpivku, a onda se i pod prstim oseća blago klackanje, pa sam rešio da zamenim šoljicu da me ne boli glava, a i nije skup deo. Klackanje je jako malo, ali može se osetiti na cimanje bicikla napred nazad, verujem da kasnije utiče i na prenos vibracija sa puta, što na ram, što na moje zglobove.
  Ono oko čega me je zabolela glava su opet svi oni standardi. Ono što meni izgleda da se nalazi na biciklu je šolja sa eksternim ležajem izgleda kao budža na cevi i definitivno nema nikakav uklop u cev. Ispod te budže se nalazi nešto što mi liči kao da je za integrisane ležajeve, kao malo proširenje cevi na ramu. Ovako kako je stajalo do sad, osim tog klackanja koje traje od kad je bicikl kod mene, nije pravilo nikakav problem u vožnji.
  Da li je moguće da je neko uglavio šolju sa eksternim ležajem u cev predviđenu za šolje sa integrisanim ležajem? Ili je možda taj prošireni deo samo dekor koji nije za integrisani ležaj?
  Ovde sam okačio slike sa svim merenjima i komentarima, pa ako može neki komentar na ovo. Napravio sam nalog na Flickr kako bi slike trajno bile tu i sve koje su tu trenutno se odnose na ovaj problem. Ima 10tak slika gde sam što bolje probao da uslikam situaciju.
  https://www.flickr.com/photos/192447726@N08/
  Pozdrav
  Igor
 2. 2bcc246095c8b8d2a10b77e32216bb42.jpg

  Katarina021
  28/03/2021 u 00:02
  Pozdrav Relja, zamolila bih te za pomoc. Htela bih da kupim bicikl koji bi mi koristio za gradsku voznju ali i rekreaciju, cenovnog ranga oko 30.000,00
  Uslov je Planet bike, pa se dvoumim izmedju sledecih:
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-rigid.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-athena-1.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-polar-forester-comp-zenski-1.html
  https://planetbike.rs/biciklizam/bi...tt-sportster-x40-lady-black-white-purple.html
  E sad, ono sto me zanima je da li se na njih može staviti dečja korpa napred, kasnije i nazad, kao i pak tregeri?
  Da li možda imaš neki drugi predlog, rešenje kad je u pitanju odabir?
  Hvala unapred
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   28/03/2021 u 08:03
   Ponuda nije sjajna, ali onaj prvi – Athena Rigid je po meni najmanje loš izbor za namenu. Ima lulu sa orahom, što je mana.
   S tim što ne vidim kako je sprovedena sajla zadnje kočnice, tj. da li će se moći montirati zadnje dečije sedište koje se drži šapom za ram (što je po meni najbolje rešenje) – pisao sam opširnije o tome u članku o prevozu dece na biciklu. To bi verovatno vredelo pitati odmah u prodavnici.
   Ovaj bicikl nema brzine, pa nije zgodan za brdovit teren, ali tu mi deluje da bi i prednje i zadnje sedište mogli bez problema da se montiraju:
   https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/gradski-bicikli/bicikl-maccina-avenue.html
   Generalno je ponuda nekih da kažem “zdravorazumskih” bicikala za obične smrtnike katastrofalna – globalno, ne samo kod nas. Kad je krenuo ovaj Kung-flu prošle godine, potražnja je drastično premašila ponudu i situacija je još uvek takva. Čak i da se ne ograničim samo na Planet Bike, nisam pametan koji bicikl preporučiti da je zaista dobar za prevoz dvoje dece, a i za rekreaciju – čak i nevezano za cenu.
   Sa vedrije strane: pak tregeri bih rekao da se mogu montirati na sve te linkovane bicikle. 🙂
 3. 2bcc246095c8b8d2a10b77e32216bb42.jpg

  Katarina021
  30/03/2021 u 17:51
  Hvala mnogo na pomoći,
  Pozdrav!
 4. d0c11f24cef57fabd7378c7fe5f337bb.jpg

  Saša
  07/04/2021 u 09:23
  Poštovani,
  Prvo sve pohvale za ovaj fenomenalni sajt! Svaka čast!
  Imam Polar Matrix team (XL ram) i Polar Mirage Pro (M ram). Da li se može prepakovati oprema sa manjeg na veći ram odnosno obrnuto, koliko je zahtevan posao i da li je potreban poseban alat?
  Hvala
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   07/04/2021 u 11:19
   Potencijalni problemi mogu biti:
   Montiranje prednjeg menjača (ako jedan ram ima širu cev). Postoje adapteri doduše. Zavisi od konkretnog menjača, načina na koji je montiran i razlike između ramova.
   Kočnice: da li ramovi koriste isti tip kočnica. Mnogi ramovi prihvataju samo disk, ili samo kočnice koje koriste felnu kao kočionu površinu. Neki imaju prihvate za oba sistema, većina novijih to nema.
   Nove sajle će verovatno biti potrebne. Za provlačenje sajli kroz postojeće bužire su generalno dovoljne samo pristojne sečice da se iste skrate na kraju – i imbus ključevi za pričvršćivanje sajle na kraju.
   Izuzetak su ramovi kojima sajle idu kroz sam ram – tu nekad treba poseban alat, ili da se improvizuje – kako bi se magnetom spolja mogla provlačiti sajla kroz ram. Moguće je i iskoristiti staru sajlu da se provuče nova, uz malo improvizacije (pre nego što se stara skroz izvuče).
   Način montiranja zadnjeg menjača – da li je sa kukom, ili se direktno montira (na kuku koja već postoji na ramu).
   Pogon – kakvu osovinu, odnosno patronu koristi. Ako se razlikuju, da li postoji odgovarajuća za drugi ram (na koji se premešta), ili se čak postojeća može odmah prebaciti. Zavisi od konkretnog standarda.
   Uglavnom, nije ništa strašno, niti komplikovano, samo ima puno raznih sitnica koje mogu, a ne moraju da komplikuju stvari. Neke se lako reše, tj. lako se nabavi šta treba – a neke teže.
   Već sam pisao članke o standardima patrona pogona, vrstama viljuški, prihvata kočnica, sve o menjačima i njihovom načinu montiranja itd.
   Ostaje da se prouče detalji delova na oba bicikla, pa vidi šta bi moglo odmah da pasuje, šta uz adapter, a za šta nema rešenja (ako bude takav slučaj).
   Bukvalno ići od dela do dela, videti kako je montiran, pa gledati da li isto tako može na drugom biciklu da se stavi.
   Varijanta B je da se sve isfotka, na oba bicikla, da se napiše koje oznake pišu na kojem delu, premere prečnici cevi na koje je montiran menjač, pa to sve postavi u novoj temi na 2bike.rs forumu, u odeljku “Servis.” I ako ja ne stignem, neko će sigurno odgovoriti šta i kako može, uz kakve eventualne komplikacije.
 5. 90246045e4d05097e4299a23a76219ae.jpg

  Žarko
  12/04/2021 u 00:33
  Pozdrav, naravno prvo pohvale za rad i promociju biciklizma.
  Moje pitanje je da li imate iskustva sa Shimano Nexus mehanizmom i da li planirate u narednom periodu uraditi video vezan za Shimano Nexus prenos (prednosti, mane, održavanje i potencijalni problemi). Posedujem gradski bicikl sa Nexus 7 i zanima me održavanje istog. Hvala unaprijed.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   12/04/2021 u 06:48
   Pozdrav Žarko,
   Planiram snimiti (i napisati članke) o svemu vezanom za bicikle i biciklizam – samo je pitanje vremena.
   Za Nexus (i brzine u glavi generalno) sam baš tokom ove zime pokušao napraviti saradnju sa nekim servisima u gradu. Računajući da, dok ne krene prolećna gužva, njima napravim neku vrstu dobre reklame, a sebi olakšam posao jer bih tada samo držao kameru i pričao, umesto da montiram kameru na stalak, pomeram i proveravam je li sve u kadru, i radim, i još se koncentrišem na objašnjavanje.
   Očigledno da nisam dobar pregovarač – nula bodova. 🙂
   Tako da uglavnom radim sam, kad šta stignem, uz redovan posao vezan za računare. 🙂
   Jagoda na šlagu torte su tehnički problemi sa opremom za snimanje koje sam imao prethodnih meseci. Dobra oprema za snimanje je dosta skupa, a pošto želim ostati nezavistan i objektivan, pregovori o eventualnim sponzorstvima idu dosta teško (u suštini insistiram samo na tome da govorim isključivo ono što mislim, i da obavezno spomenem i uočene bitne mane proizvoda).
   Zbog svega toga ne mogu obećavati nikakve rokove, ali svakako planiram i Nexus (generalno sisteme sa brzinama u glavi).
   Relja
 
 1. Gavrilo
  19/04/2021 u 14:10
  Relja pozdrav,
  Prvo bih pohvalio tvoj sajt i generalno sve što radiš! Stvarno je za svaku pohvalu, vidi se da radiš iz ljubavi sa željom da pomogneš i zainteresuješ što vise ljudi za biciklizam generalno, svaka čast!
  Moje pitanje kako do prednjeg amortizera? Ovako, imam cube aim sa točkom od 29 in. Prednji amortizer je mlo sr suntour xct i ima puno lufta i za zamenu je (kako su mi rekli u 2 servisa ovaj model ne može da se servisira). Problem je što je to amortizer sa v-brake kočnicama. Pretrazio sam sve domaće sajtove (što proizvođača, što sajtova za prodaju polovnih delova i svega sto sam uspeo da pronađem na google-u), servise (koji su rekli da su se trudili da mi nađu deo kako u maloprodaji tako i u veleporodaji) ali jedno veliko NIŠTA.
  Dalje, pokušao sam da pronađem deo na netu van Srbije ali nisam nešto uspešan…
  Prvo pitanje da li imaš neki site u inostranstvu za preporučiti gde mogu potražiti ovakav amortizer?
  Ukoliko i dalje ne pronađem deo šta je tvoja preporuka, definitivno da ubacim amortizer sa diskom. Ali, trenutno mi je ručica menjača i kočnice 2 u 1, da li da idem na disk sa sajlom ili da sve menjam na hidrauliku. Kakva su tvoja iskustva sa disk kočnicom na sajlu? Ovo bi bilo ozbiljnije ulaganje: ručica menjača, ručica kočnice, sajla, bužir, disk, kočiona čeljust, nabla (za disk), žbice kao i ruke da se sve to uradi, da li sam dobro nabrojao sta mi sve treba?
  Bio bi tih zahvalan za bilo koji predlog sugestiju šta da radim i kako da rešim problem… Mogu i navratiti do tvoje garaže da uživo vidiš bicikl i daš mi neki savet, ako imas vremena i živaca za tako nešto?
  Hvala unarped,
  Pozdrav Gavrilo
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   19/04/2021 u 15:07
   Pozdrav Gavrilo,
   Najbrže rešenje je da se uzme viljuška sa disk kočnicom – jer su proizvođači po svemu sudeći odlučili da moramo i ne nude ništa drugo. 🙂
   Mehaničke disk kočnice, poput Avid BB7, pa čak i nešto slabijih Avid BB5 su sasvim dobre. Radiće sa V-brake ručicom kočnice, pa se to onda ne mora menjati.
   U tom slučaju trebaće:
   – Nova viljuška (naravno).
   – Točak za disk, ili preplitanje postojećeg sa nablom za disk (u tom slučaju trebaće nabla, možda i nove žbice, a felna se može sačuvati ako je dobra).
   – Čeljusti disk kočnice i sam kočioni disk.
   Ako se ide na hidraučične disk kočnice, uz sve ovo trebaće i:
   – Ručica kočnice (obično ide u kompletu sa čeljustima, sa sve bužirom, tj. crevom).
   – Ručica menjača (pošto se u tom slučaju postojeća kombinovana ručica menjača i kočnice verovatno mora izbaciti… osim ako radi brusilica 🙂 ).
   Druga varijanta je da se uzima kruta viljuška sa nosačem za V-brake, veće dužine, tj. viljuška koja kompenzuje za dužinu amortizera (duža od “obične”) – kako se ne bi poremetila geometrija bicikla.
   Poput ove:
   viljuška za zamenu amortizera
   Živaca imam, samo je vreme problematično. 🙂
   Od nedelje sam najverovatnije posle 4 popodne u garaži – ali treba proveriti.
   Relja
 2. Nikola Bosnić
  19/04/2021 u 20:23
  Pozdrav Relja,
  trebala bi mi mala pomoć oko izbora novog bicikla 🙂
  Nakon mnogo godina tj. nakon dvoje dece i supruge došao je red da se i ja ponovim novim bajkom.Želim MTB jer planiram da se vozim po gradu i po Fruškoj Gori ,ništa ekstremno. Ono što se meni svidelo na oko, a na žalost ništa se ne razumem u odnos kvaliteta i cene, je ovaj bajk https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/mtb-bicikli/bicikl-scott-aspect-970-yellow.html
  E sad ono gde meni treba pomoć je tvoje mišljenje da li ovo vredi taj novac i da li bi ti imao preporuku za nesto bolje/kvalitetnije u tom cenovnom rangu. Zaista sam duduk za delove, kvalitet, cene ali mi marka bicikla ne igra ama baš nikakvu ulogu.
  U napred sam zahvalan na bilo kakvom savetu.
  • Relja
   19/04/2021 u 22:31
   Pozdrav Nikola,
   Ovih dana pišem vodič za kupovinu planinskog bicikla – nešto nalik već napisanom vodiču za kupovinu drumskog bicikla.
   Ne smem obećavati nikakav rok, pošto mi je haos ovih dana, ali cela prva tri poglavlja u tom članku o drumašima se u velikoj meri odnose i na planinske bicikle (gotovo sve sem preporuka za kupovinu iz 4. poglavlja).
   Možda uz članke o prednostima i manama disk kočnica, kao i prednostima & manama amortizera.
   Na brzinu gledajući oglase i ponudu, rekao bih da ovaj Polar Tsunami daje nešto bolji odnos plaćeno-dobijeno… ako ga zaista imaju na stanju, sa ramom u odgovarajućoj veličini.
   Naravno, zbog više klase delova, i održavanje će biti skuplje i nešto zahtevnije, tako da nije baš 100% win-win, što se kaže (o takvim stvarima sam “kukao” u prva 3 poglavlja članka o drumašima – situacija kod planinskih bicikala u suštini nije ništa bolja).
   Nadam se da ovo bar malo pomaže (i da ću do kraja meseca završiti planirani članak). 🙂
   Relja
 3. Nikola Bosnić
  21/04/2021 u 17:22
  Hvala Relja!!
  Pomaže, naravno da pomaže.
  Sačekaću članak o kupovini i u medjuvremenu ću listati sajtove i oglase.
  Još jednom, hvala na pomoći.
  Svako dobro!
 4. a9bfdd0e67b972158421d52698696dd3.jpg

