💡 Like BikeGremlin? Support me on Patreon or buy me a coffee Registration is free - no ads for logged-in users.

MTB za do 60.000 din. i kvalitet Capriolo bicikala

Make Search Great Again :)

Google Add BikeGremlin as a preferred source on Google

Milos Kostic

New Rider
Hub Hero
Dobre vece, vec neko vreme planiram da kupim biciklu za sebe i video sam vas na youtube. Pa bih vas pitao jedno pitanje jel su capriolo bicikle stvarno toliko lose jer bukvalno svako na internetu prica lose o njima i jel bolje da kupim u Planet bike. I ako bi mogla neka preporuka za bicikl MTB budzet je do 60000 din.

Pozdrav Miloše i dobrodošao, :)

Dobre vece, vec neko vreme planiram da kupim biciklu za sebe i video sam vas na youtube. Pa bih vas pitao jedno pitanje jel su capriolo bicikle stvarno toliko lose jer bukvalno svako na internetu prica lose o njima i

Setim se onog citata iz stripa Alan Ford:

Bolje biti bogat i zdrav, jer šta vredi siromašnom što je bolestan kad nema para :)

Na šta mislim?
Capriolo sklopi ceo bicikl za par stotina evra, a danas par malo boljih guma za bicikl izađe oko 100 evra. Može se reći da Capriolo daje dosta za dati novac - ali pošto je među najjeftinijim, naravno da nije među najboljim.

Ta kompanija je usmerena na naše tržište i kupovnu moć. Na žalost, nemaju ponudu nekih bicikala više ili bar srednje-više klase, a kod njihovih skupjih modela iz ove sezone nisam video da su baš sretno izabrane komponente (mada ni ostali proizvođači ne briljiraju uvek po tom pitanju).

jel bolje da kupim u Planet bike.

Planet Bike nudi Polar, koji je dosta sličan Capriolu po prednostima i manama - zavisi od modela do modela koji je od ta dva bolji.

Prodaju i Scott, ali tu oko 20% do 30% cene ide na ime brenda (kada se poredi sa Polar/Capriolo biciklom slične klase - biće za oko 25% skuplji).

I ako bi mogla neka preporuka za bicikl MTB budzet je do 60000 din.

Teme foruma i članci koji bi mogli pomoći:
Od aktuelne ponude, vidim da je Polar prešao na 1x prenose kod modela niže-srednje klase (koji se uklapaju u dati budžet), što je po meni besmisleno u toj klasi - tj. sa manje od 10 lančanika pozadi (prednosti i mane 1x prenosa).

Zato sad ne mogu preporučiti Polar Mirage Pro na primer, jer ima 1x prenos: 32 zuba na pogonu sa 11-36 kasetom daju prekratak prenos za ravnicu, a predugačak prenos za uspon po blatu.

Polar Tsunami je sa 2x10 prenosom i kineskim L-Twoo menjačima, ali trebalo bi da rade prihvatljivo, kočnice su solidne Shimano hidraulične, prenos je bolji za brda po blatu, a ipak je veći prednji lančanik sa 36 zuba pa neće biti baš neupotrebljiv ni po ravnom.

Neki solidno sklopljen 3x8 MTB je sad praktično nemoguće naći - to što se nudi je sa baš lošim kvalitetom opreme (loša viljuška, loše kočnice i slično).

Nadam se da sam bar malo pomogao.

Relja

Jos jedno pitanjce za kupovinu bicikla. Voleo bih da pogledas ove bicikle i da mi kazes koja je najbolja od njih i koja najvise vredi za dati novac. U pitanju su: CPRO AL-PHA 9.4, CPRO AL-PHA 9.6, LC 9.4, CRPO AL-PHA 9.5, CRPO AL-PHA 9.7, CRPO AL-RO 9.7, POLAR TSUNAMI. Ove capriolo vidim da su na popustu sada e sad nzm dal valjaju.Hvala unapred na odgovoru pozdrav.

Jos jedno pitanjce za kupovinu bicikla. Voleo bih da pogledas ove bicikle i da mi kazes koja je najbolja od njih i koja najvise vredi za dati novac. U pitanju su: CPRO AL-PHA 9.4, CPRO AL-PHA 9.6, LC 9.4, CRPO AL-PHA 9.5, CRPO AL-PHA 9.7, CRPO AL-RO 9.7, POLAR TSUNAMI. Ove capriolo vidim da su na popustu sada e sad nzm dal valjaju.Hvala unapred na odgovoru pozdrav.

Ukratko (sa linkovima ka specifikacijama koje sam našao):

CPRO AL-PHA 9.4

Za taj novac ne mogu lako naći ni polovan bicikl da je kršten, a nov mora biti sa baš puno kompromisa da tako kažem (koga zanima, detalji su u BikeGremlin vodičima/recenzijama za kupovinu bicikla, da se ne ponavljam).

