Zanima me kako ste zadovoljni wera imbusima i alatom generalno? Ja sam kupio imbuse multi colour u duzini 240mm najveci pa sad ne znam kolike je duzine najmanji. Ali mi se sva to cini predugacko pa me zanima misljenje vecine, i naravno Relje jer ima set samo kratkih imbusa.
Da li su ti duzi predugacki za koristenje u biciklizmu i kod kuce ili su oni krci kratki pa se nekad posegne za vecom polugom. Sacuvao sam racun pa mogu vratiti i uzeti druge.
Pozdrav,
Duži imbusi mogu biti zgodni kad je potrebna veća poluga.
Uslovno rečeno mana je što sa sa njima mora malo više paziti prilikom zatezanja da se ne pretera.
Kod bicikala je većina toga lako dosupna spolja da tako kažem (nije kao kad se radi unutar haube automobila pa je negde prostor veoma ograničen/skučen). Zbog toga veća dužina uglavnom ne smeta. Morao bih se potruditi sad da se setim situacije u kojoj mi je smetalo ako je imbus duži. Ima ih, ali su retke i tu nekad ni kraći imbus ne pomaže već mora malo da se improvizuje (mini klešta ili mini račna znaju nekad biti zgodni, ali veoma retko).
* Wera mini račna (Amazon.de affiliate link)
Ja imam nosače imbus bitova koji se montiraju na račnu (ili "lomilicu") tako da kad zatreba duža poluga, ne moram se oslanjati isključivo na imbuse. Imam i udarne šrafcigere za zapekle šrafove (bolje rešenje od samo dugačke poluge jer udarci rasterete spoj).
Naravno, duži imbusi su i nešto teži i traže nešto više mesta - što može praviti razliku kod terenskog rada, ali razlika je relativno mala.
Nisam siguran da bih trošio vreme i energiju da vraćam set dužih imbusa da ih imam.
Opet, isto tako sad ne naručujem set dužih jer mi kraći rade posao.
U svakom slučaju je "hex-plus" profil i kvalitet čelika Wera imbusa (a i Torx ključeva) dosta dobar i od novih alata nisam našao bolju alternativu.
Wera ima i nekih besmislenih alata - po svaku cenu se trude napraviti nešto novo, drugačije, a onda češće promaše nego što pogode. Ipak, ti imbusi su im odlični.
Relja