  Luka Radovic
  22/04/2021 u 16:10
  Zdravo Relja, zanima me bicikl Mirage BICIKL POLAR MIRAGE COMP. Zanima me tvoje misljenje o ovom biciklu i da li bi mi ga preporucijo.Ili pak neki drugi po slicnoj ceni.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   22/04/2021 u 18:23
   Zdravo Luka,
   Za koju namenu (kakvu vrstu vožnje) se traži bicikl?
   Za koju visinu vozača?
   Vezano za Polar Mirage, pomogao bi mi link ka konkretnom modelu koji se razmatra (ako je nov).
   Relja
 5. a9bfdd0e67b972158421d52698696dd3.jpg

  Luka Radovic
  22/04/2021 u 19:12
  Vise namenski bicikl mi treba jer cesto idem i offroad i onroad.
  Moja visina je 189 Gledao sam da uzmem XL verziju.
  Link: https://planetbike.rs/biciklizam/bicikli/mtb-bicikli/bicikl-polar-mirage-comp.html
  Boja nije bitna.
 
 1. Vlada
  25/04/2021 u 11:08
  Poštovani Relja, zamolio bih vas za savet. Vršio sam neke izmene na biciklu pa sam tako stavio nov zadnji menjač, nove ručice menjača (kao i sajle) i nov lanac. Javlja se problem prilikom menjanja brzina, nikako ne mogu da naštelujem menjač, ne menja brzine kako treba, šta god sam pokušao ne daje rezultat. Menjač je Shimamno tourney SIS index, ručice menjača takođe Shimano tourney SIS index, lanac je KMC index. Sve tri navedene komponente su za 6 brzina. Jedino što meni pada na pamet da bi mogao biti problem je račna koja nije shimano već neki kinez. Šta bi po vašem mišljenju mogao biti problem i da li da kupim shimano račnu i promenim i nju?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Srdačan pozdrav.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   25/04/2021 u 12:32
   Pozdrav Vlado,
   “Ne menja brzine kako treba” je dosta širok pojam. Ono što mogu preporučiti je sledeće:
   1. Video objašnjenje kako menjati brzine (da se to eliminiše kao moguć uzrok problema)
   2. Video objašnjenje kako naštelovati menjače – sa svim detaljima, mogućim uzrocima problema i sl. Veoma dugačak, ali mislim da sam tu obuhvatio sve moguće kombinacije.
   Krenuo bih od pregleda postojećeg sistema, redom, kako sam objasnio na snimku, tj. eliminaciji potencijalnih uzroka problema.
   Lično izbegavam račne nižeg kvaliteta od najniže Shimano klase, ali ako račna ne šeta kada se pedala unapred, ako nema vidljivog lufta, ne verujem da je do nje problem (naravno, ništa nije nemoguće, možda su lančanici urađeni iznenađujuće loše, van standarda).
 2. 52d1e6211ffa5ed102da15eed9c71ba4.jpg

  . Irza
  01/05/2021 u 02:53
  Pozdrav… Imam cestovno biciklo s kontta kocnicom i tri brzine i unutrasnjim. Sistemo mjenja ja brzina ima neka osovinica s navojem koja se zavije u unutrasnjis nabe ta osovinica se veze na lancic a lancic ima ba sebi nastavak koi se navija na sajlu joja ima navoj na sebi sad ta sajla mi je duga kako je mogu skratit kad su zi nastavci fiksni vezani sa sajlu i lancic a mjenjac je torpedo….
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   01/05/2021 u 07:32
   Da li se stoperi bužira na ramu mogu pomerati ako se olabave? Ako da – na taj način se podešava zategnutost saje.
   Zatezanje se radi sa menjačem u 3. brzini – kada je sajla najopuštenija.
   Ako je sistem drugačiji, obično postoji način da se sajla fiksira na taj deo sa finim navojem – pa se na tom mestu može popustiti, ili zategnuti.
   Taj navoj na sajli staviti da je otprilike na sredini kada se inicijalno zateže sajla (da može i da se zateže, i da se popušta).
   Fino štelovanje se, nakon toga, radi sa menjačem u 2. brzini.
   Treba naštelovati tako da “osovina” koju taj lanac povlači tek-tek izviruje kada se gleda od gore, kroz rupu na matici za zatezanje (pričvršćivanje) zadnjeg točka (ili sa strane, u zavisnosti od toga kako matica “stane” kada se zategne.
   Kad se sve podesi kako treba, stegnuti kontra-maticu na tom delu sa navojima, da se ne bi pomeralo samo od sebe.
 3. 52d1e6211ffa5ed102da15eed9c71ba4.jpg

  Mirza
  01/05/2021 u 13:50
  Hvala nna odgovoru… Ali sajla je fiksna ne znam kako da objasnim ali na kraju je zaletovana ili navarena za taj navoj A lancic je vezan za osovinicu pa se lancic i sajla navrne i tako spoje jedno za drug kad sam promjenio volan ta sajla mi ke postala duga za nekih 5.6 cm postavio bih vam sliku kako to sve izgleda ako je moguce
 4. 52d1e6211ffa5ed102da15eed9c71ba4.jpg

  Mirza
  01/05/2021 u 23:05
  https://postimg.cc/YLcjWS8Z/000341a9 mislim da sam tu uslio postavit sliku
  https://postimg.cc/DmFSnSJ4
  https://postimg.cc/8Jxfm4ky
 5. a71a6945947eafa19089e90957f9ec71.jpg

  Nikola Vicentijevic
  02/05/2021 u 12:32
  Poštovani Relja,
  Moje ime je Nikola,trazim novi bicikl pošto je moj u prilično lošem stanju.Koristim bicikl povremeno za vožnju sa prijateljima,većinom Offroad ali i on-road.Moja visina sa 24 godine je 192 a težina 84 kilograma.Kompanija ili vrsta bicikla mi nije previse bitna ali poželjna vrsta bicikla bi bila MTB ili Hybrid.Budžet mi je oko 30 hiljada nije mi problem dodati 2 do 5 hiljada dinara ako je bicikl dosta bolji i kvalitetniji.Voleo bih čuti tvoju preporuku za bicikl u ovom cenovnom rangu.
  Zahvaljujem, Dusan.
 
 1. Mirza
  02/05/2021 u 18:28
  Puno vam hvala… nadam se da cu uspjet naci ove dijelove koji mi fale do sad sta sam god trazio za ovo biciklo bilo je da je biciklo staro i da njema djelova za njega u BiH
 2. 800a549213656cd26c79e6791c35dae7.jpg

  Драган
  04/05/2021 u 11:42
  Здрави дали знате ко у Новом Саду сервисира shimano naxus 7 брзина хвала.
 3. bf444e935128c1e614243fcb21c40c04.jpg

  Milan
  04/05/2021 u 16:54
  Zdravo
  Trazim biciklu tipa MTB do 45000 hiljada neke preporuke?
  Visok sam 187 i tezak 78 KG.
  Bicikla bi se koristila za grad i za selo.
  Hvala
 4. 800a549213656cd26c79e6791c35dae7.jpg

  Драган
  04/05/2021 u 17:03
  Хвала Реља
 5. bf444e935128c1e614243fcb21c40c04.jpg

  Milan
  05/05/2021 u 12:30
  Hvala na odgovoru.
  Ali mi budzet ne prelazi navedenu cenu.
  Da li ima nekih polovnih bicikla za tu cenu da se kvalitetniji?
  Nemoras traziti oglase nego samo ime pa cu ja traziti.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   05/05/2021 u 13:53
   Za taj budžet, i od novih i od polovnih, jedino ovako nešto:
   MTB za ispod 400 evra.
   Pošto je čak i kod polovnih dosta loša ponuda za ispod 400 evra. Barem ono što sam ja uspevao naći ovih dana.
 
 1. Nemanja
  09/05/2021 u 14:13
  Zdravo,
  Zanima me sta misliš o Rog Senioru.
  Visok sam 187, 65kg.
  Da li može na njega kasnije da se stavi neka novija patrona pogona?
 2. a4f6691068906faa17c12c028add91f0.jpg