CPRO AL-PHA 9.6

U suštini isto kao 9.4, samo sa 1x pogonom (prednosti & mane) i možda za nijansu boljim delovima.

LC 9.4

3x9 prenos - ali i dalje relativno nizak kvalitet delova. Bilo bi bolje da su stavili 3x8 opremu, uz nešto bolje kočnice i viljušku. Bolji od prethodna dva - a i skuplji.

CRPO AL-PHA 9.5

Veći "broj brzina" i natpis na menjačima su ono što prodaje bicikle, dok kočnice i amortizere ljudi manje gledaju. Tako je i ovaj sklopljen. Vrlo malo bolji od prethodnog (LC 9.4) - uslovno rečeno.

CRPO AL-PHA 9.7

Interno rutirani bužiri su zlo, ali moderno i neizbežno na svim "boljim biciklima" (pitanje je za koga su zaista bolji).

Isto važi i za 1x prenos. 12 "brzina" pozadi - što više lančanika pozadi, to skuplji zamenski lanci i kasete. Prednost je što se takve kasete mogu naći i sa 50 zuba na najvećem lančaniku, pa će bicikl lako ići uzbrdo, iako je ograničen za vožnju po ravnom (relativno malim, jednim jedinim prednjim lančanikom).

CRPO AL-RO 9.7

Po specifikacijama je za oko 1 kg lakši od prethodnog (CRPO AL-PHA 9.7) modela, ostalo je sve praktično identično. Možda je ram nešto lakši, sa tanjenim cevima - ne mogu reći sa sigurnošću jer nije navedeno, a nisam ih video uživo.

Viljuške na svim ovde do sad navedenim modelima su sigurno jeftine, sigurno kineske, a nisam baš siguran koliko su kvalitetne. Biće udobne za vožnju po manjim džombama, dok se ne bih usudio neku agresivniju off-road vožnju raditi sa njima - možda grešim, nisam ih koristio, tako da ovo uzeti sa rezervom.

POLAR TSUNAMI

O ovom biciklu sam pisao više puta i snimao videe.
Kao što sam napisao i ranije - pretraga na sajtu/forumu daje sve ranije odgovore na ova pitanja, sa dosta više detalja nego što mogu ponavljati u svakoj temi.
Navodim linkove za svaki slučaj, ali dugmići za pretragu su u samom vrhu svakog mog sajta.

Ponoviću:
Detaljni odgovori su već obrađeni kroz članke i prethodne diskusije, pa je pretraga najbrži način da se dođe do svega što sam već objašnjavao. Ako posle toga nešto ostane nejasno, rado ću pojasniti.

Na ovaj način štedim sebi vreme i tako mogu pomoći većem broju ljudi. Mana je što onaj ko traži pomoć mora malo više svog vremena i truda da uloži - ali tu ne mogu pomoći (ne bih ni za novac, to mi nije motiv).

Relja

Dobro vece, sta bi izabrao izmedju polar mirge comp, polar mirage pro ili polar tsunami sta najvise vredi za dati novac

Dobro vece, sta bi izabrao izmedju polar mirge comp, polar mirage pro ili polar tsunami sta najvise vredi za dati novac

Po ovim specifikacijama:
Ako bih morao birati od ta tri, birao bih Polar Tsunami - tu je viljuška koliko-toliko OK, kočnice isto. To bi mi bio izbor uprkos 2x10 prenosu (umesto recimo 3x8) i kineskim L-Twoo ručicama menjača i zadnjem menjaču (prednji menjač je Shimano, što je dobro).

Kod sva tri modela su bužiri interno rutirani (neizbežno danas).

Relja

Jos jedno pitanje izvini na dosadjivanju kad bi birao izmedju polar tsunamia i capriolo LC 9.4 sta bi ti izabrao odnosno sta ima bolje i kvalitetnije delove

Jos jedno pitanje izvini na dosadjivanju kad bi birao izmedju polar tsunamia i capriolo LC 9.4 sta bi ti izabrao odnosno sta ima bolje i kvalitetnije delove

Polar Tsunami bih birao:
  • Kurble su mu dužine 170 mm, što mi više odgovara od 175 mm na LC 9.4.
  • Ima bolje kočnice (sasvim pristojne).
  • Ima i uslovno rečeno moderniji prevoz (mada bih 3x8 uvek uze pre nego i jedan od tih prenosa na LC 9.4 i Tsunamiju).
Inače su dosta slični bicikli, razlike su minimalne. Da Capriolo ram ima spoljno rutirane bužire, prevagnuo bih na tu stranu bez mnogo razmišljanja, na primer (ovako oba bicikla imaju interno rutirane bužire.

A kakve su brzine 2×10 na polar tsunamiu i 3×9 na tsunamiu sta je bolje

Ukratko: i jedan i drugi sistem imaju svojih prednosti i mana.

Opširnije:
To su potpuni odgovori, sa obrazloženjem zašto.

Relja

Back
Top Bottom