💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee Registration is free - no ads for logged-in users.

Strucan savet voskanje lanca bicikla zimi

Make Search Great Again :)

Google Add BikeGremlin as a preferred source on Google

Cekic

New Rider
Hub Hero
Zdravo dragi Relja,
veliki sam fan i pratim tvoje videe i stav, pa sam odlučio napraviti mali eksperiment i sam. 🙂

Dakle, navoskirao sam lanac (samo drip wax) na svom gradskom/commuter biciklu. Bicikl koristim redovno za odlazak na posao. Ruta u jednom smjeru je oko 20 km i uglavnom je asfalt, ali ima i malo makadama i blata, zavisno od puta koji izaberem. Tamo gdje živim u Njemacke je jako hladno i vlažno, kiša pada skoro svaki drugi ili treći dan. U posljednje dvije sedmice je i dosta snijega palo, a nakon vožnje na posao nisam uvijek odmah obrisao lanac, pa je neko vrijeme ostajao mokar. Isto je i s kišom – nemam uvijek vremena da lanac obrišem do suhog i/ili ponovo nanesem drip vosak. Bicikl stoji vani dok sam na poslu.
Lanac je dobio malo površinske rđe. Funkcionalno je sve u redu i lanac je i dalje tih nakon što kod kuće ponovo nanesem vosak. S jedne strane mi se baš sviđa čistoća voska (jer s uljem nisam tako redovno čistio, a nemam ni prostor da ga često odmašćujem). S druge strane, za svakodnevni commuting to zahtijeva dosta vremena i razmišljanja (još sam na početku eksperimenta, možda se s vremenom naviknem).
Koji je tvoj savjet:
– Da li je ova površinska rđa opasna?
– Kako je ukloniti?
– Šta raditi s lancem nakon vožnje po mokrim uslovima?
– Da li bi u ovom slučaju preporučio povratak na ulje (ili suze bebe pande 😄)?
Unaprijed hvala i veliki pozdrav za Novi Sad! 🚲

Zdravo dragi Relja,
veliki sam fan i pratim tvoje videe i stav, pa sam odlučio napraviti mali eksperiment i sam. 🙂

Dakle, navoskirao sam lanac (samo drip wax) na svom gradskom/commuter biciklu. Bicikl koristim redovno za odlazak na posao. Ruta u jednom smjeru je oko 20 km i uglavnom je asfalt, ali ima i malo makadama i blata, zavisno od puta koji izaberem. Tamo gdje živim u Njemacke je jako hladno i vlažno, kiša pada skoro svaki drugi ili treći dan. U posljednje dvije sedmice je i dosta snijega palo, a nakon vožnje na posao nisam uvijek odmah obrisao lanac, pa je neko vrijeme ostajao mokar. Isto je i s kišom – nemam uvijek vremena da lanac obrišem do suhog i/ili ponovo nanesem drip vosak. Bicikl stoji vani dok sam na poslu.
Lanac je dobio malo površinske rđe. Funkcionalno je sve u redu i lanac je i dalje tih nakon što kod kuće ponovo nanesem vosak. S jedne strane mi se baš sviđa čistoća voska (jer s uljem nisam tako redovno čistio, a nemam ni prostor da ga često odmašćujem). S druge strane, za svakodnevni commuting to zahtijeva dosta vremena i razmišljanja (još sam na početku eksperimenta, možda se s vremenom naviknem).
Koji je tvoj savjet:
– Da li je ova površinska rđa opasna?
– Kako je ukloniti?
– Šta raditi s lancem nakon vožnje po mokrim uslovima?
– Da li bi u ovom slučaju preporučio povratak na ulje (ili suze bebe pande 😄)?
Unaprijed hvala i veliki pozdrav za Novi Sad! 🚲

Pozdrav i dobrodošao na forum, :)

Spoljna rđa na lancu je estetski efekat. Važno je stanje između rolnica i pinova, kao i stanje površina karika na delovima gde se preklapaju (taru jedne o druge dok se lanac savija).

Tokom zime, pogotovo ako ima soli na putevima (tj. ako je bilo snega), praktično je nemoguće zaštititi lanac od rđanja. Tu čak ni ulje nije dovoljno učinkovito.

Ipak, vosak je dosta lošiji u zaštiti lanca od vlage i rđe, to je činjenica.

U teoriji bi trebalo da je glavna prednost voska pri vožnji u suvim i prašnjavim uslovima - tada bi trebalo da prednosti voska najviše dođu do izražaja (ne lepi prašinu i pesak na sebe), a da njegove mane budu najmanje osetne (loša zaštita od vlage i lakše spiranje vodom).

U praksi, nisam primetio neku preteranu prednost voska osim što je lanac i pogonski sklop čistiji.

Po pitanju vremena potrošenog na održavanje lanca i pogonskog sklopa, ulje se meni pokazalo boljim. Možda bih drugačije mislio da često vozim u belim širokim pantalonama, ovako, vratio sam se na ulje. Vosak traži više planiranja i razmišljanja, a imam dovoljno drugih stvari, ne treba mi još briga o lancu toliko. :)

Ipak, nemam neki pametan savet, sem deljenja ličnog iskustva. Radiće lanac i sa voskom i sa uljem - svodi se na to šta je kome važnije.

Onako, baš subjektivno, meni taj vosak deluje kao pomodarstvo, iako ima puno ljudi koji se kunu u vosak (sad vidim da ima i za lanac moticikla da se uzme sprej na bazi voska - i uzeo sam i to da isprobam, od proleća, ako posluže zdravlje & sreća junačka). :)

Relja

Pozdrav i dobronašao 🙂
Aha, razumem. Zanimljivo je da poslednjih godina nisam imao problema s rđom dok sam koristio ulje (možda prljavština koja se skuplja čak i pomaže, haha). Šalu na stranu, hvala ti na iskrenom mišljenju i savetima.

Delim tvoje mišljenje i mislim da ću prekinuti eksperiment na biciklu koji koristim svakodnevno. Kao što kažeš, ima gomila drugih stvari koje me zanimaju i koje mi već zadaju glavobolju 🙂. Na biciklu za proleće i leto, kada je vreme toplo i suvo, planiram da nastavim eksperiment s voskom.

Želim ti puno zdravlja i sreće u tvojim eksperimentima i radujem se da vidim rezultate. Takođe želim da ti se zahvalim za tvoje videe – iz njih sam mnogo naučio i još uvek učim. Oni su pravi osvežavajući vetar u vremenu kada svi samo kupuju novo čim se nešto pokvari, umesto da pokušaju da razumeju kako stvari zaista funkcionišu.

Svako dobro,
Darko

Back
Top Bottom