  Marko
  10/05/2021 u 12:16
  Poštovani Relja,
  Imam pitanje koje sam okačio i na forumu 2bike, al bih želeo da čujem i Vaše mišljenje.
  Naime, nov sam pri kupovini bicikla i želeo bih da uzmem jedan za sebe da imam u gradu da vozim.
  Želeo bih da kupim polovan bicikl, ali sam načuo priče da oni mogu biti ukradeni i da ja nakon kupovine mogu biti kao odgovorno lice koje je ukralo taj bicikl.
  Da li je ovo istina? Ako jeste, kako to izbeći i koliko često se zapravo tako nešto zadesi?
  Takođe, gledao sam uglavnom bicikle na oglasima kod sajtova kao što su kupujemprodajem.com.
  Verujem da oni imaju manje šanse da su ukradeni, nego bicikl sa neke pijace u gradu.
  Za bilo kakvu pomoć i savet bih vam bio zahvalan.
  • Relja
   10/05/2021 u 12:36
   Ćao Marko,
   Nisam pravnik, tako da ovo uzeti sa ogradom, tj. “koliko sam ja upoznat.”
   Postoji institucija “savesnog kupca.” Prosto rečeno:
   ako roba nije sumnjivo jeftina, ili ne postoje druge sumnjive okolnosti, kupac te robe ne može znati da je ukradena.
   U tom slučaju kupac ne snosi krivičnu odgovornost – ali i dalje mu se može oduzeti roba i vratiti zakonitom vlasniku, a on se posle može slikati (u Srbiji, privatna tužba prodavca za odštetu je piši-propalo).
   U praksi, realno su male šanse za probleme u tom smislu, svodi se sve na savest – ko sa čim može mirno da spava.
   Sad, kod nas se bicikli srednje i više klase, koji novi koštaju od 1000 evra (pa na više, je li), često prodaju u pola cene novog, čak i kada su svega godinu-dve dana stari.
   To bi značilo da je neko taj bicikl prodao našem preprodavcu, ovaj ga dovukao u Srbiju i prodaje ga po datoj ceni, uz zaradu. Da li stranci prodaju godinu-dve stare bicikle za 1/3, ili 1/4 cene kupovine?
   Ne znam.
   Druga varijanta su bicikli koji traže puno ulaganja. O tome sam pisao u članku: Polovni (jeftini) “bicikli iz Nemačke”
   Takvi bicikli, u takvom stanju, se često mogu dobiti besplatno, samo da stranac ne brine o recikliranju i rešavanju tog bicikla.
   Često završe kod nas na tržištu za tipa 50 do 200 evra (u zavisnosti od izgleda, opreme i sl.).
   Što se tiče pijace i oglasa:
   U Novom Sadu mnogi ljudi koji prodaju bicikle na najlon pijaci i sl, oglašavaju te bicikle po kupujemprodajem, 2bike berzi i sl.
   Ima i dosta preprodaje. Jedan donese gomilu bicikala, proda ih na veliko, a onda drugi (pre)prodavac to nudi na pijaci, ili preko oglasa (jedno ne isključuje drugo).
   Lično izbegavam bicikle koji su “sumnjivo jeftini.” Sve preko toga je nemoguće skontati – ipak je to posao za policiju, ne za kupce.
   Inače, ne pamtim da me je neko zaustavio da pogleda i proveri bicikl je li kraden, da li se traži.
   Relja
 3. Nikolina
  20/05/2021 u 19:45
  Postovanje, imamo dete 3,5 godine ne hoda ali vozi triciklic skoro je naucio pa je presrecan. Trebaju nam pedale sa pojasevima, videli smo kod tebe na sajtu da li bi mogao da nam pomognes.
 4. Pedja
  02/06/2021 u 17:55
  Zdravo Relja, sta mislis o Kross Level 3.0 3×9 ( 2018 ) 27.5. konkretno ovaj
  https://www.kupujemprodajem.com/
  bicikli/mountainbike/kross-level-3-0-3×9-2018-27-5-m-size/oglas/116891562
  i Kilimanjaro Alu Mission 29R ( 2020 )
  https://www.kupujemprodajem.com
  bicikli/mountainbike/kilimanjaro-alu-mission-29r-2020-l-size-novo/oglas/117284399#photoBig
  Gledam da uzmem bicikl u ovom cenovnom rangu uglavnom polovne i da li bi imao neku preporuku?
  Gledao sam i KTM Chicago ali nema velicine za mene a da je u BG ili okolini od 100 km.
  • Relja
   02/06/2021 u 19:37
   Ćao Pedja,
   Svaki ima prednosti i mana. Bicikli su različitih veličina ramova, a i opreme (jedan ima V-brake, drugi disk kočnice, na primer).
   Trudio sam se objasniti suštinu u članku “Koji MTB da kupim?
   Spram toga ostaje da svako za sebe izvaga šta je najbolje rešenje za njega/nju.
   U članku sam dao neke preporuke (za različite budžete i namene), i trudio se objasniti suštinu – šta kako utiče na šta, šta gledati i sl.
   Sa idejom da pomognem ljudima da sami za sebe procene.
   Ako se kupuje polovni, ima još jedna bitna stvar o kojoj sam pisao: pregled stanja bicikla pre kupovine.
   Tu isto teško mogu pomoći preko slika na oglasu. OK, za Cross vidim da je imao pad na strani menjača, pa bih tu gledao je li zadnji menjač stoji pravo (vertikalno) na dole, ili je ukošen.
   I proverio bih kako menja brzine pozadi (mada to svakako treba proveriti na biciklu pre kupovine, kako sam pisao u članku).
   Relja
 5. Vukašin Stanković
  07/06/2021 u 12:49
  Poštovani Relja,
  Dosta sam čitao i gledao klipove na temu bezbednosti bicikla na vašem sajtu i yt kanalu, stoga sam odlučio da kupim rasklopivu bravu modela Tonyon usled nedostatka novčanih sredstava za neku viseg ranga kao sto je Abus Bordno npr. Međutim poučen nekim losim iskustvima a i svega onoga sto sam pročitao i video na internetu, mislim da to nikako nije dovoljno da zaštitu bicikla.
  Razgledajuci oglase na internetu naišao sam na alarm za bicikl, i pomislio da bi to možda bila prava stvar. Pogledao sam vise modela, ali nijedan mi ne uliva poverenje, imam utisak da se veoma lako može izmanipulisati njime. Zanima me kakvo je vaše misljenje o alarmu za bicikl i da li možda imate iskustva s njim. Takodje koje bi bile moguce alternative za tako nesto, kao npr. neki GPS tracker ili ipak jos jedna brava ili lanac?
  Bicikl ne vezujem često osim kada odem do studentske menze na nekih 15-20min, ali uskoro planiram da radim dostavu hrane pa ce to verovatno biti dosta češće.
  Bio bih zahvalan na bilo kakvom odgovoru i savetu.
  Srdačan pozdrav,
  Vukašin Stanković
  • Relja
   14/06/2021 u 17:11
   Ćao Vukašine,
   Za GPS sam već odgovorio na YouTube kanalu, pa ću taj deo samo copy/paste:
   Da se ogradim u startu: nisam još ni jedan testirao.
   Takve stvari postoje za automobile, rade preko GPS-a, i za to su prilično dobri, pouzdani.
   Ne znam kakvi su konkretni modeli koji se prodaju za bicikle.
   Neki koje sam viđao rade preko Bluetooth-a, i ostalih “lokalnih” mreža, što traži da u dometu postoji telefon koji to podržava.
   Mislim da su oni sa GPS prijemnikom i svojom SIM karticom, barem u teoriji, puno bolje rešenje – dovoljno je samo da je uređaj u dometu mobilne mreže (i da je napolju, zbog GPS signala). Kod njih je najveći problem briga oko baterije.
   Vezano za alarme:
   Kolege su moj motor, od preko 200 kila, sa sve uključenim alarmom, preneli nekih 50-ak metara dalje, jer su neki majstori došli da kopaju nešto na ulici.
   Niti sam ja čuo alarm, niti je iko od prolaznika pitao šta se dešava.
   Tako da lično nemam baš nekog poverenja u alarm. Ako je na slabom lancu, koji se seče – verovatno je samo za nijansu bolje od slabog lanca koji se lako seče a nema alarm, ali mislim da je više maltretiranje (ako neko pomeri slučajno bicikl, vezuje pored svoj i sl.), nego što nešto puno pomaže za bezbednost (opet – moje mišljenje, na osnovu mog iskustva).
   Puno više poverenja imam u dobar lanac, nego u osrednji, ili slab, sa alarmom.
   15-20 minuta:
   Ja da kradem bicikle, čekao bih da vlasnik uđe u neki objekat. Onda znam ko je vlasnik, od koga treba da bežim, a i znam na koju stranu da gledam dolazi li.
   Za slabije lance i sajle je dovoljno par sekundi sečicama.
   Za one koji traže više cimanja, gledao bih lakše mete, ne bih se mučio sa brusilicom, ili testerom (inače, 20 do 30 minuta je dovoljno za većinu lanaca, ako se ima dobra ručna testera i malo se čovek oznoji 🙂 ).
   Za posao dostavljača bih tražio dobar lanac (oko 100 evra za kršten Abus, sa karikama debljine 10 mm), jer omogućava vezivanje za šta god je pri ruci (najfleksibilniji je), teže se seče brusilicom (jer landara), a dovoljno je jak za većinu sečica koje koriste novosadski lopovi (ne znam za druge gradove).
   Dobar lanac (ili druga vrsta brave) je puno bolji od dva, ili tri loša (nemogućnost sečenja sečicama, naspram “posla” od 3 puta po 3 sekunde).
   Dva dobra lanca, ili dobar lanac i dobra potkovica (lično preferiram folding brave za tu dodatnu zaštitu – lakše ih pakujem i nešto su fleksibilnije od potkovice) su naravno puno bolji, ali više loših lanaca nije neka zamena za jedan dobar.
   Dobar prijatelj je relativno skoro iskusio da jako ružan i jeftin bicikl nije bezbedan sa jeftinim (lošim) lancem. Ne znam jesu li za njegov bajs mogli dobiti 20 evra, ali to je dobra satnica za sekund posla (ko voli time da se bavi).
   Voleo bih da nađem jeftin, a dobar lanac, ili bravu. Čim pronađem tako nešto, pisaću o tome na sajtu, da znaju ljudi. Do sad nisam uspeo.
   Surovo je – skupi su dobro bicikli, skupe su dobre brave, a kod nas se baš dosta krade.
   Ovo je otprilike najjeftinije rešenje koje iole valja:
   https://fanatic.rs/u-lock-abus-facilo-32-150hb-230-ush32-brava-za-bicikl-sa-kljucem.html
   Najpovoljnije cene tih Abus brava sam našao u novosadskoj prodavnici Tempus (sajt nikako da srede kako treba 🙂 – ali cene brava su dosta povoljnije od onih u biciklističkim radnjama).
   Relja
 
 1. Ivan Boskovic
  07/06/2021 u 19:10
  Pozdrav Relja,
  Planiram da zamenim prednji menjac na drumasu i da od ravnog pravim krivi volan sa samaraljkama.
  Buni me koja je razlika izmedju shimanovog prednjeg menjaca Claris 2400 i R2000.
  Pogon na mojoj bicikli je Shimano Claris FC-2450, 50X34T. Zadnji menjac je https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/alivio-m4000/RD-M4000.html
  Planiram da stavim ove samaraljke https://bikesport.rs/shop/rucice-menjaca-kocnica-shimano-2400-st-2400-8×3-brzina-inner-shift-cable-2000-1700mm-outer-casing-sp41-600-600-300mm-black-brake-cable-670-800-1400-1250m-sm-sp18-m5-ind-pack/ i prednji menjac Claris 2400.
  E sad, da li bi to sve radilo kako treba, s’obzirom da su samaraljke iz serije R2000, a prednji menjac iz serije 2400 a i pogon nije iz serije R2000. To jest da li je preporucljivo mesanje serija R2000 i 2400 uopste? I sta biste mi Vi preporucili kao najbolju opciju?
  Hvala Vam unapred
  Ivan Boskovic
 2. cfc3b8fdc79ef5be0b7357a8b18da2e4.jpg

  Pera
  25/06/2021 u 05:39
  Poštovani,
  Namera mi je da počnem da se bavim dostavom po Beogradu (Glovo, donesi.com ili slično) i zanima me da li biste imali neki bicikl za preporuku u cenovno rangu od oko 400 do 450 evra najviše ili bar koju biste vrstu bicikala preporučili za takvu vožnju – malo put, malo trotoar, kroz park, uz/niz ivičnjake i slično?
  Izvinjavam se ako ova tema već postoji i u tom slučaju bih zamolio neko ako može da mi pošalje link pošto na telefonu nije htelo da mi dozvoli mogućnost pretrage sajta.
  Hvala unapred!
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   25/06/2021 u 08:02
   Ćao Pero,
   Preporučio bih ovako nešto (bilo taj, bilo tog tipa):
   https://bicikl.bikegremlin.com/13820/treking-bicikl-kupovina/#6
   Lično vozim nešto slično tome, ali sa frikcionim ručicama menjača, koje daju dosta veću robusnost, ali se danas mogu naći samo kao polovne.
   Dakle treking tip bicikla, bez amortizera, disk kočnica i previše brzina (tj. bez neke “egzotike”), ali sa tri lančanika napred kako bi se i pod teretom, kada stigne umor, moglo pedalati uzbrdo.
   Takav bicikl omogućava montiranje blatobrana i pak tregera, koji mogu dosta olakšati posao (blatobrani omogućavaju suve gaće čak i kada je asfalt mokar, a bez njih ne mora ni kiša padati da bi čovek bio mokar).
   Kvalitetna prednja kočnica (sa sve dobrim paknama, tipa Shimano Deore) i ručice kočnica su svakako preporučivi.
   P.S. Meni pretraga radi na telefonu. Ne znam u čemu je problem. 🙁
   Relja
 3. Pera
  25/06/2021 u 17:55
  Hvala na odgovoru,
  Da li mislite da je bolje gledati nov kao taj TREK FX 1 ili polovan TREK FX 3 na primer
  (https://www.2bike.rs/cikloberza/mal...y-turing-10/trek-fx3-2021-novo-l#.YNX7Cvm4SDY)
  koji ste takođe preporučili u toj objavi ili možda nešto treće polovno?
  P. S. Što se pretrage tiče možda je do ne ažuriranog pretraživača, na jednom pretraživaču ne radi na drugom radi, pa i još neko ako mu ne bude radilo, da zna, da proba.
  • Pera
   25/06/2021 u 17:57
   P.P.S. Izvinjavam se, slučajno sam objavio kao novu temu odnosno novo pitanje. Nisam primetio da nisam označio da je odgovor.
   Hvala još jednom!
  • Relja
   25/06/2021 u 20:00
   Polovan koji je u pola cene novog, a u sjajnom stanju je odlična stvar.
   Samo je pitanje u kakvom je zaista stanju – tome sam posvetio više članaka i videa (o pregledu polovnog bicikla).
   S tim što taj polovni ima hidraulične disk kočnice – sa svim prednostima i manama istih.
   P.S.
   Ima neki problem sa pretragom – uspeo sam re-kreirati situacijiu.
   Na nekim stranicama, nekad neće da se otvori.
   Radim na re-dizajnu sajta, pa ću se i time pozabaviti.
  • Relja
   02/09/2021 u 12:16
   Ćao Pero,
   Kao što sam i rekao, privodim kraju redizajn sajta.
   Jedan od važnijih prioriteta bilo je i sređivanje pretrage da radi pouzdano i na svakoj platformi (mobilni, tablet, računar…).
   Trebalo bi da je sada upotrebljiva. 🙂
   Više o redizajnu sajta sam pisao na I/O gremlin sajtu u članku:
   Redizajn sajta i BikeGremlin brenda
   Relja
 4. Luka
  06/07/2021 u 16:54
  Zdravo Relja, sta mislis o Ktm Ultra Fun modelu,konkretno ovom
  https://www.kupujemprodajem.com/
  /bicikli/mountainbike/ktm-ultra-fun-3×9-full-deore-xl-vel/oglas/119158778
  Takodjer ovaj.
  https://www.kupujemprodajem.com/
  /bicikli/mountainbike/ktm-ultra-style-special-model-kao-nov/oglas/118727861
  Gledam da uzmem bicikl u ovom cenovnom rangu uglavnom polovne i da li bi imao jos neku preporuku a da nije vec u clanku “koji mtb da kupim”?
  • Relja
   07/07/2021 u 12:16
   Ćao Luka,
   Prvo što sam primetio je da su veličine ramova ta dva bicikla veoma različite.
   Kako sam pisao u člancima o kupovini – to je prva stvar koju treba proveriti, idealno po tabelama proizvođača (guglanjem za taj model).
   Ako je ram prevelik, ili premali, sve pada u vodu.
   Onaj Ultra Fun deluje kao da je u boljem stanju i da ima bolji (ili manje loš) amortizer.
   Izgleda kao da su na oba točkovi od 26″, sa svim prednostima i manama takvih točkova
   (opširnije na: 26 vs 27,6 vs 29″ točkovi, prednosti i mane)
   Relja
 5. Relja
  09/07/2021 u 10:08
  Ivica pita:
  Pozz Relja; nasao sam jeftino treking biciklo sa manje ostecenja. Treba zamjeniti zadnju felgu i cijeli srednji pogon zajedno sa BB. Oprema je pozadi alivio 8 brzina. Problem je sto sam kupio felgu sa 9 brzinskom kasetom; je li moguće prebaciti kasetu? I drugo pitanje; kad vec mijenjam stavio bih Hollowtech pogon; nasao sam fc 470 za 30e i pise da mu je duljina 121 mm; moj bb cetvrtaljka je 122mm?
  Odgovor:
  Ako glava prihvata kasetu za 9 brzina, na nju će moći stati i kaseta sa 8 brzina
  (opširnije u članku o kompatibilnosti zadnje nable).
  Što se tiče patrone – treba nabaviti odgovarajuću Hollowtech II patronu.
  Pod odgovarajuća mislim prvenstveno na navoj u školjki patrone pogona.
  Na mnogim biciklima danas je britanski navoj, ali ne na svim.
  Opširnije o tome je u članku o standardima patrona pogona.
  Većina Hollowtech II patrona pasuju na širine školjke od 68 i od 73 mm,
  samo se različit broj spejsera montira (dolaze sa patronom najčešće).
  Kod Hollowtech II sistema se linija lanca podešava pomenutim spejserima, a ne dužinom osovine.
  U tom smislu dužina osovine na Hollowtech II pogonu nije bitna,
  osim ako se radi o nekom veoma širokom MTB ramu, koji traži odgovarajući MTB pogon,
  ali to nisam još video na treking ramovima – ne bi trebalo da je problem.
  U krajnjem slučaju može se izmeriti širina školjke patrone pogona na ramu.
  Ako je 68, ili 73 mm – osovina će biti OK, a najverovatnije je u pitanju britanski navoj.
  Ako je 70, onda postoji verovatnoća da se radi o italijanskom navoju.
  Ukoliko je potrebno – video sa objašnjenjem šta se meri i kako se razlikuju italijanski i engleski navoj.
  Relja
  • 2487bccc7223b4026c7f98a97ed792d4.jpg

   Ivica
   09/07/2021 u 16:56
   Stavio sam vec kasetu na felgu legla je. Samo ne znam hoce to funkcionirati. Pogon koji sam nasao je Hollowtech 1; i 121 je mm. Originalna patrona je 122.
  • d693f26dcd2fedd28dfc1ad7a66e01a2.jpg

   Relja
   09/07/2021 u 18:44
   Što se kasete tiče – ako je sve montirano i naštelovano kako treba, ne vidim zašto ne bi radilo.
   Po pitanju pogona – dužina osovine na četvrtku nije vezana za dužinu osovine za Hollowtech II,
   više je to vezano za raspored spejsera.
   U suštini bi to trebalo da radi – detalje sam se trudio objasniti u prethodnom odgovoru.
   Relja
 
 1. Milan
  11/07/2021 u 14:08
  Zdravo Relja gledam u proteklo vreme da uzmem polovan bicikl za ispod 300 evra gledao sam vecinom polovne naso sam par komada koja mi se svidjaju. Zeleo bih da cujem tvoje misljenje o konkretno ovim biciklama.
  https://www.kupujemprodajem.com/
  /bicikli/mountainbike/wheeler-usa-alu-bajk-3×9-xt/oglas/119489029
  i ovaj.
  https://www.kupujemprodajem.com/
  /bicikli/mountainbike/stevens-m6-six-3×9-deore-l-size/oglas/119212710
  Oba rama mi odgovaraju. sobzirom sa sam visok 1.82
  Pogledao sam par vasih clankova i odlucio sam ovako nesto da uzmem.
  Da li su ovakvi bicikli konkretno ok za ovu cenu i da li vredi pogledati ih.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   11/07/2021 u 18:53
   Ćao Milane,
   Kada me pitaju za cenu, najsigurnije mi je uputiti ljude na proveru koliko takav bajs košta nov,
   pa to uporediti sa cenom polovnog koji se razmatra, uz uzimanje u obzir stanja bicikla
   (što se obično koliko-toliko precizno vidi tek kada se bicikl uživo pregleda i utvrdi treba li nešto menjati i sl.).
   Onako ugrubo: po aktuelnim cenama, rekao bih da te cene nisu preterano visoke (a ni preterano niske).
   Od ta dva bih se odlučio za onaj koji mi bolje leži pri probnoj vožnji, ako su oba u dobrom stanju.
   Ako nisu – gledao bih koji je u boljem stanju (koji traži manje ulaganja) – naravno ako odgovara pri probnoj vožnji.
   Relja
 2. 3acfcc62897d1394924137f9a87c80b2.jpg

  Ivan
  11/07/2021 u 15:11
  Poštovani,
  vozim drumski bicikl i s’ tim u vezi interesuje me da li bi i koliko dobio na brzini ako bi umesto sadašnjeg prednjeg prenosa SRAM 50-39-30 i zadnjeg shimano 105 sa 10 lančanika: 11-25, stavio ultegru R8000 sa prednjim prenosom compact 52-34 ili 36 i zadnjim sa 11 lančanika: 11-28T?
  Ja vozim sa prosečnom kadencom 80-90 i snagom oko 200 kw na sat vremena.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   11/07/2021 u 15:46
   Ćao Ivane,
   Najbolje je staviti oba setapa u gear calculator (link bi trebalo da otvori pomenuti setup – mada je interfejst dosta intuitivan pa se može i samostalno kombinovati po želji), pa videti koji rezultuje manjim ukrštanjem lanca pri brzinama kojima se obično vozi, sa kadencom koja se koristi.
   Uz napomenu da nisam siguran da je 52-34 dobra kombinacija – tu je prevelika razlika u broju zuba da bi menjanje brzina išlo glatko.
   Puno češće kombinacije su 50-34, ili 52-36 i slično.
   Prednost dubla je nešto manje brige oko ukrštanja lanca, ali pogotovo kod tih modernih “compact-dublova,” sa modernim kasetama koje kreću od 11 zuba, dešava se problem da je velik lančanik prevelik za vožnju po ravnom bez ukrštanja lanca (na najveća 2-3 lančanika pozadi), dok je prednji lančanik premali, te se poravnom sa njega vrte najmanja dva pozadi (opet dosta ukršten lanac).
   Kaseta tipa 14-32, sa pogonom 53-39 bi imala puno više smisla u praksi, ali takve kasete su teška egzotika, dosta skupe (da kreću od 14 zuba) i retke, vode se kao juniorske.
   Isto važi i za dubl pogone tipa 46-30.
   Naravno, ako je čovek u dobroj fizičkoj formi i može držati brzinu od preko 30 km/h po ravnom bez problema, onda je 50-34 sa 11-25 kasetom sasvim dobar izbor.
   U protivnom, mislim da tripl ima svojih prednosti i ne bih ga menjao bez preke potrebe.
   To je bar moje mišljenje, na osnovu mog iskustva.
   Relja
 3. Momcilo
  14/07/2021 u 11:09
  Pozdrav @Relja .
  Interesuje me da li je moguce na Ultegra standard pogon 53/39 staviti semi compact 52/36 zupcanike bez zamjene pogona? Mislim da je dijametar kod standarda 130 mm a kod semi compact 110mm. Digao sam zadnju kasetu na 11/30 ali i dalje imam problem sa kadencom na brevetima i vecim usponima.
  Hvala unaprijed.
  • Relja
   14/07/2021 u 12:00
   Ćao Momčilo,
   Ukratko:
   Standard i compact lančanici se ne mogu kombinovati na istom pogonu.
   Na pogon sa BCD od 130 mm neće stati lančanik manji od 38 zuba.
   Opširnije:
   Posvetio sam ceo članak standardima montiranja prednjih lančanika.
   Tu sam objasnio šta treba meriti i šta je važno da bi se znalo pasuju li, ili ne (videti i napomenu za Ultegra “11-fazne” prednje lančanike).
   Vredi razmotriti MTB kasetu sa 34 zuba (tipa 12-34) – što je lakše, ili teže “spakovati” u zavisnosti od vrste freehub-a točka, kao i šiftera & menjača.
   Video – naše budženje 11-fazne MTB kasete na drumski bajs. 🙂
   Relja
 4. 33d9558e7100aa94ae44153a01fb7591.jpg

  Goran
  19/07/2021 u 14:12
  Šta bi pre preporučio? Scott aspect 940 https://planetbike.rs/bicikl-scott-aspect-940-granite.html ili capriolo 9.5? I razlog zbog čega. Unapred Hvala
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   19/07/2021 u 15:27
   Ćao Gorane,
   Capriolo Level 9.5 ima nešto bolje kočnice i viljušku. Bolju opremu generalno.
   Kao i širi raspon prenosnih odnosa (3×10, naspram Scott-ovih 2×9 sa 36-22 lančanicima kojima može zafaliti “brzine” na blažim nizbrdicama).
   Scott ima nešto bolji ram.
   Ako bih morao birati jedan od ta dva, a estetiku stavim po strani, izabrao bih Capriolo.
   Deluje mi da se tu manje novca daje na ime brenda, odnosno da se više dobija od opreme.
   Uz upućivanje (za svaki slučaj) na dva članka koja sam pisao na ovu temu:
   Koji planinski bicikl (MTB) da kupim?
   Nov MTB za ispod 400 evra (jeftina kupovina)
   Relja
 5. 33d9558e7100aa94ae44153a01fb7591.jpg

  Goran
  19/07/2021 u 15:40
  Sajt sam pročitao nekoliko puta uzduž i popreko. Neke stranice su mi stalno otvorene. Hvala na odgovoru
 
 1. Krešimir
  19/07/2021 u 21:23
  Pozdrav!
  Pojavio mi se problem sa prednjom osovinom ….šuplja, QR.
  Navoj je stradao i locknut više ne drži konus. Kupio sam odmah novu zamjensku, standardnu 9×108 , mislio staviti “stare” konuse na nju ( zbog prašinara) ….. i neugodno se iznenadim : ova moja je bila široka 10 mm.
  Radi se o nabli deore m525a …. kotače sam inače sam pleo, prvi put , pred koji tjedan , a kad sam podmazivao novu nablu, stvarno je dio navoja vrlo malo, ali čudno zapinjao…. nisam obratio pažnju i na kotačima sretno prešao oko 500 km. Jedne večeri primjetio sam da kao da ima malo lufta. krenuo servisirati – i ispalo da je navoj na osovini otišao, a izgleda da i na locknutu nije previše zdrav . (Inače, odavno ja konuse sebi sam servisiram i nikad problema)
  Kako ispada da bi novu osovinu s poštarinom platio koliko i cijelu nablu, zanima me da li ima smisla probati jedno od ova dva rješenja:
  a – Ostaviti normalnu 9×108 …. koju sam ipak za prvu ruku montirao …. U ovom slučaju izgleda kao ležaji nisu dovoljno zaštićeni od vanjskih utjecaja – konusi na toj nabli m525a imaju one metalne prašinare…. nisam uspio pronaći takve… Pitam se – ako bih rješio nekako te prašinare – da li je možda u tom slučaju drugačiji kut pritiska na kuglice zbog drugačije krivulje konusa i da li to može biti trajno rješenje ?
  b – Da li ima smisla da uzmem normalnu zadnju osovinu i otpilim ju nježno na 108 mm i stavim na nju konuse koje imam …. (momak u jednom od servisa/trgovina gdje sam tražio zamjensku osovinu mi je savjetovao da to ne radim ….bar dva druga mjesta su rekli nejasno da bi se to moglo probati, ali ti i svi ostali izgleda da nisu ni znali za taj standard ….=
  Unaprijed hvala
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   20/07/2021 u 20:50
   Ćao Krešimire,
   Ja sam uspešno izveo pomenuti “zahvat” skraćivanja duže šuplje osovine kako bi se mogla montirati na točak. U ovom slučaju je to bio točak za dečija kolica, ali princip je isti.
   Šta je važno imati na umu?
   1) Proveriti je li korak navoja identičan – pažljivim navrtanjem konusa na osovinu koja se planira koristiti.
   2) Proveriti jesu li navoji na kontra maticama (“lock-ringovima”) ispravni – njihovim navrtanjem na novu osovinu.
   Navoji kontra matica znaju da se oštete dosta lako, a tu nema puno navoja. Dok su konusi tu dosta robusniji.
   Ako su navoji oštećeni, moraće se tražiti nove kontra-matice, sa odgovarajućim korakom i prečnikom navoja. Kod kontra-matica je u suštini najvažnija debljina – da, zajedno sa eventualnim spejserima, debljina sklopa bude identična (zbog centriranosti felne, a i smeštanja unutar dropova, te ispravnog zabravljivanja QR iglom).
   3) Kada se sve nakompletira, poželjno je navrnuti neki stari konus i kontra-maticu na osovinu, pa to koristiti kao vođicu. Kada se rez završi, zavrnuti ih još malo, da se odmaknu od mesta reza, zatim blago, fino isturpijati rez (bez stiskanja) da se poravna, pa onda odvrnuti pomenute kontra matice i konuse – čime će se i navoji dodatno “ispeglati” koliko god je to moguće. Može se naneti malo masti na navoje pre nego što se počne sa odvrtanjem.
   Ukoliko je nova osovina sa navojem pune dužine, ili ima dovoljno navoja sa obe strane (čak i nakon skraćivanja), onda je dovoljno skratiti je samo sa jednog kraja. U protivnom, ako nema dovoljno navoja da se sa skraćene strane konus pomeri tako da stoji simetrično sa konusom suprotne strane, osovina se mora skraćivati sa obe strane.
   Ono što mi ne bi bio prvi izbor je korištenje uže osovine, sa drugim konusima.
   Zanima me zbog čega ne preporučuju zahvat. OK, bolje je nabaviti originalni deo, ali s obzirom na cene, računam da je “projekat” sada u fazi kada se u suštini nema šta izgubiti.
   Da li su u servisu imali neki bolji predlog (osim kupovine nove originalne osovine, što razumem)?
   P.S. Ako sam dobro razumeo, naručena je nova osovina sa sve konusima?
   P.P.S. Zanima me čuti konačni ishod “operacije” i eventualna zapažanja. 🙂
   Relja
 2. aa1a701315d98352071ec0c67c9e7979.jpg

  Krešimir
  22/07/2021 u 09:41
  Puno hvala na iscrpnom odgovoru …
  Stvar je u tome da sam obišao desetak bike shopova koji imaju servise u sklopu, u vrlo velikom gradu.
  Tek u onom zadnjem mi je vrlo mlad momak rekao ,”ah da znam …. shimano 10×108 …to bolje ne uzimati (kao da mu je to nenamjerno izletilo) …..može se naručiti iz bijeloga svijeta za oko 13 e +pp ”
  ….. tako je i bilo kad sam provjerio, ali teško se i nađe. On je taj koji je rekao da on ne bi rezao stražnju 10mm osovinu. Imao sam dojam da je skroz ok , da voli svoj posao i da vjerojatno prati šta je šta na tržištu . Ali, vjerojatno se još strogo drži PSa ….
  U radnjama prije te razgovarao sam većinom sa starim liscima. Svi odreda ljubazni, voljni pomoći , ali može biti da ne prate svaku novotariju , pa su se iznenadili isto kao i ja spoznajiom da ima 10mm prednjih osovina .
  Problem je i sa nestašicom dijelova, tako da u pola dućana čak nisu ni imali ikakvu osovinu.
  Bilo je prijedloga da nađemnegdje neke gumene prašnika pa da nataknem na 9mm konuse, informirali me da mija ideja da stavim 9mm konuse sa metalnim prašnicima sa pune osovine neće proći …. vjerujem da bi i oni rezali zadnju osovinu na goreopisani način da se nađu u ovoj situaciji.
  Momka iz zadnjeg dučana nisam niti pitao “Zašto” …. trebao sam …. ali bio sam već stvarno smoren.
  Toga jutra mislio da imam skroz rutinski mali popravak, a pretvorilo se u takvu potragu.
  Uža osovina sa drugim konusima mi je trenutno na biciklu. Ovaj mjesec nisam kod svoje kuće – sa sobom sam bio uzeo konus ključeve skoro pa slučajno – “šta ako sluuuuučajno zatreba na novim home-made kotačima”
  Izvesti ću operaciju rezanja kada se vratim, ovdje nemam alat ni prostor za to.
  Nisam ništa naručivao, ali to unekoj doglednoj budućnosti očito slijedi kada se konusi potroše.
  Ovi su kao novi, 500 km nisam još prešao.
  Navoj na konusu izgleda zdravo, za onaj na locknutu nisam siguran. Ne izgleda da ima većih oštećenja, ali lako se mogao bar malo “istupiti” . Vjerojatno ću ga zamijeniti da ne radi štetu na slijedećoj osovini.
  Vjerujem da konuse od standardne zadnje osovine inače ne bi valjalo stavljati ?
  Ove moje kuglice odoka izgledaju kao normalne 3/16″ …..konus bi trebao biti optimiziran za njih ?
  (Bolje da ih još izmjerim da i tu nisu neke egzotične stavili)
  Sada privremeno imam normalnu 9mm osovinu, nastojim bicikl ne voziti osim nužnih kraćih vožnji.
  Sve ide normalno, jedino što se QR ponaša malo drugačije. Kao da je kotač osjetljiviji na jačinu zategbnutosti.
  Ostavio sam lufta u ležaju, ali ako zategnem prejako dosta teže se vrti, ako zategnem na neku “normalu” – vrti se lijepo normalno …. prije nisam primjećivao tako usko područje optimalne zategnutosti.
  Možda bi bilo pametno nove kuglice uzeti kod “operacije ” ?
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   22/07/2021 u 10:46
   U bici industriji ima dosta marketinga i nagađanja. U posebnim člancima sam pisao o problemima QR sistema sa prednjom disk kočnicom. Verovatno je nekom palo na pamet da bi bila dobra ideja da se proba sa širom osovinom – mada nije osovina to što tu pravi problem. I eto nama novog egzotičnog patenta (ne mogu ni reći reč “standard” za to), sa svim komplikacijama po pitanju nabavke i kompatibilnosti delova. Super za prodajno odeljenje, loše za bicikliste i majstore.
   Inače, normalno je da se QR osovina manjeg prečnika više sabije kada se zabravi QR igla.
   Za prečnik kuglica nisam siguran – morao bih guglati na Shimano tehničkim stranama. Mada opet – “jedno dobro merenje je bolje od hiljadu stručnih mišljenja,” da se neskromno citiram. 🙂
   Sami konusi jesu profilisani da pasuju sa kuglicama i oblikom šolja za koje se nabla projektuje.
   P.S. Ključevi za konuse (a i žbice) mogu poslužiti za otvaranje piva, tako da je to uvek dobar izgovor da ljudi ne skontaju koliko sam nenormalan. Uvek ih treba nositi sa sobom. 🙂
 3. Krešimir
  03/08/2021 u 18:58
  Pozdrav !
  Evo, potrajalo je malo da se vratim kući, odmorim od bicikala i prihvatim posla …. uglavnom obavio sam to brzo i bez komplikacija.
  Umjesto originalnog locknuta za koji mi se čini da mu je navoj oslabio, stavio sam drugi, malo širi (4.5 mm umjesto 3) . Također sam stavio i malo užu podlošku (1.5 mm umjesto 2 ). Osovinu sam odrezao 1 mm dužu , tako da imam 4 mm izvan locknuta sa svake strane.
  Kuglice sam izmjerio – i …… bar su one normalne veličine . Silom prilika natukao sam oko 150 km sa zamjenskom osovinom – ne vidim ovako odoka da je naštetilo …. Mast se možda malo jače zaprljala nego bih očekivao za tako kratko vrijeme
  Probna vožnja slijedi malo kasnije večeras…
  Najgore od svega je što je Shimano u startu propustio napisati što je ugradio u nablu…
  Našao sam mjesta gdje se može kupiti osovina (sa svim konusima i locknutovima) , ali ni dalje nigdje točne dimenzije ! A cijena -2/3 cijele nable.
  Tako da…. nadam se da će možda nekome ova moja dogodovština pomoći u mudrijem odabiru
  P.S.
  Ključem za konuse ili nekom konvencionalnijom metodom, bio bi red da vam otvorim jednu hladnu za ovo 🙂
 4. b7d086f8125817db4af0a785141c2236.jpg

  reginald
  20/10/2021 u 09:40
  Postovanje Relja,
  Imam jedno pitanje vezano za desnu samaraljku “campagnolo athena”, a problem se manifestuje u sljedecem: prilikom saltanja, odnosno spustanja brzine na manje zupcanike kasete dolazi do nekontrolisanog prebacivanja-spustanja po 2, 3, 5…(kako kad) odjednom, odnosno prilikom jednog klika na samaraljki i potrebe da samo spustim za jedan zupcanik niže prebaci po nekoliko niže. Prilikom prebacivanja u veće zupčanike na kaseti sve uredno radi.
  Da li je ovaj problem moguće riješiti, ili je samaraljka “odradila” svoj posao i potrebno je mijenjati?
  unaprijed zahvalan
  S poštovanjem
  Reginald
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   20/10/2021 u 09:51
   Ćao Reginalde,
   Po opisanim simptomima prva stvar na koju sumnjam je nagomilana prljavština, ili/i skorena mast – koja sprečava da mehanizam na vreme zabravi nakon popuštanja.
   Prvo što bih probao je da dobro naprskam WD40 unutra, koristeći ga više kao “sredstvo za pranje i ispiranje” nego kao lubrikant.
   Ako to pomogne, onda vredi nakon toga podmazati nekim malo boljim lubrikantom – tipa MOTIP PTFE sprej i slično.
   Naravno – bicikl treba nagnuti tako da ne curi sprej po traci kormana, a i traku treba nečim zaštititi(tititit – kakva reč! 🙂 ) kada se ovo radi.
   Ako dobro ispiranje sa WD40 ne pomogne, moguće da je nešto unutar mehanizma oštećeno. Slaba, ili oštećena opruga, možda neki zubac i slično.
   Koliko znam Campagnolo zvanično prodaje rezervne delove za mnoge modele (barem su to radili, za razliku od Shimana koji smatra da se šamaraljke nikad ne kvare 🙂 ). Na žalost, rezervne delove nije lako naći ni napolju, a kod nas je delove za Campagnolo baš teško naći. 🙁
   Tako da se u praksi svodi na post, molitvu i WD40. 🙂
   Ko ima strpljenja, ako to ne pomogne, vredi svakako rasklopiti pa barem videti u čemu je problem – a onda ako treba zamena dela, polako, strpljivo, u potragu.
   Relja
 5. b7d086f8125817db4af0a785141c2236.jpg

  Reginald
  26/10/2021 u 19:06
  Hvala Relja
  Pokušacu i to
  Ali sve mi se čini da su zupci istroseni, jer ne spusta sa svakog isto…neke zupce preskoci, a na nekim uspije po jedan zub da spusti
  Hvala jos jednom na korisnom odgovoru, a ako ne uspijem sa “sprejevima” bacam se u potragu za dijelovima🙂
 
 1. Vladan
  05/11/2021 u 11:32
  Cao Relja,
  prvo hvala ti na odlicnim tekstovima, mnoge stvari si mi lako razjasnio i vreme skratio, a i zivce bogami dok sam dovodio bicikle u red 😁
  Imam 2 MTB stara 30god, Raleigh Technium i Trek 8000, na prvom su gume Schwalbe Smart Sam 26×2.1 sa kojima sam bio prezadovoljan, dok nisam na drugi MTB stavio Schwalbe Kojak 26×2.0 i otkrio čari slik guma 😄. Vozim 80% asfalt, 20% utabane staze, cesto ture po 50 kilometara. Zato sam odlucio zameniti Smart Sam gume za neke uze slik gume ali je pitanje koje? Razmisljam staviti Kojak 26×1.3 ali videh da si spomenuo da tako uske gume nisu dobre za 26′. Drugi favorit mi je Michelin Wild RnR 26×1.40, ona mi se manje dopada od Kojaka, jer nije savijajuca (Faltreifen/Folded) i ima duplo manje TPI, ali je malo šira i ima bolji odnos pritiska (2.5-6Bar, Kojak ima 4-6Bar). Tezak sam 85kg, Kojak ima nosivost 90kg, za Michelin ne znam, da li su ovo dobri izbori za moju tezinu? Znam da se nosivost deli na 2 tocka, ali ponekad zemlju dodiruje samo jedan tocak. Dakle tvoj savet Kojak 1.3 ili Michelin 1.4 ili me iznenadi sa trecim boljim predlogom 😄? (Bilo koji model, u Nemackoj sam) Hvala puno na odgovoru!
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   05/11/2021 u 14:09
   Ćao Vladane,
   Što se guma bez žice tiče (“folding”) – to je nebitno za performanse. Prednost im je nešto manja težina i što se lako pakuju – za slučaj da se na (duži) put nosi rezervna spoljna guma, za svaki slučaj.
   Vezano za dimenzije i nosivost, ja bih izbegavao gume uže od 47 mm (1,75″) za točkove relativno malog prečnika 559 mm (26″), pogotovo za teže vozače.
   Sad, s tim na umu, Schwalbe Marathon Racer su fenomenalne gume, ali previše uske. Ako je moguće naći model širine 47mm, ili širi (ni 2″ nije previše po meni) – onda idealno.
   Ako gume veće širine (tipa 2″) ne dolaze u obzir, vredi videti Continental Contact Urban (doduše ovaj je sa žicom, mada mislim da to ništa ne smeta).
   Ukoliko je i 50 mm širina prihvatljiva, gledao bih Schwalbe Marathon Supreme Evolution (ove su i folding 🙂 ).
   Mislim da ni jedan od ovde pomenutih modela neće imati u praksi problem sa nosivošću – samo se u zavisnosti od širine gume menja optimalni pritisak na koji se duvaju.
   Kojak su dobre gume, ali ne bih išao na 1,3″ širinu, ne na točkovima od 26″.
   Pomenuti Michelin je inferioran u odnosu na sve ovde pomenute modele. Radiće, kotrljaće se, naravno.
   Opet, mala širina gume je problematična i zbog toga što je sa užom gumom i točak manjeg prečnika, efektivno (jer su šire gume istovremeno i više), a točkovi od 26″ su u startu relativno mali – pa se teže i sporije kotrlja, a i više se osete džombe i neravnine. Takođe, uže gume traže više pritiske, pa se moraju češće doduvavati, a i podložnije su bušenju (lakše se trn/staklić zabode kad se guma ne uvija, nego je baš tvrda).
   Sve ovde preporučene gume nisu baš sjajan izbor za blato, ili vožnju po dobro nakvašenoj travi – za to je ipak bolje imati veće krampone. Ali za asfalt, utabanu zemlju koja nije mokra i slično, mislim da su odlične. Pogotovo ako je vožnja 80% na asfaltu.
   Relja
 2. 2b59304130200084253c1b8d5a8906ba.jpg

  Nikola
  21/11/2021 u 21:41
  Imam problem na zadnjoj ko nici mi je pukla sajla onde de se srafi i sad bih teo znati dal bi mogo nekako resito taj problem (dali mogu produžiti sajlu nekako ne bacaju mi se sad pare vec sam bacio dosta
 3. 5d91ca3e8debf3dd40454a805cdb82df.jpg

  Ivan
  26/11/2021 u 00:08
  Dobar dan Relja. Ja sam Ivan iz Beograda. Video sam vas sajt o biciklizmu, I moram priznati da vam je sajt veoma sveobuhvatan I dobar. Zanimljivo je I to da na svako pitanje imamo jedan vrlo dobar I realan odgovor za sve cinjenice o biciklizmu. Iz tog razloga Vas najljubaznijhe molim da mi kazete sledecu stvar:
  Imam u planu da nabavim nov bicikl za sebe. Od preporucenih marki, najvise mi se svidja Bergamont. Zanima me, da li da kupim nov bajs iz prodavnice, ili da kupim bicikl u delovima pa da ga sastavim po konfiguraciji koja mi najvise odgovara.
  U ovom drugom delu, podrazumevam da bih morao da kupim I ram bicikla, pa da ga peskiram I prefarbam, kako bih dobio zeljeni dizajn.
  Da li je dobro peskiranje aluminijumskog rama, ili ima I neki bolji metod promene dizajna na ramu?
  S tim u vezi, nasao sam I jedan video klip na netu koji zamenjuje peskiranje, pa me zanima I vase misljenje po pitanu toga, da li je OK:
  Bicikli oko kojih se dvoumim da kupim su:
  https://planetbike.rs/bicikl-bergamont-sweep-4-eq.html
  https://planetbike.rs/bicikl-bergamont-grandurance-4.html
  Bicikl koji bih da sastavim je bergamont-grandurance 4, s tim sto bih uzeo ovaj ram koji treba peskirati:
  https://www.2bike.rs/cikloberza/mal...ovi-21/bergamont-grandurance-rd5#.YZ_qANDMKUk
  Hvala na odgovoru I sve najbolje, Ivan…:)
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   26/11/2021 u 08:54
   Ćao Ivane,
   Nov ili sklapanje?
   Sklapanje je skuplje, traži više vremena i uz to se dosta nauči (ako čovek već ne zna sve) – šta može sa čim i kako.
   Prednost je što se sklapanjem može napraviti bicikl više po meri ako čovek zna tačno kakav bicikl želi, ali se može i više pogrešiti.
   Za peskiranje treba naći nekog ko se razume. Za finije stvari i aluminijum se koristi manje grub granulat pri peskiranju.
   Ne bih to dao bilo kome – a ne znam ko danas to radi kako treba u Novom Sadu (svi dobri majstori su u Nemačkoj 🙂 ).
   Hemija i vodena šmirgla će sigurno isto uraditi posao. Uradiće ga i samo vodena šmirgla. Samo je pitanje uloženog vremena, truda i strpljenja.
   Isto važi i posle za farbanje.
   Što se tiče modela bicikla – tu ja ne mogu pomoći. Jedan je treking, drugi je više drumaš/gravel. Stvar ukusa i ličnog izbora.
   Ako nešto pomaže, napisao sam detaljne vodiče na temu:
   Koji drumski bicikl da kupim?
   Koji treking bicikl da kupim?
 4. 5d91ca3e8debf3dd40454a805cdb82df.jpg

  Ivan
  26/11/2021 u 10:43
  Ehey… Hvala puno na opsirnom odgovoru. Najverovatnije cu videti opciju sastavljanja bicikla. Valjda ce peskiranje biti OK… 😀
  U svakom slucaju hvala jos jednom i svako dobro…:)
 5. 21c02f2d3a582af1fc6f917cf4ee0334.jpg

  Kaktusns
  28/11/2021 u 20:14
  Pozdrav Relja,imam par pitanja jer se bas u gume za bicikl i ne razumem.na bajsu su mi gume sa oznakom 622-40// 700-42 a imam noviju gumu koju bi da zamenim 622-44//700-44. E bike C jel moze to da su upasuje i koja je razlika u sirini i visini.🤔
 
 1. Igor
  01/12/2021 u 18:33
  Moja visina je 182cm. Da li bi odgovarao model Ortler Ardeche Deore XT sa veličinom rama od 58cm?
  Unapred zahvalan.
 2. 29b419cfd8278fbe1d85369ce2caec28.jpg

  Bojan Sabac
  23/12/2021 u 21:27
  Pozdrav, hvala na onim klipovima na youtube, ima se sta nauciti iz njih 🙂
  Imam pitanje u vezi oznaka na srednjem pogonu. Imam Capriolo MTB26″, trebao bih da kupim srednji pogon i u webshopovima nalazim oznake z24-34-42. Ne znam sta znace brojke, da li da kupim?
  • d693f26dcd2fedd28dfc1ad7a66e01a2.jpg

   Relja Novović
   24/12/2021 u 08:19
   Ćao Bojane,
   24-34-42 je broj zuba na, redom: najmanjem-srednjem-najvećem lančaniku pogona.
   U članku o kompatibilnosti pogona sam napisao na šta sve treba obratiti pažnju.
   Ukratko – najlakše je uzeti pogon sa istim brojem zuba na najvećem lančaniku kao što ga ima pogon koji je trenutno na biciklu (ako postoji).
   Takođe je važno obratiti pažnju i na patronu pogona.
   Ako je postojeći pogon sa montiranjem na četvrtku, treba tražiti i zamenski sa takvim montiranjem, ili računati sa uzimanjem i odgovarajuće nove patrone pogona ako se uzima pogon sa Octalink, ili Hollowtech II sistemom montiranja.
 3. 75bafe295269bd0ac9a9f347a75185af.jpg

  Adnan
  04/01/2022 u 09:45
  Pozdrav,
  Molim za kratki osvrt na biciklo TSUNAMI, trenutno ću ga platiti 450€ i to je moj max budžet.
  Ukoliko imate neki savjet šta bi trebalo od dijelova u nekom kraćem vremenskom periodu unaprijediti. Molim još osvrt na njegovu viljušku, jer sam skontao da je od velike važnosti.
  Specifikacija:
  POLAR TSUNAMI 29”
  Veličina točka: 29”
  Broj brzina: 27
  Ram: ALUMINUM
  Viljuška: SUNTOUR XCM-HLO-DS 29”, 100mm, SA ZAKLJUČAVANJEM
  Ležaj viljuške: 1-1/8” A-HEAD POLU INTEGRISAN
  Lula volana: ALU A-HEAD OS 31.8mm
  Volan: ALU 670mm OS 31.8mm 15mm rise
  Ručke volana: TPR 130mm
  Cev sedišta: ALU 30.4x350mm
  Sedište: P:LAB MTB
  Obruči: BERETTA 29” DISC ALU DUPLI ZID 32H
  Prednja glavčina: SHIMANO ACERA HB-M3050 32H
  Zadnja glavčina: SHIMANO ACERA FH-M3050 32H
  Kočnice: SHIMANO BL/BR-MT200 HIDRAULIČNE
  Prednji menjač: SHIMANO ACERA FD-M3000
  Zadnji menjač: SHIMANO ALIVIO RD-M4000 SGS SHADOW
  Ručice menjača: SHIMANO ACERA SL-M3000 RAPID FIRE PLUS
  Zadnji lančanik: SHIMANO CS-HG200-9 11-32T
  Lanac: SHIMANO CN-HG53
  Ležaj/osovina srednje glave: SHIMANO PATRONA BB-UN26
  Prednji lančanik: SHIMANO AlLTUS FC-MT101 40X30X22T 170mm
  Pedale: MTB PVC-ČELIK
  Gume: KENDA 29×2.10
 4. eb1fdc0faa6963e33a99eda4cde1f9f1.jpg

  Nemanja
  25/02/2022 u 23:41
  Pozdrav Relja,
  Već duže vreme sam u potrazi za polovnim drumskim biciklom do 400e. Moja visina je 187. Nasao sam ovaj
  https://www.kupujemprodajem.com/
  /bicikli/drumski-trkacki/ktm-strada-1000-3×9-shimano-105-old-school-kvalitet/oglas/132556621#mhs0-1645828525161
  pa me zanima tvoje mišljenje, I da li možeš da mi preporučiš još neku marku. Zanima me da li ima neko ograničenje u vezi težine vozača što se tiče ovog bicikla, konkretno 110kg?
 5. 8e712025459ee1e680e306adc932ba0c.jpg

  Joca
  13/03/2022 u 17:43
  Pozdrav Relja
  Imam jedno pitanje,Kad se kupe nove hidraulicne komplet kocnice,da li ima u njima ulja.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   13/03/2022 u 22:16
   Ćao Joco,
   Uglavom kočnice dođu sa uljem.
   Nekada to ne bude dovoljno dobro urađeno (može se desiti da bude malo vazduha u sistemu).
   Takođe, često je potrebno skratiti creva na optimalnu dužinu za bicikl na koji se montiraju.
   Ali uglavnom bude kočione tečnosti u sistemu kada se kupi komplet ručice i čeljusti.
 
 1. Miodrag Milojević
  21/03/2022 u 19:39
  Ako može jedan savet stručnjaka, koje gume bi uzeo, Continental 4 season ili Continental 5000 GP? Dimenzija je 25x622mm?
  Jel neka od njih “malo bolja” ako se na kratko siđe sa asfalta?
  Hvala unapred na odgovoru.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   22/03/2022 u 08:46
   Ćao Miodraže,
   Po mom iskustvu i mišljenju, glavna, suštinska razlika između 4 Season i 5000 GP je u tome što su prve bolje za hladno vreme, a druge za leto. Sastav gume tih prvih je više “zimski,” da bude “lepljiviji” i na nižim temperaturama.
   Po ostalim pitanjima su tu negde, bez nekih ogromnih razlika.
   Makadam i oštro kamenje će relativno lako oštetiti bočne zidove i jednog i drugog modela. Za ostalu vrstu vožnje van asfalta su fenomenalne – osim za blato, naravno, pošto nemaju krampona, dakle koliko god gume te širine i “ćelavog” profila mogu biti dobre van asfalta.
   Edit: Uzeo bih koje god da nađem na boljem popustu, tj. koje god da izađu jeftinije. Doduše – volim i preporučujem širinu od 28 mm, pogotovo za lošije podloge, samo ako staju u ram.
   Relja
 2. 944cea3cbf283662cb182302c9f0a07d.jpg

  Miodrag Milojević
  23/03/2022 u 18:15
  A da li vredi kupovati takve “skuplje” gume (5000GP, 4season) za rekreativnu vožnju dva puta nedeljno po 20-30km, ili uzeti npr. Continental ultra sport III za tri puta manje para?
  Znam da odgovor nije prost, ali me baš interesuje stručno mišljenje.
  Hvala
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   23/03/2022 u 20:36
   Moja filozofija je prosta:
   Dobre gume su udobnije, brže se kotrljaju, bolje prijanjaju.
   Ako kupovina dobrih (i skupljih) guma ne znači da se odričem hrane, plaćanja računa, ili letovanja – onda vrede.
   U suprotnom, računam da je cena previsoka i da je hiljadu puta bolje da se vozim na jefitnijim gumama, nego da se ne vozim. 🙂
 3. 944cea3cbf283662cb182302c9f0a07d.jpg

  Miodrag Milojević
  23/03/2022 u 21:35
  Ipak je odgovor prost, iako meni nije tako delovao.
  Hvala ti mnogo i za biciklistički i za životni savet.
 4. 2b59304130200084253c1b8d5a8906ba.jpg

  nikola
  14/04/2022 u 16:14
  imam pitanje imam udubljeno meto na metalnom ramu pa me zanima sta bi mogo da koristim za popunjavanje
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   16/04/2022 u 14:40
   Ćao Nikola,
   Ram je napravljen od šupljih cevi. Ulubljenje znači da je cev oslabljena.
   Lično bih gledao popraviti farbu ako je ispucala, ali ne bih gitovao i pokrivao ulubljenje, jer želim videti na vreme ako se situacija počne pogoršavati (pukotine i slično).
 5. 2b59304130200084253c1b8d5a8906ba.jpg

  Nikola
  16/04/2022 u 15:30
  mozda da sacekam jos malo vremena da vidim dal ce se pogorsati situacija
  pa tek posle da gitujem itd
 
 1. Marko
  22/04/2022 u 21:18
  Da li je dozvoljeno u saobraćaju voziti prikolicu za biciklu koju sam napraviš?
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   22/04/2022 u 21:53
   Ćao Marko,
   Koliko znam (nisam stručnjak, treba proveriti sa sudijama i advokatima… mada dosta njih to ne zna isto 🙁 ) – naš zakon nije jasno definisao prikolicu za bicikl u smislu prevoza ljudi (ili/i dece).
   Za prevoz stvari, ne znam da postoje zabrane.
   Za motorna vozila je priča dosta sumanutija, i tu (ako nisu to sredili u međuvremenu, nisam pratio više godina situaciju) nije moguće registrovati ni neke starije, fabrički rađene (ne bih ulazio u detalje, ali tragikomična je cela priča).
 2. b665946e0770a4c93f8739e5d7329c20.jpg

  g
  29/04/2022 u 10:24
  poz. interesuje me za ovaj lanac https://www.agrimar.rs/24b-1-lanac_1001989/ da li su ovo sto pise spojnice i poluspojnice jedini elementi koji su potrebni za sastavljanje takvog lanca?
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   29/04/2022 u 10:30
   Mislim da će biti jasnije kada se pogledaju slike 2 i 5 u članku o konstrukciji i habanju lanca bicikla.
   Uglavnom, to izgleda kao najklasičniji lanac sa spoljnim i unutrašnjim karikama.
   Drugim rečima, to je lanac koji ima unutrašnje i spoljne spojnice, ali nema poluspojnice (eng. “half-link”).
   Svi elementi tog lanca su prikazani i objašnjeni u gore linkovanom članku. 🙂
 3. b665946e0770a4c93f8739e5d7329c20.jpg

  g
  29/04/2022 u 10:31
  ok hvala
 4. 5d91ca3e8debf3dd40454a805cdb82df.jpg

  Ivan
  02/05/2022 u 23:45
  Pozdrav Relja. Hvala na predjasnjem odgovoru. Imam jedno malo pitanjce. Hteo bih da sastavim bicikl iz delova, nesto po svojoj zelji. Moram da pocnem od rama. Na cikloberzi imam razlicite ponude. S obzirom da hocu neki drumski bicikl za duge voznje, zanima me da li ovaj ram moze da ispuni neka ocekivanja. Ram je na ovom sajtu:
  https://www.2bike.rs/
  /cikloberza/mali-oglasi/delovi-20/ramovi-i-delovi-za-ram-181/ramovi-21/storck-vision-light-ram-vel-l-nov-extra#.YnBQPtpByUk
  Hvala na odgovoru i sva najbolje, Ivan…:)
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   04/05/2022 u 19:59
   Ćao Ivane,
   Teško je reći sa slika, bez montiranih točkova. Tako, uz sve moguće ograde:
   Ne deluje mi kao ram visokog kormana i velikog međuosovinskog rastojanja, za veću udobnost pri dužim vožnjama. Mada je i to stvar ukusa.
   Cenim da je veličina za ljude između 180 i 190 cm visine (možda grešim, ne nađoh podatke proizvođača, i ovo je pogađanje u velikoj meri).
   Ono što vidim je da traži dodatnih 80 evra za viljušku (karbonsku) – napominjem pošto je meni taj podatak promakao na prvo gledanje oglasa.
   Deluje dosta lepo, ne vidim neka oštećenja. Kuka zadnjeg menjača mi deluje dosta egzotično (montiraće se menjač, ali ne znam gde se može naći zamenska kuka ako se iskrivi/slomi).
 5. 5d91ca3e8debf3dd40454a805cdb82df.jpg

  Ivan
  04/05/2022 u 21:29
  Hvala na odgovoru. U vezi toga, a i u vezi ostalih karakteristika bicikla, doneo sam resenje da uzmem
  https://www.bike-discount.de/
  /en/cube-nature-pro-desert-n-black
  ili
  https://www.bike-discount.de/
  /en/cube-nature-pro-allroad-desert-n-black
  Kupio bih ih nove (ako ih nadjem), posto ih u nasoj zemlji izgleda nema…:)
 
 1. Robert
  13/05/2022 u 12:18
  Pozdrav Relja. Pratim tvoja izlaganja i informacije koje objavljuješ i svaka ti čast. Tačno, precizno i razumljivo.
  Imam jedno pitanje za tebe. Vozim bicikl drumaš Mirage MBK , starije generacije. Bicikl je u dobrom stanju, vozim skoro svakodnevno i gledam tako da ga i održavam. Postoji samo jedna stvar koju bi uradio na njemu a to je menjač. Nsime, na njemu je onaj stari sistem ručica na cevi od rama( Shimano 105) gde pri svakoj promeni brzine moram da spustim ruku sa volana i uradim to. Zanima me da li mogu npr.da se kupe tzv. .samaraljke, tj.da li je izvodljivo da se menjač , zajedno sa kočnicama, prebaci na volan? Onako kako je sada već uobičajeno?
  Ne bi da menjam bicikl, drag mi je i služi me, ali bi mi lakše bilo da menjanje brzina bude na volanu.
  Unapred se zahvaljujem.
 2. c341c317608d9747cf050b9db17a5701.jpg

  Robert
  13/05/2022 u 12:31
  Hvala na brzom odgovoru. Pogledaću sajt.
 3. 8f87dce5acbd117a165fb04c50f8a4b1.jpg

  Temerinac
  17/05/2022 u 23:47
  Ne znam ko si, ali sve što si napisao o podmazivanju lanca je 100% tačno. Potvrđujem sa svojim 50 godišnjim iskustvom u svakodnevnim druženjem sa biciklom. Što manje mudrovanja to bolje podmazivanje. Jedino si u tabelu trebao dodati rubriku brzine promene stepena prenosa menjača. Redovno sa najskupljim uljem, menjač radi najsporije.
 4. 2b59304130200084253c1b8d5a8906ba.jpg

  Nikola
  22/05/2022 u 21:47
  Kupio sam bike yosemite 1200 din
  Ima problem sa volanom okrece se volan kad tocak stoji pa me sad zanima dal je to veliki problem
  Ili se samo dotegne imbus sraf na sredini volana
  I isto nazad ima 6 brzina a ja imam tocak sa 7 i zanima me ako ne menjam menjac dal ce raditi plus
  Ima frikcione shiftere
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   23/05/2022 u 06:02
   ćao Nikola,
   Za korman vredi proveriti zategnutost šrafova svakako.
   Lepota frikcionih šiftera je što rade sa praktično svakom kombinacijom kasete i menjača. 🙂
 5. 9dcfe493d4f9c3a6dd28ecb2585c9682.jpg

  Jagoda
  25/05/2022 u 12:06
  Poštovani Relja,
  Molim Vas za mišljenje o ovom biciklu: https://www.scott-sports.com/gb/en/product/scott-sub-comfort-20-men-bike
  U napred zahvalan.
  Lep pozdrav.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   25/05/2022 u 12:22
   Ćao,
   Ovo pitanje je već postavljeno na 2bike.rs.
   Nemam šta pametno dodati na tamo date odgovore (inače bih bio odmah tamo napisao – računam da nema potrebe postavljati pitanja i ovde i tamo).
   OK bicikl za po gradu, ali jeftine viljuška i lula (prvenstveno) ga čine lošim izborom za neku “ozbiljniju” vožnju (bilo da je off-road, ili turistička, oko zemlje & sveta).
   Ako nešto pomaže, napravio sam detaljan vodič za kupovinu treking bicikla.
   Tu sam dao i neke preporuke za modele spram namene i cenovnog ranga, uz objašnjenje zbog čega koji biram, kako bi preporuke bile što “univerzalnije.”
 
 1. Jagoda
  25/05/2022 u 23:26
  Hvala
 2. 6d935191f49e1323f0bcb49f96a8ee91.jpg

  Aleksandar
  26/05/2022 u 18:58
  Zdravo,
  Pre 50 dana sam kupio nov bicikl POLAR MIRAGE URBAN i vozio sam ga svega 50km po Novom Sadu. Upravo sam hteo da ga provozam malo i pedale se okrecu i zupcanici sa lancem ali tocak nikako. Prosto sam razocaran u ovaj bicikl i poznatu NS prodavnicu bicikala.
  Mozes li mi reci u cemu je problem i da li se to moze popraviti besplatno ako je bicikl u garanciji?
  Pozdrav,
  Aleksandar
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   26/05/2022 u 19:31
   Ćao Aleksandre,
   To mi zvuči kao kvar u mehanizmu račne (ili freehub-a, nisam siguran kakav je sistem na tom modelu).
   Dešava se jednom u par hiljada da i Shimano ima fabričku grešku (ako je do toga).
   Trebalo bi da to podleže garanciji i da je rešivo.
 3. a85bd581e2864f1ea069cd2940272354.jpg

  Милан
  29/05/2022 u 15:32
  Користим прилику да похвалим страницу и ауторов труд. Чланци су јасни, прегледни и корисни. Слично ми изгледа и Ју Тјуб канал, иако сам само неколико снимака погледао. Посебно су за похвалу приступ и став – оваква темељност и несебичност у хоби дјелатности уз разуман критички став према данас преовлађујућем материјализму и похлепи.
  Аутору желим свако добро, а пратиоцима странице много задовољства на бициклу, омиљеној играчки за све узрасте.
 4. cf6da2aeed0dc7a67e2fb8d5645fc6dc.jpg

  Sasa
  30/05/2022 u 11:11
  Postovani Relja,
  Intersuje me Vase misljenje za ovu biciklu:
  https://www.2bike.rs/cikloberza/mali-oglasi/bicikli-6/mtb-bicikli-7/bergamont-revox-3-2#.YpRWAsNBzIU
  Da li je dobar izbor u odnosu na ponudjeno i cene i da li je dobra bicikla po specifikaciji ili preporucujete nesto drugo u toj ceni?
  Visok sam 195 cm
  Hvala unapred
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   30/05/2022 u 14:48
   Ćao Sasa,
   Viljuška, kočnice, pa čak i nable ne ulivaju poverenje za neki agresivniji off-road.
   Za vožnju po asfaltu i utabanim zemljanim stazama može poslužiti.
   Ponuda je dosta tanka, pogotovo u XL veličini ramova, a cene su takve kakve su – dok god polovan bajs u dobrom stanju košta za 30, ili 50% manje od takvog novog, računam da je cena OK.
   Nemam neku pametniju preporuku, na žalost.
 5. 38a5bcfbeec1635f6bb74ba33b6431b2.jpg

  Kristijan
  07/06/2022 u 20:17
  Zdravo izvinjavam se sta precim,hocu da te pitam nekoliko stvari vezani za promenu delova na biciklu(iz razloga sto se ja bas i ne razumem)pa bi te zamolio kad budes mogao i ako hoces da mi das odgovora na moja pitanja
  model bicikla trinx elite x8
  1.Hocu da kupim dva nova tocka (27.5) sa sve freehubove pa sam se odlucio za te na linku https://www.bike24.com/p2305411.html sa hubs-Shimano Deore XT HB-M8010-B / FH-M8010-B i Centerlock,dok kasetu koju imam je cs-m9011 ,11s,11-42t i disc 160mm sa 6 bolt(i na prednjem i na zadnjem kotacu) pa pitanje mi je dali zadnji hub bi bio kompatibilan sa casetom i dali na moje kocnice shimano br-mt200 bi mogo stavit centerlock discovi od 180mm.Oba tocka koji momentalno ih imam su 27.5 sa 32 spoke hole a hubs su FORMULA Alloy Double Sealed Bearing tacne dimenzije ne znam ali kolko sam uspeo izmerit 148mm(zadnji hub) 110mm (prednji).
  2.Dali nadvoresne gume koje su na linku https://www.bike24.com/p2588000.html su kompatibilne sa tockove koje hocu da uzmem?
  3.Zadnje pitanje, isto tako hocu da uradim i zamenu na pogonu sa patrona pogona i lanac.Momentalno imam SHIMANO SLX SL-M7000 zadnji menjac,gore navedenu casetu, pogon i patrona su PROWHEEL Alloy Monocoque 36T 170mm(tacni model ne znam),koj tacno model na pogon,patrona pogona i lanac od slx bi bio kompatibilan sa casetu i menjac koj ih imam?
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   07/06/2022 u 20:59
   Ćao Kristijane,
   1.
   Te nable su sa booster “thru” osovinom – nisam siguran da li će pasovati na Trinx Elite X8 bicikl.
   Ako bicikl ima prihvate točkova te širine i prečnika osovine (15x110mm / 12x148mm Boost) onda je sve OK. 🙂
   Ako bicikl ima točkove na quick-release, onda mislim da će to teško ići.
   Što se diskova tiče, te nable imaju centerlock prihvat, tako da postojeći diskovi (6 šrafova) naravno ne pasuju – pa svakako ima smisla uzeti nove, centerlock diskove.
   Mogu li se montirati diskovi prečnika od 180 mm, barem na prednji točak?
   Shimano kaže da je za te kočnice to na granici (i da će kočiti sasvim lepo i sa 160 mm), ali da može (preko toga ne preporučuju).
   Takođe, pitanje je i koliko je jaka viljuška za snažnije kočnice sa diskom većeg prečnika.
   Trebalo bi da može, na tom bajsu nije loš prednji amort koliko znam, ali ne mogu tvrditi sa 100% sigurnošću.
   2.
   Trebalo bi da pasuju (ti točkovi su unutrašnje širine 25 mm).
   Tabela koje gume pasuju na koju širinu felne
   3.
   Ne znam kakvu patronu pogona ima taj bajs – moguće i da je press-fit u pitanju, ali ne znam koji.
   Za 11-faznu Shimano Hyperglide (ili/i Linkglide) MTB kasetu će pasovati 11-fazni Hyperglide lanci, poput CN-HG601-11. Bilo od Shimana, bilo KMC, ili čak SRAM i slično.
   Ali nisam siguran za tu oznaku modela kakva je kaseta (“cs-m9011”) – da li je Hyperglide, ili Hyperglide+
   Za Hyperglide+ bi bolje pasovao Hyperglide+ lanac poput 12-faznog CN-M7100.
   Optimalan pogon isto zavisi od kasete (Hyperglide ili Hyperglide+).
   Hyperglide 11-fazni pogon – Deore FC-M5100-1
   Hyperglide+ pogon – XTR FC-M9125-1
   Uz začkoljicu da je najsigurnije premeriti liniju lanca, pošto Shimano nudi različite modele pogona za različite linije lanca (i željene Q-faktore).
  • 38a5bcfbeec1635f6bb74ba33b6431b2.jpg

   Kristijan
   07/06/2022 u 23:18
   hvala na odgovoru
 
 1. Kristijan
  08/06/2022 u 00:52
  Zbog toga sta su mi oba tocka sa quick-release dali bi onda odgovarale ove isto sve samo sa Shimano Deore XT HB-M8000 i Shimano Deore XT FH-M8000 (quick-release) i dali bi zadnja hub odgovarao na moju kasetu cs-m9011 ,11s,11-42t .E sto se tice toga da je ova nabla 12x148mm dali bi pasala u slucaju da je moja stara bila 142 mm?(pitram zato sto ne mogu bas tako precizno izmerit nablu )jel bi 6mm pravilo problema?
  https://www.bike24.com/p2305392.html zadnji tocak
  https://www.bike24.com/p2305387.html prednji tocak
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   08/06/2022 u 07:28
   Pravilo bi problema – 6 mm je ogromna razlika.
   Što se prihvata kasete tiče – staće, bez problema.
   Za točkove mi je nemoguće dati odgovor ako ne znam koliki je prečnik prihvata za prednji i za zadnji točak, tj. nablu.
  • 38a5bcfbeec1635f6bb74ba33b6431b2.jpg

   Kristijan
   08/06/2022 u 10:24
   Jos jednom hvala puno
 2. 3d901b1886dbce195db780ce14b0d882.jpg

  Sabahudin
  08/06/2022 u 14:41
  Poštovani,pitanje za iskusnije.
  Treking bicikla ima ravan korman sa šifterima i ručicama kočnica u kompletu.
  Kočnice su V brejk tektro.
  Lula je sa lošijim sistemom na orah.
  Prihvat za korman na luli je 25.4 mm.
  Sistem prenosa je 3×7,oba menjača su Tourney.
  Poprilično mi smeta otpor vetra,znam da je pravi drumaš bolji sa geometrijom i položajem tela kada je vetar u pitanju.
  Imam plan,ako je izvodljivo,da menjam
  ili celu viljušku i pređem na A head ili
  da zadržim orah i stavim samo adapter sa užeg na širi prihvat A head,pa onda druga lula,drumski korman,naravno ručice kočnica i ručice menjača.
  Da li ima propusta u zamisli i koje ručice,šamaraljke,a kvalitetne su poskupe,ili odvojeno ručice kočnica od šiftera.Ako je odvojeno,ne znam koji šifter,da li ide na ravnom delu kormana,nisam viđao takav sistem,ili ide bar end šifter.Molim za savet kako to uklopiti ako može.Hvala.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   08/06/2022 u 15:05
   Ćao Sabahudine,
   U principu su sva navedena rešenja OK, s par začkoljica. Da objasnim na šta mislim:
   Za prelazak na A-head bitan je prečnik cevi upravljača na ramu – pošto je dosta teško i skupo naći krštene A head vile sa vratom spoljnog prečnika 25,4 mm (uglavnom su 28,6 mm i širi).
   Ako je trenutno na bajsu lula široka 22,2 mm na delu gde ulazi u viljušku, onda je ram za 25,4 mm.
   S obzirom na relativno slabu ponudu drumskih kormana koji nemaju “oversized” prihvat, verovatno da će lula morati svakako da se menja.
   Jedno od rešenja za to, ako cev upravljača na ramu ne prihvata 28,6 mm viljuške, je da se uzme ahead adapter. Ovako to izgleda:
   Procraft Ahead adapter (nudi se i za 25,4 i za 28,6 viljuške sa navojem)
   Na njega ide posle standardna Ahead lula i drumski korman po želji (na ovom sajtu ima detaljnih članaka o standardima lula i kormana).
   Ostaje da se reše menjači. Mogu se staviti šamaraljke, bar-end šifteri, ili nekako nasvirati adapter/nosač za down-tube šiftere (lično preferiram frikcione).
   Što se tiče kočnica, V-brejk će se morati zameniti Mini-V-brake kočnicama (dužine čeljusti od svega oko 80 mm, kao Tektro 926AL), ili nabaviti posebne drumske ručice kočnica koje vuku dovoljno sajle za klasičan V-brake.
 3. 3d901b1886dbce195db780ce14b0d882.jpg

  Sabahudin
  08/06/2022 u 15:15
  Hvala na brzom i očekivanom odgovoru.
 4. 7ce5d200c403dce874ea2e6c450eb67f.jpg

  Nikola
  09/06/2022 u 10:07
  Poštovani Relja,
  nakon pune decenije lepog druženja sa Trek-om 7.2 rešio sam da se počastim jednim apgrejdom. Bajk se zaista odlično drži i nemam preku potrebu za promenom ali bih voleo da određene delove zanovim, pre svega pogon, šiftere i kočnice.
  Problem je u tome što je ponuda za 8-faze vrlo ograničena i gotovo je nemoguće nabaviti kvalitetnije delove u klasi Alivio, a nekmoli Deore.
  Pošto ne bih prelazio na 9-faz, rodila mi se ideja da zadnji i prednji menjač (Alivio RD410 i Acera), kao i šiftere (ST-EF51) koji su se rasklimatali zamenim Claris-om (serija R2000, 3×8).
  Postojeće Tektro v-brake kočnice bih zamenio Aliviom (T4000).
  Kad je u pitanju pogon, postojeći Suntour je izraubovan i kriv pa bih stavio Aceru M361 (48-38-28).
  Zanima me da li sve ovo po Vašem mišljenju ima nekog smisla i da li sam eventualno prevideo neki problem sa kompatibilnošću? Znam da je Claris niža klasa road grupe i da je Alivio verovatno solidniji ali ne vidim drugi način da osvežim bajk a pri tome zadržim 8-faz, pa ukoliko imate neku drugu ideju bio bih više nego zahvalan.
  Pozdrav,
  Nikola
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   09/06/2022 u 19:57
   Ćao Nikola,
   Bilo koji Shimano 9-fazni menjač će raditi sasvim OK sa 8-faznom grupom (i lancem).
   Isto važi i za pogone.
   Tako da nema potrebe ograničiti se na 8-faz (osim kad su šifteri, lanac i kasete u pitanju, naravno).
   Claris je isto kvalitetan menjač (imao sam odlično iskustvo sa njim). Ako se taj uzima, svakako vijati model za 3×8, sa dužim kavezom.
   Tektro V-brake su dosta kvalitetne, mislim da nisu ništa lošije od Alivio, ali i Alivio su OK kočnice (ako su Tektro u lošem stnaju, pohabane i sl.).
   Generalno, ne bih menjao ništa što ispravno radi (nije oštećeno, ili rasklimatano). Acera i Alivio su odlični menjači.
 5. cfe1d235b170a5498c51f2fc36cdbcae.jpg

  Milan Petrovic
  09/06/2022 u 10:26
  Cao Relja!
  Hvala ti za sve sto radis svojim savetima na sajtu i odlicnim vlogovima.
  Pitanje:
  gde da nabavim kuglice, na komad, klase G10 kvaliteta za volan i tockove?
  To savetujes u jednom prilogu, masinac sam i znam da je znacajno.
  Veliki pozdrav.
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   09/06/2022 u 20:02
   Ćao Milane,
   G10 je totalni overkill što bi rekli ameri za ležajeve bicikla. G25 je sasvim dovoljan kvalitet.
   Uprkos tome, poslednji put sam kupio na veliko (hiljade) G10 jer nije bilo jeftiniih G25, a prva sledeća klasa koju sam uspevao naći kod nas je bila neki kineski krš.
   Dobri ljudi iz Živko & Sinovi kompanije su mi izašli u susret za to:
   https://zivko.co.rs/
   Ne znam da li još uvek imaju toga i da li prodaju kuglice za ležajeve, makar i na hiljadu.
   P.S.
   Da li sam rekao da treba koristiti G10, ili da ja to imam&koristim?
   Svakako bi mi značila informacija gde sam to rekao, da dodam ispravku – da ne bacaju ljudi pare bez potrebe.
   G25 je sasvim OK za ležajeve bicikala.
 
 1. Milan
  09/06/2022 u 20:40
  Relja hvala na brzom i jasnom odgovoru.
  Pomenuo si G10 koje su nabavio valjda za 5rs. za servis volana. Vlog je stariji pa su valjda vazile te cene. Napravio sam kanal sa tvojim vlogovima, pogledacu pa cu ti javiti jer se spremam da uradim servis volana.
  Jos jednom hvala.
  Srdacan pozdrav, Milan.
 2. cfe1d235b170a5498c51f2fc36cdbcae.jpg

  Milan Petrovic
  09/06/2022 u 21:36
  Nema na cemu, pregledacu pa javljam.
  Na Youtube sam u Librari na temu “Bicikli” stavio tvoje vlogove koji mi mogu zatrebati.
  Ne objavljujem ih nigde, los izraz je u pitanju.
  U IT sam i znam zasto pitas. 🙂
  Hvala ti i sve najbolje.
  Milan.
 3. cfe1d235b170a5498c51f2fc36cdbcae.jpg

  Milan Petrovic
  10/06/2022 u 13:00
  Cao Relja!
  Ne mogu da nadjem taj vlog ali ne odustajem. 🙂
  Msm da si u tekstu “Standardne dimenzije kuglica za ležajeve bicikala” to sa G10 kvalitetom bas dobro naglasio.
  Pozdrav, Milan.
 4. 2359c790e95b874f069fec602020a2aa.jpg

  Duško
  12/06/2022 u 17:11
  Zdravo,
  Pročitah sve što je napisano o gumama i pošto je stiglo vreme da se menjaju gume izbor je pao na:
  26×1,95 KENDA K847 KROSS PLUS
  26×2.0 CST Hybrid
  26×2.0 Schwalbe CX Comp (mada bih njih izbegao zbog mnogo reklamacija na marku kod nas)
  Bajs je Nakamura Fusion 26″, V-brejk.
  S obzirom da se uglavnom vozi asfalt sa povremenim izletima na lagani teren uz dosta uzbrdica i brzih nizbrdica, šta uzeti?
  Kenda mi je trenutno prvi izbor, CST drugi. Postoji mogućnost da mi drugar nabavi Conti Race King II ili III, ali o tom – potom.
  Unapred hvala,
  Srdačan pozdrav,
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   12/06/2022 u 22:45
   Ćao Duško,
   CST su od tih jeftinijih guma među najboljima (rekao bih ispred Kende i ostalih).
   Rekao bih čak i da je CST (Chen Sheng Tires, da 🙂 ) bolji od većine guma koje se u Srbiji prodaju za do 20 evra, nevezano za marku.
   Za blato, pesak, mokru travu i slično, gledao bih neke sa manjim kramponima, čak i ako se većinom vozi asfalt.
   Continental Race King je odličan izbor za takav teren.
   Za suvu zemlju (utabane staze i slično) plus asfalt, gledao bih gume bez krampona.
   Continental Contact Urban su OK gume za to.
   Izdvojio bih i, ako je moguće nabaviti i budžet dozvoljava:
   Panacer Gravelking
 5. 2359c790e95b874f069fec602020a2aa.jpg

  Duško
  13/06/2022 u 17:28
  Izvinjavam se, zaboravio sam na budžet koji bi bio 10-15(možda bi se rasteglo do 20) po gumi.
  Conti Double FIghter II bi mogle ući u izbor, jer ih je drugar našao na sniženju preko.
  Ovako je izbor pao na domaće prodavnice. S obzirom da živim u dnu planinskog kraja gde se zimi koristi rizla na putevima koja ostaje posle na ivicama puteva, kramponi nekako dođu kao obavezna stavka.
  Nisam znao da je CST ispred Kende.
  U tom slučaju CST Hybrid 26×2.0 je prvi izbor.
  Sad vidim da u ProBike stužu nove gume: CST Traveller Cross 26×2.0 i CST Link 26×1.95
  • 3fd0d771d754ced79ca6b702635900b5.jpg

   Relja
   14/06/2022 u 10:45
   Upravo zato sam ponudio preporuke za različite budžete – za svaki slučaj. 🙂
   One skuplje su kvalitetnije gume (prvenstvno su udobnije i brže se kotrljaju pri optimalnom pritisku), ali CST će raditi posao.
   Koristim CST godinama, tj. kad god nisam u mogućnosti napecati neke bolje na popustu i nahvatati nekog da mi ih donese iz Nemačke. 🙂
   Trenutno mislim da su, od onoga što se kod nas prodaje, bolje od Kenda guma.
   Naravno, kao i uvek, različiti ljudi imaju različita iskustva i mišljenja, ali ovo je moje.
 
Status
Not open for further replies.

Adverts

Support BikeGremlin

Help BikeGremlin stay online with a Patreon donation:

Back
Top Bottom